Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 2. 2021,
13.34

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,09

1

Natisni članek

Tadej Pogačar Tadej Pogačar Dirka po Združenih arabskih emiratih

Četrtek, 25. 2. 2021, 13.34

3 leta, 1 mesec

Dirka po Združenih arabskih emiratih, 5. etapa

Nov izjemen dan za Pogačarja in etapna zmaga za Rogličevega pomočnika #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,09

1

Tadej Pogačar | Tadej Pogačar je na dobri poti do skupne zmage na Dirki po ZAE, prvi kolesarski dirki svetovne serije v sezoni 2021. | Foto Guliverimage/Getty Images

Tadej Pogačar je na dobri poti do skupne zmage na Dirki po ZAE, prvi kolesarski dirki svetovne serije v sezoni 2021.

Foto: Guliverimage/Getty Images

Štiriindvajsetletni Danec Jonas Vingegaard, Rogličev moštveni kolega iz Jumbo-Visme, je zmagovalec 5. etape Dirke po Združenih arabskih emiratih z zahtevnim gorskim ciljem na Džabel Džajs. Tadej Pogačar (UAE Emirates) je osvojil 2. mesto in ostaja v rdeči majici vodilnega na dirki, ima pa tudi belo in zeleno majico. Skupno zmago ima na dosegu roke, saj sta do konca dirke le še dve ravninski etapi, kjer se razmerja pri vrhu ne bi smela preveč premešati.

Štiriindvajsetletni danski kolesar Jonas Vingegaard, ki je lani Primožu Rogliču pomagal do zmage na Vuelti, je bil ob etapni zmagi presrečen. 

"Mislim, da sem dobro načrtoval napad. Glavnina je nekoliko upočasnila in rekel sem si, da moram vsaj poskusiti. Na srečo mi je uspelo dohiteti zadnjega ubežnika (Alekseja Lutsenka iz Astane) in ga premagati v sprintu. Zame je to velika zmaga. Je prva v sezoni in tudi za ekipo. Ponosen sem na ta uspeh, saj vem, da lahko dirkam z najboljšimi," je bil zadovoljen z razpletom.

Pogačar povečal prednost v boju za rdečo majico

Pogačar je v cilj pripeljal kot drugi, njegov najbližji zasledovalec, lanski zmagovalec dirke Adam Yates (Ineos Grenadiers), pa je v cilj 170-kilometrske etape od Fudžajre do gorskega cilja na Džabel Džajsu prikolesaril kot tretji, z istim časom kot Pogačar (tri sekunde za Dancem), a je ta zaradi dveh bonifikacijskih sekund danes prednost pred Britancem povečal na 45 sekund.

Pogačarjev vrstnik, Portugalec João Almeida (Deceuninck-QuickStep), ki je danes kolesaril v beli majici najboljšega mladega kolesarja (tudi v tej razvrstitvi vodi Pogačar, a obeh majic pač ne more nositi), za slovenskim zvezdnikom zaostaja minuto in 12 sekund.

Favoriti so za sekundne odbitke obračunali v ciljnem sprintu po 21,5 kilometra dolgem vzponu.

"Pazil sem na fante, ki so nevarni v skupnem seštevku, na koncu etape je bil veter, bilo je težko odgovarjati na vse napade, osredotočil sem se na branjenje majice vodilnega. Vingegaard je odpeljal odlično, sam pa sem zadovoljen z drugim mestom. Adam Yates? Vedel sem, da bo kaj poskušal, ampak v tako močnem vetru danes ni bilo mogoče delati razlike. Na koncu je bil bolj šprint. Imamo še dve etapi, dirke ni konec dokler ne prečkamo ciljne črte v zadnji etapi, ostati moramo osredotočeni," je po etapi povedal zmagovalec lanske Dirke po Franciji.

Pri UAE dobro pazili na svojega kapetana

Moštvo UAE Team Emirates je danes zelo dobro ščitilo svojega kapetana. Brez težav so ga pripeljali do vznožja vzpona proti najvišji gori Združenih arabskih emiratov, v zadnjem delu etape pa je ves čas ritem narekovalo moštvo Ineos Grenadiers.

Britanci so nadzorovali prednost osmih ubežnikov, ki so imeli pred začetkom 21,5 km dolgega vzpona dve minuti naskoka. Zaradi bolj položnega naklona (povprečje 5,4 odstotka) so favoriti zadnjega med njimi, Kazahstanca Alekseja Lucenka (Astana) ujeli tik pred ciljem, a vseeno med seboj obračunali za preostala najvišja mesta za Vingegaardom.

Napadi štiri kilometre pred ciljem

Britansko moštvo je želelo pred tem z močnim ritmom streti Pogačarja, a mu to ni uspelo, obenem pa moči ni imel niti Yates. Napadi najboljših so se začeli dobre štiri kilometre pred ciljem, prvi pa je poskusil Almeida, a si ni mogel privoziti prednosti.

Do konca še dve ravninski etapi, Pogačar si lasti kar tri majice

Do konca Dirke po Združenih arabskih emiratih sta ostali še dve ravninski etapi, kjer bodo favoriti pozorni predvsem na nevarnost bočnega vetra in posledično ustvarjaje ešalonov, ki bi lahko privedlo do večjih razlik.  

V petek bo na sporedu 165 kilometrov dolga sprinterska etapa od Deire do Palm Džumejre. Dirka po ZAE se bo končala v soboto s sprintersko etapo po Abu Dabiju.

Dvaindvajsetletni Pogačar ima v lasti kar tri majice, rdečo vodilnega v skupnem seštevku, belo najboljšega mladega kolesarja in zeleno najboljšega po točkah. 

Brez okužb z novim koronavirusom ne gre

Dirka je bila lani predčasno prekinjena, saj so se v karavani pojavile okužb z novim koronavirusom, in tudi letos so se že srečali z njim.

Po prvi etapi so okužbo zasledili v ekipi Alpecin-Fenix, ki se je po preventivno nemudoma umaknila z dirke. Danes so iz moštva, ki ima v svoji sredini štirikratnega svetovnega prvaka v ciklokrosu Mathieua Van del Poela, sicer zmagovalca prve etape Dirke po ZAE, sporočili, da sta njihova kolesarja Gianni Vermeersch in Jonas Rickaert, ki sta bila v karanteni, dobila zeleno luč za vrnitev v Belgijo.

Ne spreglejte