Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 1. 2023,
14.16

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Astana Mark Cavendish

Torek, 17. 1. 2023, 14.16

1 leto, 2 meseca

Kdor čaka, dočaka: Cavendish vendarle našel ekipo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Mark Cavendish | Britanski sprinter Mark Cavendish bo v sezoni 2023 dirkal za Astano. | Foto Guliverimage

Britanski sprinter Mark Cavendish bo v sezoni 2023 dirkal za Astano.

Foto: Guliverimage

Saga o prestopu britanskega sprinterja Marca Cavendisha je končana. Na dan, ko se je v Avstraliji začela sezone svetovne serije, je kazahstansko moštvo Astana sporočilo, da bo Cavendish v sezoni 2023 član njihove ekipe.

To hkrati pomeni, da bo na letošnji Dirki po Franciji spet lahko lovil rekord za največ etapnih zmag na Touru. Leta 2021 je Cavendish na Touru osvojil zeleno majico in zmagal na štirih etapah, s čimer je izenačil rekord 34 etapnih zmag na Dirkah po Franciji legendarnega Belgijca Eddyja Merckxa.

37-letnega Britanca, ki je lani po devetih letih znova postal britanski prvak, so po izteku pogodbe z belgijskim moštvom Quick-Step povezovali s francosko ekipo B&B Hotels-KTM, a so se zaradi finančnih težav načrti izjalovili.

"Navdušen sem pred to pustolovščino. Dirkal sem že z Aleksandrom Vinokurovom pred mnogo leti, zdaj pa bom moštveni kolega z njegovima sinovoma. Do zdaj sem užival v dolgi karieri, ampak še vedno me veseli dirkanje s kolesom, lakota po zmagah je še vedno tako močna kot nekoč. Cilj je vedno stati na vrhu zmagovalnega odra," je ob podpisu pogodbe dejal Cavendish.

Kolesar z otoka Man ima na francoski pentlji 34 etapnih zmag, skupno je v karieri slavil 161-krat, od tega tudi na svetovnem prvenstvu leta 2011 v Köbenhavnu in na spomeniku Milano-Sanremo leta 2009. Športno pot je začel leta 2005 in velja za enega najboljših sprinterjev v zgodovini kolesarstva.

Po poročanju kolesarskih portalov bi se Astani lahko pridružil še en sprinter, Nizozemec Cees Bol, ki se je pred tem prav tako dogovoril za sodelovanje z B&B Hotels, a nato ostal brez službe.

Ne spreglejte