Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 8. 2013,
22.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Wayne Gretzky

Petek, 9. 8. 2013, 22.16

8 let

Video: Pred 25 leti: prestop, ki je šokiral hokejski svet

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na današnji dan pred natanko 25 leti se je zgodil morda najbolj odmeven prestop v vsej hokejski zgodovini. ''The Great One'' ali Wayne Gretzky je zapustil Edmonton in se preselil v Los Angeles.

Wayne Gretzky velja za večino za najboljšega hokejista, kar jih je videl svet. To potrjujejo tudi številke. Je namreč najučinkovitejši igralec lige NHL vseh časov. Na 1.695 tekmah je zbral neverjetnih 3.239 točk. Ime si je ustvaril predvsem pri enem klubu. Edmonton Oilers. Z zadnjimi je osvojil kar štiri Stanleyjeve pokale, skupaj pa je v kanadskem mestu preživel devet sezon.

Nato pa je prišlo poletje leta 1988, ko se je izvršila menjava. O njej še vedno krožijo različne razlage. Nekatere slabo luč mečejo na tedanjega lastnika ''naftarjev'' Petra Pocklingtona, druge pa tudi kar na samega Gretzkyja. Los Angeles naj bi oko na 52-letnika vrgel že med sezono 1987/88, na koncu katere je Edmonton osvojil Stanleyjev pokal. Natančneje se je lov začel, ko je leta 1986 poslovnež Bruce McNall postal 25-odstotni solastnik kluba iz Kalifornije. ''Ko sem kupil ekipo, sem se s solastnikom Jerryjem Bussom pogovarjal o možnosti, da bi kupili Gretzkyja, vendar pa se je vsak pogovor končal s smehom. A sam sem vedno bolj razmišljal, da bi poskušal izvesti ta prestop,'' je razložil svoj načrt McNall, ki je do poletja leta 1988 odkupil tudi Bussov delež v klubu. In takrat se je začelo vse premikati tako, da bi omogočili prestop. Waynovega očeta Walterja naj bi že med sezono obvestili, da se Los Angeles zanima za njegovega sina, vendar je on to sinu povedal šele po osvojitvi prvenstva. Wayne sprva naj ne bi bil navdušen na selitvijo, vsaj tako je trdil krog blizu kanadskemu napadalcu. Vendar pa nadaljnji dogodki kažejo, da je imel tudi sam pri tem kar veliko besede.

Pogajala sta se kar lastnika

Ko je bil na medenih tednih, poročil se je s filmsko igralko Janet Jones, je prejel klica McNalla, ta ga je prepričeval, naj se preseli v mesto angelov. Prav nevesto so številni navijači prav tako okrivili, da se je njen mož preselil v Los Angeles. Na svojega moža naj bi pritisnila, saj si je želela biti blizu Hollywooda. Sovražnik številka dve je postal lastnik Pocklington, ki naj bi potreboval denar. ''McNall je prišel k meni in mi dejal, da mi bo dal v zameno za Gretzkyja 15 milijonov ameriških dolarjev in nekaj igralcev. Odgovoril sem mu, da bom razmisli. Dober teden zatem sem mu sporočil, da se strinjam s pogoji menjave,'' se postopka spominja Pocklington, ki pa se je zelo slabo pogajal, saj se je za Oilers začelo obdobje rezultatske suše (leta 1990 je Edmonton osvojil svoj zadnji Stanleyjev pokal). No, pravzaprav igralske rokade nikoli niti niso bile v domeni lastnikov. Te so in še vedno opravljajo generalni direktorji. A šlo je za prav specifičen prestop, pri katerem generalna direktorja klubov niti nista imela besede. Glen Sather, ki je to vlogo opravljal pri Edmontonu, je prestopu tako ali tako nasprotoval in niti ni želel sodelovati pri pogajanjih. Še posebej ko je slišal, da se je v pogajanja vključil kar sam Gretzky, s tem pa zanikal govorice, da si ni želel zapustiti Kanade. V pogajanjih do takrat nikoli niso sodelovali lastniki in glavni akter prestopa. ''To je bil povsem drugačen postopek, kot smo jih bili navajeni. Povsem neobičajen prestop. V igri je bilo ogromno denarja za tiste čase. Ves čas sta se pogajala le lastnika. Generalna direktorja sva se morala umakniti v ozadje,'' se vsega še vedno dobro spominja Rogie Vachon, ki je bil tedaj generalni direktor pri Los Angelesu.

Po odhodu iz Edmontona ni več osvojil ''svetega grala''

Prestop se je na koncu vendarle zgodil. Sicer je pred novinarsko konferenco, ki je bila povsem čustvena, imel Gretzky možnost, da prestop prekličejo, a se za to ni odločil. Skupaj z Gretzkyjem je v Kalifornijo odšel tudi Marty McSorley, to je bil tudi pogoj najučinkovitejšega igralca lige NHL vseh časov, hkrati pa se je od Edmontona poslovil še Mike Krushelnyski. V obratni smeri sta odšla Jimmy Carson in Martin Gelinas, Oilers pa so imeli namesto Los Angelesa pravico do nabora v letih 1989, 1991 in 1993. In seveda so prejeli še omenjenih 15 milijonov ameriških dolarjev. Sather, ki je prestopu nasprotoval, je zahteval le, da jim Los Angeles odstopi Luca Robitailla, a so ga zavrnili. Edmonton je po prestopu obveljal za velikega poraženca, a tudi Gretzky nikoli več ni osvojil ''svetega grala''.

Ne spreglejte