Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
7. 6. 2016,
12.47

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

liga NHL Patrik Laine Auston Matthews

Torek, 7. 6. 2016, 12.47

6 let, 6 mesecev

Patrik Laine meni, da bi ga moral izbrati Toronto

Vročica pred NHL-naborom narašča: samozavestni Finec je prepričan, da bi moral biti izbran prvi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68
Patrik Laine | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

"Auston Matthews ali Patrik Laine?" je zadnje tedne najpogostejše vprašanje, ko beseda nanese na nabor lige NHL. Kdo bo izbran prvi? Finčeva samozavest je po svetovnem prvenstvu narasla, odločen je, da bi morali njegovo ime letos poklicati kot prvo.

Večji del sezone so poznavalci hokejskih upov čez lužo kot številko ena nabora – ta bo 24. in 25. junija v Buffalu – izpostavljali 18-letnega Austona Matthewsa. Američan je "bil v trdnem vodstvu" vse do svetovnega prvenstva v Rusiji, kjer se je na članski reprezentančni ravni izstrelil njegov vrstnik Patrik Laine in zaostril bitko.

Osvojil skoraj vse, kar je lahko

Za njim je izjemna sezona. Pri komaj 18 letih je postal MVP svetovnega prvenstva, svetovni članski podprvak, finski članski klubski prvak, MVP končnice finske lige, svetovni prvak do 20 let ... | Foto: Guliverimage/Getty Images Za njim je izjemna sezona. Pri komaj 18 letih je postal MVP svetovnega prvenstva, svetovni članski podprvak, finski članski klubski prvak, MVP končnice finske lige, svetovni prvak do 20 let ... Foto: Guliverimage/Getty Images

Finski najstnik, ki se je moral na koncu sicer zadovoljiti z naslovom svetovnega podprvaka, je postal najmlajši MVP SP v zgodovini. Bil je izbran med tri najboljše napadalce in v all-star ekipo prvenstva, in to takoj ko je prestopil prag polnoletnosti.

Za njim je izjemna sezona. Srebro s člani na SP je resda pustilo grenak priokus, a lahko se pohvali z naslovom finskega klubskega članskega prvaka, z nazivom najkoristnejšega igralca končnice članske elitne finske lige (10 zadetkov, 15 podaj na 18 play-off tekmah), svetovnega prvaka do 20 let.

Vse to je, kot kaže, močno zvišalo njegovo samozavest. Če si pred odhodom na SP ni upal niti pomisliti, da bo tam med najboljšimi, je zdaj prepričan, da bi konec junija na naboru lige NHL njegovo ime moral poklicati Toronto. Kanadsko moštvo bo namreč izbiralo kot prvo.

Prvih deset ekip na letošnjem naboru lige NHL (Buffalo, 24.–25. junij):

1. Toronto Maple Leafs

2. Winnipeg Jets

3. Columbus Blue Jackets

4. Edmonton Oliers

5. Vancouver Canucks

6. Calgary Flames

7. Arizona Coyotes

8. Buffalo Sabres

9. Montreal Canadiens

10. Colorado Avalanche

Koga drugega kot sebe

Bo na koncu številka ena Patrik Laine (drugi z leve) ali Auston Matthews (drugi z desne)? Prednost naj bi imel zaradi igranja na centru Američan. | Foto: Guliverimage/Getty Images Bo na koncu številka ena Patrik Laine (drugi z leve) ali Auston Matthews (drugi z desne)? Prednost naj bi imel zaradi igranja na centru Američan. Foto: Guliverimage/Getty Images

"Sebe. Sebe," je kot iz topa ustrelil Laine, še preden so mu novinarji v Buffalu, kjer so te dni zbrani mladeniči, ki čakajo na draft, uspeli do konca zastaviti vprašanje, koga bi izbral kot prvega, če bi bil generalni direktor.

"To je bil vedno moj cilj. In po tej sezoni resnično menim, da je to mogoče. Hočem biti številka ena, saj želim biti najboljši igralec na naboru," je krilni napadalec razlagal sedmi sili in dodal: "Verjamem vase. Sem samozavesten. Svoje delo na ledu sem opravil po svojih najboljših močeh. Zdaj je na ekipah, da se odločijo, jaz ne morem narediti ničesar več."

Vsak ima svoje prednosti

Tako Matthews kot Laine sta si v ponedeljek ogledala finalno tekmo med San Josejem in Pittsburghom, kjer sta "tekmovanje" za nekaj časa pustila na strani. "Prijatelja sva. Ni nama treba ves čas govoriti le o hokeju. Oba se zavedava se, da bova odlična NHL-igralca. Ni nama treba tekmovati v prostem času. Sicer pa mislim, da sva "tam-tam". On je boljši v določenih prvinah, jaz v drugih," je še dejal ostrostrelec Laine, ki je po zapisih medijev na drugi strani Atlantika v pogovorih z morebitnimi bodočimi delodajalci deloval sproščeno in z veliko mero humorja.

Laine si je ogledal četrto tekmo velikega finala, v katerem njegov rojak Olli Matta in soigralci Pittsburgha za naslov prvaka potrebujejo le še zmago. | Foto: Guliverimage/Getty Images Laine si je ogledal četrto tekmo velikega finala, v katerem njegov rojak Olli Matta in soigralci Pittsburgha za naslov prvaka potrebujejo le še zmago. Foto: Guliverimage/Getty Images

Na to, kdo bo številka ena, bo treba počakati še dobra dva tedna, vseeno pa je tehtnica po mnenju analitikov nekoliko na strani Američana, saj ta igra na "iskanem" centru, medtem ko je Fincu najljubša krilna pozicija.

 

Ne spreglejte