Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 12. 2012,
15.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Tom Boonen

Ponedeljek, 17. 12. 2012, 15.17

8 let

Boonen športnik leta 2012 v Belgiji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Dvaintridesetletni kolesar Tom Boonen je bil v nedeljo proglašen za najboljšega športnika leta 2012 v Belgiji. Za njim sta se uvrstila Hans Van Alphen in Philippe Gilbert.

Tom Boonen, ki na podelitvi nagrad ni bil prisoten, je že tretjič v karieri prejel lovoriko za najboljšega belgijskega športnika. Kolesarji so tako že šesto leto zapored odnesli lovoriko najboljšega športnika v Belgiji, ki jo podeljujejo vse od leta 1967. Zadnji športnik, ki ne prihaja iz kolesarskih vrst in je osvojil lovoriko, je bil leta 2006 motokrosist Stefan Everts, ki je v karieri kar petkrat postal najboljši športnik v Belgiji. En naslov več od njega je zbral le kolesar Eddy Merckx.

Boonen zaradi skupnih priprav kolesarjev ekipe Omega Pharma-Quick Step na Mallorki, na predstavitvi ni bil prisoten. "Takšne nagrade so vedno posledica dobre sezone. Trenutno smo že osredotočeni na prihodnjo. Dejstvo je, da je potrebno garati, kar nato tudi prinese zmage in tovrstne nagrade," je Sportwereld.be dejal Boonen, ki je uspešno prebolel vse zdravstvene težave, ki jih je imel pretekli mesec. "Zaradi mojih preteklih težav nisem želel tvegati prihoda na prireditev. Pretekli teden sem opravil zadnje zdravstvene preglede in rezultati so dobri. Z mojim zdravjem je sedaj vse v redu. Lahko že normalno treniram in bom še podaljšal priprave na Mllorki," je zaključil Boonen.

Boonen je lansko sezono že januarja pričel z zmago na dirki Tour de San Luis v Argentini. Sledili sta dve etapni zmagi na dirki po Omanu, kjer je zmagal tudi v skupnem seštevku. Na dirki Pariz-Nica je zmagal etapo. Sledil je april v katerem je bil nepremagljiv. Zmagal je dirke E3-Prijs Vlaanderen, Gent-Wevelgem, dirko po Flandriji in že četrtič dirko Pariz-Roubaix. Nato je osvojil naslov belgijskega prvaka ter z ekipo Omega Pharma-Quick Step osvojil naslov svetovnega prvaka v ekipni vožnji na čas. Zmagal je tudi dirko Pariz-Bruselj. Boonen je prejel 658 glasov, deseterobojec Hans Van Alphen 423 ter aktualni svetovni prvak Philippe Gilbert 403 glasove.

Ne spreglejte