SiolNET. Sportal Kolesarstvo
0,03

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pet unikatnih pokalov za pet etapnih zmagovalcev

0,03

termometer

pokal

Skupni zmagovalec dirke Po Sloveniji bo v roke prejel repliko Kolesa 5.200, zelo posebni pokali pa čakajo tudi na zmagovalce posameznih etap.

Poleg zelene majice, ki pripada najboljšemu kolesarju na dirki Po Sloveniji, so unikatni pokali ena od bolj prepoznavnih stvari slovenske pentlje, vsak od njih pa se veže na kraj, tradicijo ali druge značilnosti pokrajine, kjer je dirka potekala.

pokal Po Sloveniji 1. etapa – ROGAŠKA SLATINA

Globoki brusi prestižnega pokala Diamond ustvarjajo odbleske. Tradicionalni V-brus je v svetu kristala večna klasika, saj daje zelo bogate vizualne učinke, obenem pa deluje nežno in subtilno. Pri pokalu Diamond se tak brus sveti tudi skozi ploščico na dnu, kar je pri brušenem steklu prava redkost.

S svojo večno eleganco bo pokal prinašal prejemniku lepe trenutke in gojil ljube spomine še mnoga leta.

pokal Po Sloveniji 2. etapa – CELJE

Druga etapa dirke Po Sloveniji 2021 se bo zaključila na Starem gradu v Celju. Veličasten grad je bil sedež najznamenitejše in najpomembnejše vladarske rodbine, ki je imela matično posest na območju današnje Slovenije − grofov in knezov Celjskih. Ambiciozna in uspešna rodbina je v kratki dobi svoje vladavine v 14. stoletju vtisnila neizbrisen pečat, obenem pa si je s spretno politiko in preračunljivo spletenimi ženitvami nenehno večala bogastvo, vpliv in oblast. Njihov vzpon je bil naravnost meteorski, a se je z zahrbtnim umorom Ulrika Celjskega v Beogradu klavrno končal. Tri zlate zvezde na modri podlagi so danes spomin na veličastno obdobje mesta ob Savinji, ki je sooblikovalo srednjeveško Srednjo Evropo.

Vitez simbolizira moč, oblast in veličino grofov in knezov Celjskih. Ponos Celjank in Celjanov je še vedno živ, duh mogočnega časa vladavine Celjskih bo tako prisoten za vedno. 

pokal Po Sloveniji 3. etapa – KRŠKO

Razpoznaven simbol je linija, ki se v svojevrstnem ritmu, alternaciji, prepletanju, vitalnem gibanju, potovanju in raziskovanju, splete ter poveže v krožno točkovno obliko. Ta sledi likovni formi simbola energije – atoma, a se od njega toliko odmakne, da lahko interpretacija zajame tudi simbole cveta, detajlov iz Krške arhitekture, hribovito pokrajino, Savo, pohodne poti, kolesarske poti ipd.

Beseda energija se pomensko nanaša na proizvodnjo, po kateri je mesto poznano, in na vitalnost, ki jo čutimo v sebi, ko dobro razpoloženi odkrivamo nekaj novega in pozitivno naravnani iščemo športna ali kulturna doživetja.

Slogan obenem subtilno, vendar povsem jasno sporoča, da je ravno mesto Krško tisto, ki svojim prebivalcem in obiskovalcem omogoča ter ponuja občutenje te izjemne življenjske moči, ki jo prinašajo pozitivne izkušnje in skrb za bogatenje posameznika. 

pokal Po Sloveniji 4. etapa – NOVA GORICA

Plaketa za zmagovalca 4. etape dirke Po Sloveniji 2021 je v celoti izdelana iz lesa. Les predstavlja kulturno dediščino solkanske mizarske obrti in lesarstva v Goriški regiji nasploh.

Osrednji del je izdelan s tehniko intarzije v več barvah. Na sliki sta v ospredju solkansko polje in reka Soča, ki teče pod slovitim solkanskim mostom. V ozadju je kolesar, ki se vzpenja na Sveto goro, kjer je cilj etape. Intarzija je postavljena na paspartu iz javorjevega lesa ter okvirjem iz orehovega lesa. Na spodnjem delu intarzije je lesena ploščica z vgraviranim napisom, ki označuje, kdaj in kje je pokal v roke prejel zmagovalec etape.

Na hrbtnem delu paspartuja so vgravirani trije logotipi (Mestna občina Nova Gorica, Šolski center Nova Gorica in Rezbarsko, intarzijsko in restavratorsko društvo Solkan) ter ime avtorja idejne zasnove in mentorja. 

pokal 5. etapa – NOVO MESTO

Zmagovalec zaključne etape dirke Po Sloveniji bo prejel novomeško situlo. Okrašene bronaste situle so najpomembnejša prazgodovinska arheološka odkritja, ki so Novo mesto uvrstila na zemljevid pomembnih arheoloških najdišč.

Situlska umetnost, ki je vzcvetela v 7. st. pr. n. š. na območju severne Italije, v jugovzhodnem alpskem prostoru in v Istri, je trajala vse od keltske zasedbe teh prostorov.

Pomembna je zaradi likovnih upodobitev človeških in živalskih likov, ki so bili vtolčeni in vrezani v tanko bronasto pločevino. Vsi ti izdelki sodijo med najpomembnejše in najdragocenejše arheološke spomenike. V Novem mestu je bilo doslej najdeno osemnajst bronastih situl, od tega devet figuralno okrašenih. Prav zaradi bogate arheološke zgodovine Novo mesto imenujemo tudi Mesto situl. 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin