Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
2. 3. 2014,
18.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Tom Boonen

Nedelja, 2. 3. 2014, 18.40

8 let

Boonen prvi, ki je trikrat zmagal dirko Kuurne-Bruselj-Kuurne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Belgijec Tom Boonen je zmagovalec 66. kolesarske dirke Kuurne-Bruselj-Kuurne (1.1). Na 2. in 3. mestu sta dirko končala Moreno Hofland in Sep Vanmarcke. Dirko sta končala tudi Jarc in Mezgec.

Dirka, ki je bila dolga 197 kilometrov, je imela na sporedu 8 vzponov. Od zadnjega vzpona na dirki je bilo do cilja še nekaj več kot 50 kilometrov. Še preden je bila za kolesarji prva ura dirke so uspeli pobegniti Vladimir Isajčev (Katjuša), Silvan Dillier (BMC Racing), Gert Joeaar (Cofidis) in Michael Vingerling (Team 3M). Četverica si je hitro prikolesarila štiri minute prednosti pred glavnino. Slednja se je razbila na več manjših skupin še preden so bili prvotni ubežniki ujeti. Slabih sedemdeset kilometrov do cilja so bili v ospredju novi ubežniki. Tom Boonen, Stijn Vandenbergh, Matteo Trentin, Guillaume Van Keirsbulck, Nikolas Maes (vsi Omega Pharma-Quick Step), Sep Vanmarcke, Moreno Hofland, Maarten Wynants (vsi Belkin), Johan Vansummeren (Garmin-Sharp) in Yves Lampaert (Topsport Vlaanderen-Baloise) je bila deseterica ubežnikov, ki je bila dobro na poti. Vseskozi so imeli približno minuto prednosti pred drugo skupino na čelu katere so bili največ časa kolesarji ekip Katjuša in Lotto-Belisol.

Deset kilometrov do cilja je imela ubežna deseterica še kar minuto prednosti pred drugo skupino. Jasno je bilo, da gre zmagovalca iskati med ubežniki, ki so bili složni vse do pričetka zadnjih štirih kilometrov dirke. Takrat je s pobegom poskusil Wynants, a je Trentin poskrbel, da je bil kmalu ujet. Nekaj prednosti si je nato prikolesaril Vandenbergh. Sledil je ciljni šprint v katerem se je zmage veselil Tom Boonen. Zelo blizu uspehu je bil tudi Moreno Hofland, a ni mogel ogroziti danes dobro razpoloženega Boonena. Na tretjem mestu je dirko končal Sep Vanmarcke. Za Boonena je to že tretja zmaga v karieri na tej dirki. "Ta mali rekord upam, da je uvod v še nekaj rekordov v letošnji spomladi," so bile prve besede "tornado Toma" po današnji zmagi. "Naši načrti so bili povsem drugačni kot je bilo nato na dirki. Ko smo enkrat uspeli pobegniti sem menil, da se glavnina igra z nami in nas noče uloviti. Mislili smo že počakati, a se je nato dobro izšlo. Trentin je bil tisti, ki bi moral prvi narekovati tempo na čelu pred ciljnim šprintom. A je moral že pred tem uloviti ubežnika. Nato je imel še Maes težave s krči in sem lahko vesel, da smo uspeli zmagati dirko," je zaključil Boonen. Na dirki sta nastopila tudi Slovenca Luka Mezgec in Blaž Jarc, ki sta dirko končala v glavnini. Zasedla sta 96. in 97. mesto.

Ne spreglejte