Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
20. 7. 2013,
8.37

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Tour de France Tour de France

Sobota, 20. 7. 2013, 8.37

1 leto, 9 mesecev

Froome le še korak oddaljen od največje zmage v karieri

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Cilj 100. kolesarske dirke po Franciji je vse bližje. Ob normalnem razpletu današnje zadnje gorske etape lahko pričakujemo le še boj za 2. in 3. mesto v skupnem seštevku dirke.

Prvo mesto v skupnem seštevku dirke je skoraj zagotovo že oddano. Le 47 sekund pa namreč loči kolesarje, ki so uvrščeni na 2., 3., 4. in 5. mesto v skupnem seštevku dirke. Na 2. mestu je Španec Alberto Contador (+5:11), Kolumbijec Nairo Quintana je 3. (+5:32), Čeh Roman Kreuziger je 4. (+5:44) in Španec Joaquin Rodriguez 5. (+5:58). Na sporedu bo le 125 kilometrov dolga etapa s ciljnim vzponom in šest kategoriziranih vzponov. Skupna dolžina vseh znaša 45 kilometrov. Vsekakor bomo danes priča izredno hitri etapi, v kateri se bodo na 10,7 kilometra dolgem ciljnem vzponu za dragocene sekunde med seboj udarili zgoraj omenjeni kolesarji. Najmanj možnosti ima na prvi pogled Kreuziger, ki bo moral garati za Contadorja. Proste roke bo dobil v primeru njegovega slabega dne oziroma če bo njegov napad del taktike ekipe. Vsekakor bodo odločale malenkosti, ki pa ne bodo iz tira vrgle vodilnega v skupnem seštevku Christopherja Frooma. Britanec v rumeni majici vodilnega kolesari vse od zmage v 8. etapi. Danes bo že 12. dan v rumenem!

Froome bo v nedeljo skoraj zagotovo postal prvi kolesar po letu 1992, ki je zmagal v skupnem seštevku dirke in slavil tri etapne zmage. Pred enaindvajsetimi leti je namreč Miguel Indurain zmagal tri etape in slavil v skupnem seštevku dirke. Španec je ob svoji drugi zmagi v skupnem seštevku zmagal na vseh treh posamičnih kronometrih, ki so bili na sporedu v San Sebastianu, Luksemburgu in Bloisu. Sicer je leta 2002 Lance Armstrong svoji zmagi v skupnem seštevku dodal še pet etapnih zmag, a so mu te dosežke nato odvzeli. Tudi danes ne gre pričakovati, da bo Froome štartal z mislijo na morebitno četrto etapno zmago. Zanj je najpomembneje, da čim bolj racionalno odkolesari etapo, v kateri bo skušalo zmagati zelo veliko kolesarjev. A če bo imel možnost za zmago in močne noge, zagotovo ne bo čakal tekmecev!

Danes lahko pričakujemo tudi nov pobeg skupine kolesarjev in narekovanje tempa kolesarjev ekipe Sky na čelu glavnine. Od sestave ubežne skupine bo odvisen nadaljnji razplet. Vsekakor bodo kolesarji ekipe Movistar pripravili teren za zaključni napad Quintane na ciljnem vzponu. Kolumbijec lahko osvoji pikčasto in belo majico ter dirko konča na 2. mestu v skupnem seštevku. Kolesarji ekipe Saxo-Tinkoff bodo zagotovo skušali izkoristiti vsako najmanjšo priložnost za napad, če se bo le ponudila. Vprašanje je le, ali je Contador glede na videno še sposoben napada. Bolj verjetno je, da bo na vse kriplje branil 2. mesto. Poleg tega ekipo Saxo-Tinkoff ogroža ekipa RadioShack-Leopard v skupnem seštevku ekip. Njihov zaostanek je le še dobre tri minute in prav gotovo lahko pričakujemo veliko število kolesarjev ekipe RadioShack-Leopard v ubežni skupini. Organizatorjem je tokrat skoraj uspelo, saj so etape sestavili z namenom, da se končni vrstni red v skupnem seštevku določi na ciljnem vzponu dan pred koncem dirke. To se bo tudi zgodilo, a 1. mesto je praktično že oddano.

Ne spreglejte