SiolNET. Sportal Kolesarstvo
2,99

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Dirka Po Sloveniji, 15. junij−19. junij

Razkrite so karte, Tadej Pogačar ima v načrtu vrnitev na slovenske ceste

2,99

termometer

Slovenske ceste bodo tudi letos gostile vrhunske kolesarje, ki se bodo potegovali za zeleno majico najboljšega na 28. dirki Po Sloveniji. Nastop na največji slovenski kolesarski pentlji, ki bo potekala med 15. in 19. junijem, je ob začetku sezone napovedal šampion Tadej Pogačar, športni direktor UAE Emirates Andrej Hauptman pa je še enkrat potrdil, da ima Tadej domačo dirko v načrtu. Nastopil bo tudi Matej Mohorič iz Bahrain Victorious. Kolesarji bodo morali v petih dneh premagati 791,4 kilometra dolgo traso, kjer jih čaka skupno 9.152 višinskih metrov. Na štartu bo kar 22 ekip, od tega štiri WorldTour.

Tadej Pogačar je zadnji zmagovalec dirke Po Sloveniji. Letos naj bi spet nastopil na slovenskih cestah. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Tadej Pogačar je zadnji zmagovalec dirke Po Sloveniji. Letos naj bi spet nastopil na slovenskih cestah. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida TUMB_3_etapa Po Sloveniji Sportal Etape na dirki Po Sloveniji 2022 TUMB_ekipe Sportal Ekipe na dirki Po Sloveniji

Tradicionalna kolesarska dirka Po Sloveniji bo letos doživela 28. izvedbo. Štart bo 15. junija v Novi Gorici, po petih dneh kolesarjenja pa se bo dirka tradicionalno končala v Novem mestu. Prva etapa letošnje dirke bo kolesarsko karavano popeljala od Nove Gorice do Postojne (164,4 km), druga od Ptuja do Rogaške Slatine (174,1 km), tretja od Žalca do Celja (144,2 km), četrta od Laškega do Velike planine (152,4 km) in peta od Vrhnike do Novega mesta (156,3 km).

Fotogalerija z novinarske konference (Foto: Vid Ponikvar)

1 / 19
2 / 19
3 / 19
4 / 19
5 / 19
6 / 19
7 / 19
8 / 19
9 / 19
10 / 19
11 / 19
12 / 19
13 / 19
14 / 19
15 / 19
16 / 19
17 / 19
18 / 19
19 / 19

Ljubitelji kolesarstva se lahko že zdaj veselijo velikih imen iz svetovne karavane, saj bodo na slovenskih cestah vozile štiri ekipe WorldTour: UAE Emirates, Bahrain Victrorious, BikeExchange - Jayco in Astana Qazaqstan. Pri prvih treh imamo tudi Slovenci svoje predstavnike.

Matej Mohorič bo nastopil na dirki Po Sloveniji. | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Matej Mohorič bo nastopil na dirki Po Sloveniji. Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Tadej Pogačar je pred začetkom sezone dejal, da bo tudi letos v sklopu priprav na Tour de France nastopil na domači dirki Po Sloveniji in jo poskušal osvojiti drugič zapored. Del sobotne, najverjetneje ključne etape, bo šel tudi čez njegove kraje. Da je dirkanje po slovenskih cestah še vedno v njegovem koledarju, je na novinarski konferenci ob predstavitvi tras dirke vnovič potrdil športni direktor UAE Emirates Andrej Hauptman, ki bo poveljeval ekipi na slovenski pentlji. Ob njem bo kolesaril še en slovenski član, in sicer Jan Polanc. Iz vrst Bahrain Victorious bomo na delu videli junaka italijanske klasike Milano−San Remo Mateja Mohoriča in Jana Tratnika, iz vrst BikeExchange pa najverjetneje Luko Mezgeca.

Pestro dogajanje na slovenskih cestah

"Pred nami je pet novih etap kolesarske dirke Po Sloveniji. Začnemo v sredo v Novi Gorici, prvi kilometri vodijo po sosedni Italiji in trasi znamenitega Gira, ponovno bo cilj, tradicionalno, v Novem mestu, a tokrat bo le malo drugače. Etape so raznovrstne in znova smo vključili kar velik del Slovenije. Veseli me, da na dirki nastopajo nekateri najboljši na svetu. Na dirki bo veliko vrhunskih kolesarjev, izpostavil pa bi Mateja Mohoriča, zmagovalca spomladanske klasike Milano−San Remo, in Tadeja Pogačarja, vodilnega kolesarja svetovne kolesarske lestvice," je povedal direktor dirke Bogdan Fink.

Bogdan Fink | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Prvotno je bilo na štartu predvidenih 21 ekip, vendar jih organizator pričakuje še več. Številčnost bo pomenila hudo konkurenco za osvojitev zelene majice, ki bo na koncu pripadla najboljšemu. Za skupno zmago bosta ključni dve etapi, petkova in sobotna. Sobotni vzpon na Veliko planino bo nasploh prvič na dirki Po Sloveniji in bo predstavljal poseben izziv. Zaključna dva kilometra vzpona bosta imela 10-odstotni naklon. 

Ker je dirka časovno umeščena v sredino junija, bo za mnoge dobra priprava na sloviti Tour de France, ki se bo začel 1. julija, zato si lahko ljubitelji kolesarstva že zdaj oblizujejo prste, saj bodo lahko od blizu spremljali nekatera največja imena iz svetovne kolesarske karavane.

1. etapa, 15. junij 2022, Nova Gorica−Postojna, 164,7 km

Profil etape Časovnica etape

2. etapa, 16. junij 2022, Ptuj−Rogaška Slatina, 174,1 km

Profil etape Časovnica etape

3. etapa, 17. junij 2022, Žalec−Celjski grad, 144,6 km

Profil etape Časovnica etape

4. etapa, 18. junij 2022, Laško−Velika planina, 152,5 km

Profil etape Časovnica etape

5. etapa, 19. junij 2022, Vrhnika−Novo mesto, 156,1 km

Profil etape Časovnica etape

 

Naj gostitelj in Kids Tour of Slovenia

Organizatorji 28. slovenske pentlje tudi nadaljujejo tradicijo izbora NAJ gostitelja dirke. Kriteriji za izbor so inovativnost pri aktivaciji in promociji destinacije, vključenost lokalne skupnosti, trajnostni vidik ter aktivnost destinacije skozi objave na spletnih straneh in družabnih omrežjih.

Dirke s prihodom v Novo mesto še ne bo konec, saj sledi še dirka Kids Tour of Slovenia. Lanska premiera je pritegnila skoraj 300 otrok iz osmih evropskih držav in podobnih številk si obetamo tudi letos. Dirka bo potekala od 1. do 3. julija.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin