Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 7. 2016,
12.05

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

Tomaž Razingar slovo hokej dobrodelni dogodek

Torek, 12. 7. 2016, 12.05

6 let, 6 mesecev

Upa, da bo treba čim manj govoriti

Tomaž Razingar januarja občutil krizo, v soboto si želi sproščenega slovesa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68
Tomaž Razingar | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Vsaka športna pot se enkrat konča. Tomaž Razingar se je od hokeja poslovil že lani septembra, v soboto pa sledi formalno slovo na dobrodelni poslovilni tekmi. "Vesel sem, da bodo ob meni tisti, s katerimi sem preživel precejšen del kariere," pravi devetica.

Dolgoletnega kapetana slovenske reprezentance in enega najvidnejših predstavnikov slovenskega hokeja zadnjih dveh desetletij Tomaža Razingarja, ki te dni skupaj z Anžetom Kopitarjem gosti akademijo, le še nekaj dni loči od tudi formalnega slovesa od bogate hokejske kariere. Tej bo v slovo pomahal v soboto, ko bo blejska ledena dvorana polna obrazov, ki so tako ali drugače povezani s hokejem in devetico, ki je vztrajala na njegovem dresu.

Ko pride kriza, ni lahko

Stik z ledom je Raza ohranjal trikrat tedensko, kljub temu pa je sredi zime prišla kriza. | Foto: Vid Ponikvar Stik z ledom je Raza ohranjal trikrat tedensko, kljub temu pa je sredi zime prišla kriza. Foto: Vid Ponikvar

Tega se je odločil sleči 9. septembra lani ob 9.09, ko je v Lescah s solzami v očeh napovedal, da je prišel čas, ko bo treba hokejsko opremo postaviti v kot in se v celoti posvetiti življenju po hokeju. Temu je veliko pozornosti namenjal v zadnjih letih profesionalne kariere, ko ga je spet začel igrati zaradi ljubezni do te najhitrejše ekipne igre in ko v ospredju ni bila več misel na denar.

Čeprav gostinstvo – v lasti ima picerijo in nekaj lokalov – in delo, povezano z apartmajsko hišo na Bledu, dodobra zapolnita njegov urnik, ni pozabil na hokej.

Še zdaleč ne. Kot pravi, so mu v delu zime misli močno švigale v tekmovalno preteklost, pete pa so pošteno srbele: "Med letom sem bil kar precej v stiku z ledom. Trikrat na teden sem igral, od tega enkrat na Jesenicah za veteransko ekipo, dvakrat na Bledu, tako da je šlo lažje skozi to zimsko obdobje. Bilo pa je obdobje 14 dni, ko je bilo težko. Športniki pogosto pravijo, da po koncu kariere ni lahko preklopiti, in tudi pri meni je bilo tako. Do sredine januarja je še šlo, potem pa je prišla velika kriza, ko sem občutil veliko pomanjkanje hokeja in ni bilo lahko."

Slovo v družbi prijateljev

Čeprav na njegovem urniku ni več profesionalnih tekem, bo prihajajoča sobota v spomin zagotovo privabila trenutke, ki jih je spisal na ledu.

Poslovilni dogodek, ki bo dobrodelno obarvan – vsa denarna sredstva bodo namenili porodnišničnemu oddelku Splošne bolnišnice Jesenice –, se bo v soboto začel ob 17. uri s tekmo novinarjev, ob 18. uri nadaljeval s poslovilno tekmo Raze in prijateljev, na kateri bodo drsali nekdanji in zdajšnji reprezentanti, končal pa s koncertom, dražbo dresov in druženjem ob blejski dvorani.

Družbo bodo devetici na ledu delali tudi nekateri zdajšnji reprezentanti z Anžetom Kopitarjem na čelu. | Foto: Vid Ponikvar Družbo bodo devetici na ledu delali tudi nekateri zdajšnji reprezentanti z Anžetom Kopitarjem na čelu. Foto: Vid Ponikvar

"Enkrat sem že rekel, da je zgodba končana, tako da se pripravljam na to. Po eni strani si želim, da v soboto ne bi bilo treba veliko govoriti, predvsem pa bom vesel, da bodo z menoj tisti, ki so bili z menoj precejšen del kariere, in da bo to dobrodelno naravnan dogodek," pred soboto razmišlja 36-letnik in dodaja: "Kaj si želim? Lepo bi bilo zmagati (smeh, op. a.). Želim si, da bi zbrali čim več denarja, da bomo pomagali bolnišnici Jesenice. Če bo polna dvorana, super. Zavedam se, da je poletje, a verjamem, da se bomo vsi tisti, ki bomo na Bledu, sproščeno zabavali."

Vstopnice v znamenju njegove številke

Vstopnice za poslovilno tekmo Razingarja, ki bo v soboto v dvorani na Bledu, so na voljo po simbolični ceni devet evrov na prodajnih mestih Eventima ali v Pizzeriji Briksen v ledeni dvorani na Bledu. Zbrana denarna sredstva (od nakupa vstopnic in dražbe dresov) bodo predali Splošni bolnišnici Jesenice.
Ne spreglejte