Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 4. 2018,
4.05

Osveženo pred

5 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,02

Natisni članek

slovenska hokejska reprezentanca risi SP v hokeju 2018 Aleksandar Magovac

Četrtek, 26. 4. 2018, 4.05

5 let, 12 mesecev

Strelca zadetkov ob zmagi Slovenije nad Madžarsko s 4:1

"Kaj drugega nam ni preostalo"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,02
Slovenija Madžarska pripravljalna tekma | Foto HZS/Drago Cvetanovič

Foto: HZS/Drago Cvetanovič

"Izgubili smo, kar smo lahko, tako da nam drugega kot zmagati ni preostalo. Čestitke fantom, to je bila res zelo prigarana zmaga. Delali smo točno to, kar smo se dogovorili," je bil po prvi zmagi Slovenije na svetovnem prvenstvu drugega razreda zadovoljen kapetan risov Jan Urbas.

poročevalka | Foto:  

Slovenska hokejska reprezentanca je v sredo le dočakala tisto, kar je velik del javnosti od nje pričakoval že v nedeljo, ko je palice prekrižala z Veliko Britanijo. Zmago. Bila je resnično prigarana, spodbujena z ekipnim duhom in pravo energijo, pa tudi zajetno količino sreče, ki je bila tokrat na strani risov in ne gostiteljev.

Si bo slovenska hokejska reprezentanca na Madžarskem priigrala vrnitev v elitno skupino?

  • Da.
    68,75 %
    110 glasov
  • Ne.
    31,25 %
    50 glasov
Oddanih 160 glasov

Ti so pred večinskim delom skoraj 7.500 gledalcev, ki so vseskozi prepevali in bodrili svoje hokejiste, poskušali še poglobiti krizo Slovenije, a jim ni uspelo. Debitant na svetovnih prvenstvih članske vrste in le eden od treh (po prihodu tretjega vratarja Žige Kogovška štirih) hokejistov, ki prihajajo iz slovenskih klubov, Aleksandar Magovac je v sedmi minuti s prvencem na SP priigral sploh prvo vodstvo na prvenstvu, sploh prvo dobljeno tretjino.

Ni lepšega od prvenca

Slovenci so pred 7.500 večinsko madžarskih navijačev s 4:1 premagali gostitelje. Sploh prvič na prvenstvu so povedli, sploh prvič rezultatsko dobili tretjino. | Foto: Slovenci so pred 7.500 večinsko madžarskih navijačev s 4:1 premagali gostitelje. Sploh prvič na prvenstvu so povedli, sploh prvič rezultatsko dobili tretjino.

Slovenci (na prsih so v spomin na pokojnega Cveta Pretnarja nosili črne trakove) so za razliko od uvodnih srečanj tega začeli odločno, trdno v obrambi, pa tudi več samozavesti je bilo zaznati. Obračun bi se sicer lahko obrnil tudi v drugo smer, če tokrat sreča ne bi zapustila Madžarov, ki so večkrat zgrešili prazen gol, zadeli okvir vrat ali pa jim je nekatere poskuse po slovenskih napakah preprečil Gašper Krošelj. A, kot kaže, je bil ekipni duh dovolj močan, da je prvič na prvenstvu tudi srečo povlekel na stran risov. Za te so zadeli še kapetan Jan Urbas, Boštjan Goličič in Sabahudin Kovačević.

"Doseči prvi zadetek je največji užitek. Naš cilj je bil začeti odlično, sprožiti čim več strelov proti nasprotnikovim vratom, nadaljevati igro, ki smo jo igrali že prej, narekovati tempo. Tega smo se bolje držali kot na prejšnjih tekmah, kar se je videlo na ledu. Trenerji so nas odlično pripravili na Madžare, analizirali so njihovo igro, vedeli smo, kaj pričakovati, da bo zelo zahtevna tekma, da bo glasno, da se ne bo veliko slišalo. Mi smo uporabili naše noge, vsi smo izjemno kondicijsko pripravljeni, tako da kljub veliko minutam igre nismo imeli veliko težav," je bil prešerne volje najboljši igralec srečanja na slovenski strani, branilec Magovac.

