Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 10. 2024,
0.13

Osveženo pred

1 ura, 59 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

Natisni članek

Red Bull - BORA - hansgrohe UAE Emirates Tadej Pogačar Tadej Pogačar Primož Roglič Primož Roglič

Ponedeljek, 14. 10. 2024, 0.13

1 ura, 59 minut

Na dobrodelni prireditvi Zlati krog zbrali skoraj 50 tisoč evrov za otroke

Kako Primož Roglič komentira prevlado Tadeja Pogačarja v sezoni 2024?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,04
Tadej Pogačar Primož Roglič | Primož Roglič priznava, da ima Tadej Pogačar letos enostavno dve prestavi več kot konkurenca. | Foto Guliverimage

Primož Roglič priznava, da ima Tadej Pogačar letos enostavno dve prestavi več kot konkurenca.

Foto: Guliverimage

Tadej Pogačar bo sezono 2024 znova končal kot prvi kolesar na lestvici Mednarodne kolesarske zveze. Za njim je sanjska sezona, sezona presežkov, v kateri izstopajo zmagoslavje na dvojčku Giro-Tour ter naslov svetovnega prvaka, za nameček pa še zmagi na spomeniku Liege-Bastogne-Liege in Lombardiji (četrtič zapored). Skupaj je to 25 zmag, skupno 88 v karieri. Kako presežno leto devet let mlajšega rojaka komentira 34-letni Primož Roglič in kam ga uvršča v piramidi profesionalnega kolesarstva?

Zlati krog Primož Roglič
Sportal Iskrene besede Primoža Rogliča: Enostavno nisem bil več dovolj dober, izpraznil sem tank #video

"V tem sem bolj slab, saj še vseh svojih rezultatov ne vem na pamet. Sicer pa številke in statistike govorijo svoje. Tadej je v tem trenutku nepremagljiv, resnično leti," je na naše vprašanje, kam bi v nenehnih debatah o tem, kdo je najboljši v zgodovini, uvrstil Tadeja Pogačarja, odgovoril Primož Roglič.

"Letos je za dve prestavi boljši od nas"

Kapetan ekipe Red Bull BORA-hansgrohe je odkrito priznal, da je prevlada Pogačarja letos za kolesarsko karavano nerešljiva uganka. "Letos je res dve prestavi boljši od vseh nas, definitivno. Mi nismo tako srečni, ker ne pridemo zraven. Bomo videli, upamo, da bomo v naslednjih letih imeli kaj več možnosti," si želi Roglič.

Na vprašanje, kaj se lahko tekmeci naučijo od najboljšega kolesarja na svetu, je odgovoril, da se sicer vedno lahko poskušaš kaj naučiti, a po drugi strani je pomembno, da ostaneš tak kot si, slediti svojim načelom in svoji poti. "Niti ne želim nikogar kopirati. Pri mojih letih si niti ne želim biti kdo drug," je dejal Roglič, ki bo 29. oktobra praznoval 35. rojstni dan.

Sanjska sezona Tadeja Pogačarja

Tadej Pogačar je v sezoni 2024 dosegel kar 25 zmag, od tega je dobil tudi Giro, Tour in svetovno prvenstvo. Zmagal je tudi na dveh kolesarskih spomenikih (Liege - Bastogne  - Liege in Lombardiji) in skupaj zbral več točk kot nekatere kolesarske ekipe. Na števcu ima zdaj 88 zmag, kar je prav toliko kot jih ima Roglič. Pogačar je znova navduševal z dolgimi pobegi. Sezono je začel v začetku marca na priljubljeni italijanski makadamski klasiki Strade Bianche, kjer je napadel 81 kilometrov pred ciljem, in končal na Lombardiji, izjemno zahtevnem spomeniku, kjer se je konkurenci odpeljal 48. 5 kilometra pred ciljem. Presenetil je tudi na svetovnem prvenstvu v Zürichu, kjer se je glavnini s favoriti odpeljal že 101 kilometer pred ciljem, v solo vožnji pa vztrajal več kot 50 kilometrov.
Tadej Pogačar kolaž | Foto: Ana Kovač, A.S.O., GuliverImages Foto: Ana Kovač, A.S.O., GuliverImages

Roglič v šali: Izbiral bom dirke, kjer ne bo Tadeja

Štirikratni zmagovalec Vuelte je v šali namignil, da bo v prihodnji sezoni izbiral dirke, kjer ne bo Tadeja, da pa se morata o tem še dogovoriti. "Bomo videli, nisem še podrobno razmišljal o programu dirk," je priznal Roglič, ki pa ga glede na dejstvo, da bo Giro maja prihodnje leto spet obiskal Slovenijo, mika tudi nastop na rožnati pentlji.

Roglič je letošnjo sezono končal predčasno in izpustil lov na zadnji spomenik sezone, Dirko po Lombardiji. Kot je razkril v pogovoru s slovenskimi mediji, je izpraznil tank za letošnjo sezono. "Enostavno nisem bil več dovolj dober, zato je bilo treba sezono zaključiti, se odpočiti in se počasi ozreti proti prihodnji sezoni," je pojasnil. Zadnji dve dirki (Giro dell'Emilia in Coppa Bernocchi) je končal z odstopom, na svetovnem prvenstvu konec septembra pa je bil 64. na cestni preizkušnji in 12. v vožnji na čas. 

Skoraj 50 tisočakov za dober namen

Roglič je s svojim pokroviteljem v nedeljo že tretjič uspešno izpeljal dobrodelno kolesarsko druženje z navijači Zlati krog s Primožem Rogličem. S prijavninami in dražbo so zbrali 46.800 evrov, ki jih bodo predali Fundaciji Primoža Rogliča, ki je bila ustanovljena za namen financiranja in spodbujanja razvoja kolesarstva pri osnovnošolskih otrocih, mladoletnim perspektivnim športnikom iz različnih športnih panog pa ob finančni zagotavljati tudi psihološko podporo. Na dražbi je bilo med drugim mogoče kupiti foto knjigo italijanskega Gira 2023, ki ga je dobil Roglič, njegove kolesarske čevlje, kolesarski dres, očala, kapico, bidon in uro. Za kolesarsko čelado Red Bull, ki jo je v tej sezoni nosil Roglič, je največ (2.400 evrov) ponudil nekdanji smučarski skakalec Peter Prevc.

Fotogalerija z dobrodelnega dogodka Zlati krog s Primožem Rogličem (foto: Ana Kovač):

Fotogalerija
1
 / 52

Preberite še:

Tadej Pogačar
Sportal "Ni dvoma o tem, kdo je najboljši kolesar v tej galaksiji"
Remco Evenepoel, Il Lombardia 2024
Sportal Pogačarju ni nasedel: Vedel sem, da ne smem pregoreti
Tadej Pogačar, Il Lombardia 2024
Sportal V zaključku pritiskal, da bi dobil tudi psihološko bitko s tekmeci
Tadej Pogačar
Sportal Tadej Pogačar vpeljal nove standarde, ki so za vse neznanka

 

 

Ne spreglejte