Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
3. 5. 2015,
15.25

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

slovenska hokejska reprezentanca Rusija svetovno prvenstvo Češka Ostrava

Nedelja, 3. 5. 2015, 15.25

5 let, 2 meseca

Zgodnjepopoldansko kosilo dobili Rusi, a ostali še brez enega igralca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovenska reprezentanca je izgubila še na drugi tekmi v predtekmovanju SP v Ostravi. Na zgodnjepopoldanski tekmi je pokazala agresivnejši obraz kot proti Belorusom, a so aktualni prvaki slavili s 5:3.

Manj kot 18 ur po uvodnem porazu na 79. svetovnem prvenstvu proti Belorusom (2:4) je slovenska izbrana vrsta spet stopila na led ČEZ Arene v Ostravi, kjer jo je čakala še težja naloga kot v soboto. Varovanci Matjaža Kopitarja so morali hitro pozabiti na bledi dve tretjini uvodnega obračuna, saj so jim v času kosila nasproti že stali aktualni prvaki Rusi.

Ti so ubranitev naslova začeli z zmago nad Norvežani (6:2), ki je imela tudi grenak priokus. Poškodovala sta se napadalca Danis Zaripov, za katerega je prvenstvo že končano, in Viktor Tihonov, ki bo izpustil kakšno tekmo. Je pa lahko strateg Oleg Znarok, selektorsko taktirko je prevzel po bolečem Sočiju in Ruse že dva meseca pozneje v Minsku popeljal na svetovni prestol, prvič na prvenstvu računal na tri močna orožja lige NHL, ki so že končala klubsko sezono, Jevgenija Malkina (Pittsburgh Penguins), Nikolaja Kuljomina (New York Islanders) in ostrostrelca Vladimirja Tarasenka (St. Louis Blues).

Prevetritev ni pomagala

Na drugi strani je Matjaž Kopitar za tekmo z Rusi, na kateri zaradi bolezni spet ni mogel pomagati Jan Urbas, po napovedih premešal peterke. Enaka kot proti Belorusom je ostala le tista z napadom Jeglič – Tičar – Sabolič in branilskim parom Gregorc – Robar. S Kopitarjem in Muršakom je, v tokrat prvem napadu, začel kapetan Tomaž Razingar, med vratnicama pa je Kristana zamenjal 21-letni Luka Gračnar, medtem ko je na tribuni od vratarjev tudi tokrat ostal Gašper Krošelj , od branilcev pa je Žigo Pavlina ob ledu zamenjal Andrej Tavželj. V tretjem napadu sta ob Žigi Pancetu stala Aleš Mušič in Ken Ograjenšek, v četrtem pa so igrali eden od najbolj izkušenih Marcel Rodman, Boštjan Goličič in Miha Verlič.

Zbornaja komanda je kaj hitro pokazala, v katero smer bo šla prva tretjina, Gračnar je moral posredovati že kmalu po prvem metu ploščka, prvič pa je ta za njegovim hrbtom končal že po štirih minutah. Po strelu risov z razdalje je vratar Konstantin Barulin plošček odbil do Jevgenija Dadonova, ta je z diagonalno podajo v protinapad poslal osamelega kapetana Iljo Kovalčuka, ki je slovenskega čuvaja mreže premagal s strelom z vrha krogov med nogama. Rusko veselje se še ni dobro poleglo, ko je po 36 sekundah na semaforju pisalo že 2:0. Po zmedi in gneči pred slovenskimi vrati je plošček v gol z bližine poslal Kuljomin. Rusi so še naprej napadali, Slovenci pa bili preprosto premalo zbrani in trdi v obrambi, v 14. minuti so imeli prvič igralca več, a power-play ni stekel. Še več, Vadim Šipačjov je pobegnil v protinapad, ki se mu ni izšel po željah, se je pa prvakom izšla že prva igra z igralcem več, ko je izid prve tretjine postavil Jevgenij Dadonov.

Kopitar in "solo" Pance ugnala Barulina

Hitro na začetku drugega dela bi Rusi lahko povedli že s 4:0, a se samostojni prodor Artjoma Anisimova na srečo znova lepega števila slovenskih navijačev ni končal z zadetkom, Slovenci pa so potrdili pregovor Kdor ne da, dobi. Klemen Pretnar je z diagonalno podajo lepo našel Anžeta Kopitarja, ta pa je s strelom z razdalje premagal Barulina, ki ga je plošček zadel v lovilko in padel v gol. A zaostanek se je spet zvišal v 30. minuti, ko je Artemij Panarin ob ogradi prišel do ploščka in podal pred gol do Dadonova, ki je bil prehiter za Mitjo Robarja in zvišal na 4:1.

Slovenci so po novem zadetku zaigrali agresivneje in vse pogosteje ogrožali nasprotnikova vrata, kar se jim je obrestovalo v 35. minuti. Žiga Pance je Rusom ukradel plošček, zdrvel v protinapad in na najlepši mogoči način zrežiral znižanje zaostanka. To je bil zanj že drugi zadetek na dveh tekmah prvenstva. Že v naslednjem napadu bi lahko zaostanek znižal še Jan Muršak, a je bil Barulin na mestu in Rusi so na drugi odmor odšli z dvema zadetkoma prednosti.

V prvih minutah zadnje tretjine so Rusi svoje glasne navijače razvajali s kopico akcij, ki so bile prava paša za oči. Ena od teh se je končala z zadetkom za 5:2, ko je Gračnarja s strelom ob vratnici še drugič premagal Dadonov. Risi se niso vdali v usodo, ampak močno pritisnili proti Barulinovim vratom. Slovenski pritisk je sadove obrodil v 55. minuti, ko je udarila naveza Jeglič – Tičar – Sabolič. Jeglič je dobil dvoboj ob ogradi, podal do Tičarja, ta pa pred golom našel Saboliča, ki je z bližine postavil končni rezultat 5:3.

Slovenska reprezentanca bo zdaj nekoliko lažje zadihala, prihodnja tekma jo čaka v torek ob 20.15, ko se bo pomerila s Slovaki.

Ne spreglejte