Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 3. 2012,
19.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Mark Cavendish Borut Božič

Četrtek, 8. 3. 2012, 19.18

8 let

Cavendish uspešno premaguje urok mavrične majice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Mark Cavendish je zmagovalec 2. etape 47. kolesarske dirke od Tirenskega do Jadranskega morja. Borut Božič osmi. Avstralec Matthew Goss zadržal modro majico vodilnega v skupnem seštevku.

Kar 230 kilometrov dolga etapa je bila namenjena šprinterjem. Na sporedu sta bila dva kategorizirana vzpona. Že v prvem kilometru etape sta glavnini pobegnila Stefano Pirazzi (Colnago-CSF Inox) in Diego Caccia (Farnese Vini-Selle Italia). Ubežnika sta imela 200 kilometrov do cilja osem minut prednosti pred glavnino. Na čelu slednje so se kmalu postavili kolesarji ekipe Sky, saj so želeli, da o zmagovalcu etape odloča ciljni šprint glavnine. Njihov prvi adut je bil svetovni prvak Mark Cavendish. Prednost ubežnikov se je pričela manjšati in je 50 kilometrov do cilja znašala 3 minute in pol.

Dobrih 25 kilometrov do cilja sta bila ubežnika ujeta. V begu sta bila dobrih 200 kilometrov. Sledilo je še nekaj neuspešnih poskusov pobega. Prvi je poskušal Jaroslav Popovič (RadioShack-Nissan). Sledila sta Enrico Gasparotto (Astana) in Fabio Taborre (Acqua & Sapone). Le tri kilometre do cilja sta poskusila pobegniti še Greg Van Avermaet (BMC Racing) in Paolo Tiralongo (Astana). Tudi onadva sta bila hitro ujeta in le kilometer in sedemsto metrov do cilja je prišlo do skupinskega padca v glavnini. Najhuje jo je skupil Avstralec Michael Matthews, ki je pristal v bolnišnici.

V ospredju je ostala skupina 40 kolesarjev, ki se je pomerila za etapno zmago. V ciljnem šprintu se je najboljše znašel Cavendish, ki je tako dosegel že četrto letošnjo zmago. S tem na najboljši možni način premaguje ''urok mavrične majice'', saj se je v preteklih sezonah velikokrat dogajalo, da aktualni svetovni prvaki odeti v mavrično majico, nikakor niso mogli zmagati dirke. Cavendish je tako dosegel že svojo 83. zmago na kategoriziranih dirkah Mednarodne kolesarske zveze pri članih. Borut Božič je zasedel 8. mesto. ''Preveč energije sem porabil, da sem si v zadnjem kilometru priboril dober položaj pred šprintom. Rabil bi sekundo ali dve, da bi zajel zrak, a sem priletel direktno za Cavendisha. Slednji ga je pohodil na polno in me je le še odneslo. Žal bo priložnost za popravni izpit le še v petek,'' je po etapi za Sportal povedal Božič.

Ne spreglejte