Delali, kar so se dogovorili

Jan Urbas | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Močno je odleglo tudi Urbasu, ki se je zmagovitega zadetka iskreno veselil, po zmagi pa čestital vsakemu članu ekipe: "Vedeli smo, da je to to, da smo izgubili, kar smo lahko izgubili. Ni nam preostalo drugega kot zmagati. S fanti smo se usedli, pogovorili, dogovorili in točno to smo delali.  Zavedali smo se, da bo Madžare doma podprlo enkratno občinstvo, da bo težko, da bo vroče, da bo slab led. Takoj od začetka smo pritisnili. Mislim, da smo nasprotnika prisilili, da je delal napake, končno smo povedli. Ko enkrat vodiš, je vsekakor lažje igrati. Čestitke fantom, to je bila res zelo prigarana zmaga. Takoj smo se dogovorili, da moramo igrati preprosto in z veliko energije. Mislim, da smo danes to pokazali in zasluženo zmagali."

Odločali bosta igra z igralcem več in manj

Kljub zmagi napake čez noč niso izginile, na kar je po srečanju opozoril tudi selektor Kari Savolainen. V oči pa bode tudi neizkoriščena igra z igralcem več, iz 14 poskusov na tem prvenstvu Slovenija ob power-playu še ni zadela, spet pa je dobila zadetek ob igralcu manj (četrtega iz 14 penalty killingov).

"Power-play je zagotovo ena od stvari, ki jih moramo popraviti. Že pred turnirjem sem povedal, da bosta tako igra z igralcem več kot manj odločala prvenstvo. To moramo popraviti in kakšen zadetek še doseči iz teh položajev," je Cerkničan nakazal, kje je največ prostora za izboljšave, in ob tem poudaril, da je zmaga zelo pomembna za slačilnico.

Kljub porazu proti Veliki Britaniji in Poljski so Slovenci še vedno v igri za napredovanje v elito, a tudi v nazadovanje v nižji razred. | Foto: Getty Images Kljub porazu proti Veliki Britaniji in Poljski so Slovenci še vedno v igri za napredovanje v elito, a tudi v nazadovanje v nižji razred. Foto: Getty Images

Osredotočajo se nase

Slovenija se je po zmagi vsaj nekoliko izvila iz neugodnega položaja in zapustila zadnje mesto. Trenutno je s tremi reprezentancami četrta. Še vedno so zanjo v igri vsi trije scenariji: obstanek, napredovanje med elito in nazadovanje v tretji razred hokeja. Danes ima prost dan, v petek in soboto pa sledita obračuna s Kazahstanom in Italijo, ki imata pri vrhu šest točk.

"Ne glede na to, kakšni razpleti so na drugi tekmah, mi na vsaki tekmi potrebujemo zmago. O drugih ne razmišljamo, moramo razmišljati le o sebi. Vemo, kakšno kakovost imamo in kaj še lahko naredimo na turnirju. Zdaj sledi regeneracija, nato pa se bomo posvetili naslednjim tekmece, o katerih še nismo razmišljali, saj smo se osredotočali le na tekmo z Madžari," je ob koncu pogovora s sedmo silo dejal Urbas.

Preostala kroga SP:

Četri krog

Četrtek, 26. april
19.30 Poljska – Madžarska

Petek, 27. april
16.00 Kazahstan – Slovenija
19.30 Italija – Velika Britanija



Peti krog

Sobota, 28. april
12.30 Kazahstan – Poljska
16.00 Slovenija – Italija
19.30 Madžarska – Velika Britanija

Lestvica:
1. Kazahstan  3 tekme - 6 točk
2. Italija 3 - 6
.....................................................
3. Velika Britanija 3 - 6
4. Slovenija 3 - 3
5. Poljska 3 - 3
  ....................................................
6. Madžarska 3 - 3

*prvo in drugouvrščena reprezentanca napreduje med elito, zadnja nazaduje v divizijo I, skupino B



 

Ne spreglejte