Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 3. 2014,
18.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Dirka od Tirenskega do Jadranskega morja Mark Cavendish

Četrtek, 13. 3. 2014, 18.20

8 let

Cavendish ostaja vodilni, Pelucchi do etapne zmage

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Petindvajsetletni Matteo Pelucchi je zmagovalec 2. etape 49. kolesarske dirke od Tirenskega do Jadranskega morja (2.WT). Britanec Mark Cavendish ostaja vodilni v skupnem seštevku dirke.

Že na drugem kilometru 173 kilometrov dolge etape je glavnina dovolila pobeg skupini petih kolesarjev. Daniel Teklehaymanot (MTN-Qhubeka), Marco Canola (Bardiani-CSF), Alex Dowsett (Movistar), David De La Cruz (NetApp-Endura) in Davide Malacarne (Europcar) so si hitro prikolesarili štiri minute prednosti pred glavnino, na čelu katere so bili kolesarji ekip Giant-Shimano, Omega Pharma-Quick Step in Lotto-Belisol. Že to je bil jasen znak, da ubežniki nimajo nikakršnih možnosti za uspeh, saj se je preveč ekip ukvarjalo s tem, da bi zmagovalca etape dal ciljni šprint glavnine. Štirideset kilometrov do cilja so imeli ubežniki še kar 3 minute in pol prednosti pred glavnino. Slabih 30 kilometrov se je pred koncem tekmecev v ospredju otresel Britanec Alex Dowsett, ki je odličen v posamičnem kronometru. Pedala je pritiskal na polno in imel 25 kilometrov do cilja še 2 minuti in 40 sekund prednosti pred glavnino. A Dowsett ni zmogel sam premagati glavnine, sedem kilometrov pred ciljem so ga ujeli.

Tudi na tej dirki se neprestano vrstijo padci. Zadnji, ki je v današnji etapi pristal na tleh, je bil Nemec Marcel Kittel (Giant-Shimano). Njegove sanje o morebitni etapni zmagi so se razblinile le dva kilometra in pol do cilja. Bil je tako jezen, da je pobral kolo, ga dvignil v zrak in z vso močjo zabrisal v tla. V ciljnem šprintu je najboljše razporedil moči Italijan Matteo Pelucchi, ki prihaja iz Milana. Član ekipe IAM Cycling je tej švicarski ekipi, ki nastopa s profesionalno kontinentalno licenco, priboril prestižno zmago. Z drugim mestom je bil zelo nezadovoljen Francoz Arnaud Demare, ki je nemočen udrihal po krmilu, medtem ko je bil tretji Andre Greipel. Britanec Mark Cavendish, ki ostaja odet v modro majico vodilnega v skupnem seštevku, je zasedel 17. mesto.

Oba Slovenca, ki nastopata na dirki, sta etapo končala v glavnini.

Ne spreglejte