Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
17. 4. 2011,
17.40

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Philippe Gilbert Amstel Gold Race

Nedelja, 17. 4. 2011, 17.40

5 let

Gilbertu drugič zapored Amstel Gold Race

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Belgijec Philippe Gilbert je že drugič zapored slavil na kolesarski dirki Amstel Gold Race (1.WT). Drugo in tretje mesto sta na najmlajši klasiki zasedla Joaquim Rodriguez in Simon Gerrans.

Večji del 258 kilometrov dolge dirke so bili v begu Thomas Degand (Veranda's Willems), Albert Timmer (Skil-Shimano), Paolo De Negri (Farnese Vini) in Simoni Ponzi (Liquigas). Osemdeset kilometrov do cilja je imela četverica le še minuto prednosti pred glavnino, na čelu katere so bili kolesarji ekipe Rabobank. Ob vzponu na Valkenberg sta v ospredju ostala le še De Negri in Degand. Ob vzponu na Bemelemberg (62 km do cilja) ju je ulovil Carlos Barredo (Rabobank), ki je pobegnil glavnini. Nekoliko kasneje pa še Jan Ghyselinck (HTC).

Četverica je hitro povečala prednost pred glavnino, ki je 55 kilometrov do cilja znašala dobro minuto. Kmalu zatem so bili vsi ubežniki ujeti. Sledili so zelo živčni kilometri, saj so vsi kolesarji hoteli biti v ospredju pred začetkom odločilnih klancev. Zato se je pripetilo kar nekaj padcev. V enem izmed njih sta se znašla tudi Frank Schleck in Fabian Cancellara (oba Leopard). Dvajset kilometrov do cilja so se začeli vrstiti napadi. Bram Tankink in Aleksandr Kolobnev sta bila krivca, da je v ospredju ostala skupina devetnajstih kolesarjev.

Po predzadnjem klancu je bilo v ospredju le še 13 kolesarjev. Vzrok selekcije je bil napad Joaquima Rodrigueza (Katjuša). Dvanajst kilometrov do cilja je sledil pobeg Andya Schlecka, ki je imel 7 kilometrov do cilja 7 sekund prednosti pred zasledovalno skupino. V slednji so bili Gilbert, Freire, Gesink, Kolobnev, Kohler, Hoogerland, Leukemans, Gerrans, Fuglsang, Rodriguez in še nekaj kolesarjev. Ker nikakor niso mogli uloviti Schlecka se je 4 kilometre do cilja na čelo postavil kar Gilbert. Lanski zmagovalec je vse do zadnjega kilometra sam narekoval tempo na čelu in za seboj vlekel tekmece.

Schleck je ciljni vzpon začel s kakšnimi petimi sekundami prednosti pred zasledovalno skupino. Prvi je napadel Rodriguez, kateremu je lahko sledil le še Gilbert, ki je ves čas pogledoval nazaj in se oziral za tekmeci. Ko je Gilbert na polno pohodil pedala je Rodriguez le še pazil, da je do cilja zadržal 2. mesto. Gilbert je slavil drugič zapored, medtem ko de je 3. mesta veselil Simon Gerrans. Vsekakor bosta predvsem zaradi Gilberta zanimivi tudi dirki Valonska puščica in Liege-Bastogne-Liege, ki bosta na sporedu prihodnjo sredo in nedeljo. Na njih naj bi nastopil tudi Jani Brajkovič.

Kristjan Koren je bil v prvi skupini vse do dela, ko je uspel pobeg devetnajstim kolesarjem. V cilj je prikolesaril dobri dve minuti za Gilbertom in zasedel 37. mesto. ''Nisem preveč zadovoljen. Vse do zadnjih dvajsetih kilometrov sem se odlično počutil. Nato so me začeli grabiti krči in sem moral kar krepko stisniti zobe, da sem končal dirko,'' je v cilju za Sportal povedal Koren. Sedaj bo imel nekaj tekmovalnega premora pred nadaljevanjem sezone.

Ne spreglejte