Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
26. 8. 2013,
18.30

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Vuelta Vuelta Jani Brajkovič

Ponedeljek, 26. 8. 2013, 18.30

8 let

Horner se je vrnil z etapno zmago in majico vodilnega

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Zmagovalec 3. etape 68. kolesarske dirke po Španiji je Američan Christopher Horner. Skoraj 42-letni Horner je tudi novi vodilni v skupnem seštevku dirke. Jani Brajkovič je zdaj 20.

Na dirki je bila na sporedu ravna, 184 kilometrov dolga etapa z dobre tri kilometre dolgim ciljnim vzponom. Že takoj po začetku etape so se v beg pognali Fabricio Ferrari (Caja Rural-Seguros RGA), Cyril Bessy (Cofidis), Pablo Urtasun (Euskaltel-Euskadi), Luca Dodi (Lampre-Merida) in Vicente Reynes (Lotto-Belisol). Ubežniki so složno narekovali tempo na čelu in imeli 65 kilometrov do cilja le še minuto prednosti pred glavnino. Ta je nato upočasnila ritem, saj ubežnikov ni hotela prekmalu uloviti. Ubežniki so imeli pet kilometrov pozneje spet dve minuti in pol prednosti pred glavnino. Triinštirideset kilometrov do cilja so imeli ubežniki le še minuto prednosti, medtem ko se je v glavnini na levem ovinku pripetil padec. Na tleh so pristali tudi Simon Gerrans (Orica-GreenEdge), Jorge Azanza (Euskaltel-Euskadi), Nicolas Edet (Cofidis) in Klaas Lodewyck (BMC Racing). Glavnina, na čelu katere so bili kolesarji ekipe Movistar, se je prepolovila. Sedemintrideset kilometrov do cilja so ubežnike ujeli.

Med najbolj aktivnimi na čelu glavnine je bil nato tudi Jani Brajkovič. V prvi skupini je bil še Grega Bole, ta je za Sportal že včeraj dejal, da bo v današnji ali v jutrišnji etapi poskušal doseči dober rezultat. A po začetku vzpona Boleta ni bilo več mogoče opaziti v ospredju. Je pa pobeg poskušal njegov moštveni kolega Juan Antonio Flecha. Tega je kmalu ulovil aktualni italijanski prvak Ivan Santoromita (BMC Racing). Santaromita je v zadnji kilometer etape krenil s sedmimi sekundami prednosti pred glavnino. Sledil je pobeg ameriškega veterana Christopherja Hornerja (RadioShack-Leopard), ki je 650 metrov do cilja dobesedno priletel mimo Italijana. Slavil je suvereno zmago in oblekel rdečo majico vodilnega v skupnem seštevku. To bo vsekakor veliko olajšanje za kolesarje Astane, ki so se teko znebili zahtevne naloge branjenja majice vodilnega. Hornerjev uspeh je toliko večji, saj se je marca poškodoval na dirki po Kataloniji. Na dirke se je vrnil pred dvajsetimi dnevi, ko je nastopil na preizkušnji po Utahu in jo končal na drugem mestu v skupnem seštevku. Danes je izkoristil dobro pripravljenost in z napadom v pravem trenutku odlično unovčil dragocene izkušnje. Horner se je z današnjo zmago vpisal tudi v zgodovino kot najstarejši kolesar v zgodovini, ki je uspel zmagati etapo na eni izmed tritedenskih dirk. Jani Brajkovič si je kljub garanju v drugi polovici etape za Nibalija prikolesaril le 25 sekund zaostanka. Grega Bole je z zaostankom triintridesetih sekund osvojil 48. mesto. "Danes sem se že dobro počutil. Tudi spal sem veliko več kot po prvi etapi, ko sem spal le dve uri. Vsekakor sem danes opravil največje delo dva kilometra pred začetkom ciljnega vzpona, ko sem v ospredje potegnil Nibalija," je po etapi za Sportal povedal Brajkovič.

Ne spreglejte