Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
14. 9. 2013,
18.26

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Dirka po Španiji Dirka po Španiji Vuelta Vuelta Vincenzo Nibali Jani Brajkovič Grega Bole

Sobota, 14. 9. 2013, 18.26

1 leto, 9 mesecev

Horner pred zmago na dirki po Španiji, Elissonde do etapne zmage

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
41-letni Američan Christopher Horner je ubranil vse napade Vincenza Nibalija v kraljevski 20. etapi kolesarske dirke po Španiji. Etapno zmago je slavil 22-letni Francoz Kenny Elissonde.

Predzadnji dan dirke je bila na sporedu kraljevska etapa letošnje dirke. Poleg tega je slednja odločala o zmagovalcu letošnje dirke, saj bo v nedeljo na sporedu zadnja etapa s ciljem v Madridu. Slednja je namenjena šprinterjem. Danes so bili v kratki 142 kilometrov dolgi etapi na sporedu štirje kategorizirani vzponi. Slednji so si sledili po vrsti v naslednjem vrstnem redu: Cabrunana (3. kategorije, 5.5 kilometrov dolg), Tenebredo (2. kat., 3.1 km), Cordal (1. kat., 5.3 km) in ciljni vzpon ekstra kategorije na Angliru, ki je bil dolg 12.2 kilometra.

Etapa se je pričela po pričakovanjih. Veliko število kolesarjev je želelo pobegniti. Kljub vsemu je že na dvaindvajsetem kilometru uspel pobeg skupine enaintridesetih kolesarjev. Ubežniki so složno narekovali tempo na čelu in si do pričetka predzadnjega vzpona prikolesarili skoraj 6 minut prednosti pred glavnino. Na čelu slednje so bili kolesarji ekipe Euskaltel-Euskadi, ki so se borili za zmago v skupnem seštevku med ekipami.

S predzadnjim vzponom sta prva opravila Paolo Tiralongo (Astana) in Kenny Elissonde (FDJ.fr). Sledil je spust in takoj pričetek ciljnega vzpona, katerega sta ubežnika pričela s petimi minutami prednosti pred glavnino z vsemi favoriti. Med njimi je bil tudi Jani Brajkovič. Belokranjec je odpadel 10 kilometrov do cilja, ko se je na čelo glavnine postavil Španec Daniel Moreno (Katjuša). V njegovem zavetrju je bil moštveni kolega Joaquin Rodriguez. V skupini je bilo le še 11 kolesarjev. Dobrih 7 kilometrov do cilja je pedala na polno pohodil Vincenzo Nibali. Za Italijanom se ni podal niti Christopher Horner v rdeči majici vodilnega. Napad Nibalija je zasledovalno skupino povsem razbil. Dober kilometer zatem Valverde ni mogel več slediti Hornerju in Rodriguezu. Slednja za Nibalijem nista veliko zaostajala. Kmalu zatem je bil Nibali ujet, medtem ko je počakal tudi Paolo Tiralongo. Elissonde je imel 4 kilometre do cilja slabe 2 minuti prednosti pred njimi. Zasledovalni skupini sta se pridružila še Jakob Fuglsang in Valverde.

V nadaljevanju vzpona, ki je bil vse bolj strm, je Nibali neštetokrat pobegnil Hornerju, a ga je ameriški veteran vedno ulovil. Dva kilometra do cilja je bil na čelu Horner, ki se je odpeljal Nibaliju. Italijan je očitno 'plačal' za neštete poskuse pobega. Etapne zmage se je veselil Kenny Elissonde, medtem ko je Horner v cilj prikolesaril 27 sekund za njim in osvojil 2. mesto. Tretji je bil Alejandro Valverde, s katerim je v cilj prikolesaril tudi Vincenzo Nibali. Hornerju, ki bo 23. oktobra dopolnil 42 let, se tako obeta največja zmaga v karieri. Nikoli doslej ni še nobene tritedenske dirke končal na stopničkah zmagovalnega odra v skupnem seštevku. V nedeljo bo v primeru, da se bo etape razpletla po pričakovanjih, postal prvi Američan, ki je zmagal dirko po Španiji. Jani Brajkovič je etapo končal na 33. mestu, Grega Bole pa na 81. mestu.

Ne spreglejte