Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 11. 2013,
11.56

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Jan Ullrich

Ponedeljek, 18. 11. 2013, 11.56

5 let, 8 mesecev

Bo moral Jan Ullrich vrniti 300 tisoč evrov?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nekdanji nemški kolesar Jan Ullrich, ki bo decembra dopolnil 40 let, se bo verjetno moral na sodišču pogovarjati o tem, ali mora nekdanjemu sponzorju Guntherju Dahmsu vrniti 300 tisoč evrov.

Ullrich, ki se je upokojil februarja 2007, je namreč leta 2008 s pomočjo odločitve sodišča od nekdanjega sponzorja Guntherja Dahmsa izterjal 340 tisoč evrov dolga plus obresti. Gre za neizplačano plačo v obdobju od januarja do marca 2003. Ullrich je namreč leta 2002 odslužil polletno prepoved nastopanja (amfetamin) in se leta 2003 vrnil v kolesarsko karavano v ekipi Coast. Njen sponzor je bil Gunther Dahms, ki pa Ullrichu ni izplačal plače. Dahms je leta 2008 na sodišču trdil, da ni dolžan izplačati plače Ullrichu, ki si je do uspehov pomagal z uporabo prepovedanih sredstev. Ullrich je na sodišču pod prisego potrdil, da v svoji karieri ni nikoli uporabljal prepovedanih sredstev. Sodišče je stopilo v bran Ullrichu in Dahmsu naložilo poplačilo obveznosti za nazaj. Mednarodno športno razsodišče ga je 22. avgusta 2011 kaznovalo s prepovedjo nastopanja in mu odvzelo rezultate, ki jih je dosegel od maja 2005 dalje. Leta 1997 je zmagal na dirki po Franciji.

A konec letošnjega junija je Ullrich za nemški Frankfurter Allgemeine Zeitung priznal uporabo prepovedanih sredstev (krvni doping). "Takrat so vsi uporabljali prepovedana sredstva. Seveda sem imel prednost pred drugimi zaradi sodelovanja s Fuentesem. Skoraj vsi v glavnini so si takrat pomagali s prepovedanimi sredstvi. Sam nisem jemal nič drugega kot vsi preostali. Hotel sem si le zagotoviti enake možnosti v primerjavi s tekmeci. V tem pogledu nisem nič boljši kot Armstrong, a tudi slabši ne. Jezi me le to, da je Armstronga ščitila Mednarodna kolesarska zveza. Vsekakor je to zdaj za menoj in me od zdaj zanima le prihodnost," je takrat za časopis dejal Ullrich. To priznanje je vsej zgodbi dalo drugačen pomen in možnost, da Dahms izterja nazaj denar, ki ga je moral plačati Ullrichu. Dahms je že vložil zahtevo za ponovitev procesa, saj je Ullrich priznal uporabo prepovedanih sredstev. Primer naj bi se ponovno začel 12. februarja prihodnje leto na civilnem sodišču v Essnu. Vprašanje je le, ali je to sodišče pristojno za primer glede na dejstvo, da Ullrich živi v Švici, kjer ima tudi stalno prebivališče.

Ne spreglejte