Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
20. 6. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

1

Natisni članek

Rein Taaramäe Bogdan Fink Po Sloveniji

Ponedeljek, 20. 6. 2016, 4.00

6 let, 6 mesecev

DIREKTOR KOLESARSKE DIRKE PO SLOVENIJI BOGDAN FINK ZADOVOLJEN S 23. IZVEDBO

"Dirka Po Sloveniji potrebuje pet dni, ampak mi tega še nismo finančno sposobni"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

1

Bogdan Fink Dirka Po Sloveniji | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Za nami je 23. izvedba kolesarske dirke Po Sloveniji. Zasedba tekmovalcev in ekip je bila letos zvezdniška, na sporedu je bil redek gorski kronometer, dirka pa je bila odločena že po drugi etapi. Nihče ni pričakoval, da bo Estonec Rein Taaramäe že v petek deklasiral tekmece, priznava direktor dirke Bogdan Fink.

"Mi smo zadovoljni. Vsaka etapa je bila nekakšen vrhunec, vse štiri so bile zanimive tudi kot enodnevne dirke. Zaradi številnih zelo dobrih ekip so bile razlike v taktiki. Že prvi dan, recimo, ko so se vsi želeli rešiti šprinterjev, so etapo naredili tako težko, da so ogromne razlike nastale že v prvi etapi," pravi organizacijski direktor dirke Bogdan Fink.

Končni zmagovalec znan že po polovici dirke
Če so bile etape same zelo zanimive, pa smo bili prikrajšani za bolj napet boj za skupno zmago, Estonec Rein Taaramäe si je namreč z dominantno predstavo na kraljevski gorski etapi rumeno majico vodilnega privozil že drugi dan dirke, zato je tudi sobotni kronometer, čeprav gorski, nekoliko izgubil na privlačnosti.

"Drugo leto bomo zagotovo obrnili," pravi Fink, ki je pričakoval bolj napet boj: "Predvsem zaradi ravninskega dela kronometra ni bilo že vnaprej jasno, da bo tisti, ki bo osvojil petkovo etapo, dober tudi na sobotni in da bo na koncu skupni zmagovalec.  Če zdaj pogledam nazaj, je bil Taaramäe pol razreda boljši od ostalih in zato se je razpletlo tako. Če njega ne bi bilo, bi bil krog favoritov širši."

Kronometer magnet za pro tour ekipe
Kronometer je zdaj že stalnica na dirki Po Sloveniji, saj je magnet za pro tour ekipe, katerih kolesarji so letos pobrali vse etapne zmage. Ura resnice je vselej zelo natančen pokazatelj kolesarjeve kakovosti, pravi Fink in dodaja: "Če se nekdo pripravlja na dirko po Franciji, ali katero koli dirko na svetu, mu kronometer pride zelo prav, a mora biti pravi kronometer."

Da je pravi, mora biti po Finkovem mnenju dolg vsaj dvajset kilometrov, če govorimo o klasičnem, ravninskem kronometru:  "Na dirkah, kot je recimo Tirreno Adriatico, imaš kronometre po enajst ali celo samo devet kilometrov. Mislim, da to nima smisla." Letošnji gorski na slovenski pentlji pa je bil eden daljših, kar se tiče dirk prve kategorije, je še poudaril direktor.

Čeprav je slovenska pentlja dirka prve kategorije, zaradi ugodnega časovnega termina privablja velika imena svetovnega kolesarstva.  | Foto: Vid Ponikvar Čeprav je slovenska pentlja dirka prve kategorije, zaradi ugodnega časovnega termina privablja velika imena svetovnega kolesarstva. Foto: Vid Ponikvar

Za dodaten dan ni denarja
Kronometer bo, kot kaže, ostal v ponudbi največje slovenske kolesarske dirke, morda v prihodnje tudi v bolj "pravi", torej daljši različici, a v načrtih je tudi kakšna etapa več. "Dirka po Sloveniji potrebuje pet dni, ampak mi tega v tem trenutku še nismo finančno sposobni," še pravi prvi mož slovenskega Toura.

Tudi v obstoječem okvirju dirke vidi prostor za izboljšave: "Radi bi naredili korak naprej na televizijskem področju. Radi bi, da bi dirko Po Sloveniji izkoristili kot orodje za predstavitev Slovenije v svetu. Trenutno pa moramo zapreti 23., šele nato bomo začeli razmišljati o 24. dirki Po Sloveniji."

Ne spreglejte