Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 12. 2014,
11.31

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Spenglerjev pokal Davos

Petek, 26. 12. 2014, 11.31

7 let, 12 mesecev

Ženeva brani naslov, Medveščak po premierni nastop na prestižnem turnirju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Davos čaka na odprtje najstarejšega hokejskega turnirja, na katerega se ekipe uvrstijo le z vabilom organizatorja. Spenglerjev pokal tradicionalno poteka v zadnjih dneh leta.

Nastop na tradicionalnem Spenglerjevem pokalu, poimenovanem po Carlu Spenglerju, ki je zaslužen za promocijo hokeja v nemško govorečem delu Evrope, si moštva zagotovijo le s povabilom organizatorja. Organizacijske niti ima v rokah moštvo Davos, ki je do zdaj največkrat osvojilo turnir, in sicer so Švicarji na najvišji stopnički stali 15-krat.

Začetki turnirja segajo v leto 1923, ko je naslov prvaka osvojila univerza iz Oxforda, ki so jo sestavljali kanadski študenti. Ti so v finalu premagali nemški Berlin. Do zdaj pokala niso odigrali le štirikrat, v letih 1939 in 1940 zaradi druge svetovne vojne, v letih 1949 in 1956 pa jim ga ni uspelo izvesti.

Šesterica, razdeljena v dve skupini

Za naslov se bori šest ekip, ki so razdeljene v dve skupini, imenovani Cattini in Torriani. Skupini sta poimenovani po udarni švicarski napadalni trojki Richard Torriani - Bibi, Hans Cattini - Joe in Ferdinand Cattini - Pic, ki je bila v 30. in 40. letih preteklega stoletja strah in trepet za nasprotne ekipe.

Prvouvrščeni ekipi se uvrstita neposredno v polfinale, za dve mesti pa se borijo preostale ekipe. Ker gre za prestižno tekmovanje, so organizatorji dopustili, da se moštva za tekmovanje nekoliko okrepijo. Tako lahko poleg zasedbe, ki je registrirana v domačem prvenstvu, vsaka ekipa pripelje še štiri dodatne igralce in enega vratarja.

Kdo sodeluje tokrat?

Prvo ime je vsekakor Davos. Organizatorji Spenglerjevega pokala so največkrat osvojili naslov prvaka tradicionalnega turnirja, in sicer so se hokejisti Davosa zmage veselili 15-krat, še 25-krat pa so se uvrstili v finale. Poleg klubskih zasedb lahko sodelujejo tudi reprezentance, letos bo to znova selekcija Kanade, ki na prestižnem turnirju sodeluje vse od leta 1983. Kanadčanom, ki so pokal osvojili 12-krat, bo pomagal tudi hokejist iz lige EBEL, napadalec Salzburga Ben Walter. Tu so branilci naslova Genève-Servette HC, ki so lani v finalu premagali CSKA Jana Muršaka in po gostiteljih in ZSC Lions postali šele tretja švicarska ekipa s končno zmago.

V napad se odpravljajo še trije KHL-ovci. Za prvaka lige KHL v sezoni 2010/2011 Salavat Julajev Ufa bo to tretji nastop na Spenglerjevem pokalu, finski Jokerit bo nastopil šestič, premiero pa bo dočakal zagrebški Medveščak.

Ne spreglejte