Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 7. 2016,
10.10

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Natisni članek

hokej Tomaž Razingar Anže Kopitar Anže Kopitar

Petek, 8. 7. 2016, 10.10

6 let, 6 mesecev

Hokejska akademija na Bledu

Anže Kopitar in Tomaž Razingar predajata znanje in se z otroki vračata v otroške dni #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Anže Kopitar in Tomaž Razingar, ki ga kmalu čaka formalno hokejsko slovo, te dni na Bledu gostita Hokejsko akademijo, na kateri znanje predajajo tako slovenski kot tuji hokejski strokovnjaki, novih veščin pa se (bo) uči(lo) prek 170 otrok.

Čeprav smo sredi poletja, ko marsikateri šolarji počitnice preživljajo na plaži in se predajajo morskim užitkom, je te dni na ledu blejske ledene dvorane izjemno pestro. Prva skupina otrok hokejske akademije trenutno edinega slovenskega NHL-ovca Anžeta Kopitarja in hokejsko upokojenega Tomaža Razingarja že nabira novo hokejsko znanje. | Foto: Čeprav smo sredi poletja, ko marsikateri šolarji počitnice preživljajo na plaži in se predajajo morskim užitkom, je te dni na ledu blejske ledene dvorane izjemno pestro. Prva skupina otrok hokejske akademije trenutno edinega slovenskega NHL-ovca Anžeta Kopitarja in hokejsko upokojenega Tomaža Razingarja že nabira novo hokejsko znanje.

Na treningih sta vselej prisotna protagonista akademije. Kopitarju na ledu pripadajo večinoma popoldanski termini, Razingar se z novih znanj željnimi mladimi upi druži v dopoldanskem času. | Foto: Na treningih sta vselej prisotna protagonista akademije. Kopitarju na ledu pripadajo večinoma popoldanski termini, Razingar se z novih znanj željnimi mladimi upi druži v dopoldanskem času. Pisana zasedba otrok, ki se kalijo v treh skupinah, dodana pa je skupina amaterjev, prihaja iz različnih koncev sveta. Tretjina je tujcev, predvsem Avstrijcev, Hrvatov, drsajo pa tudi Šved, Čeh, Slovak in Kanadčani, ki imajo sorodnike v Sloveniji in so ob obisku dežele na sončni strani Alp na urnik dodali akademijo. | Foto: Pisana zasedba otrok, ki se kalijo v treh skupinah, dodana pa je skupina amaterjev, prihaja iz različnih koncev sveta. Tretjina je tujcev, predvsem Avstrijcev, Hrvatov, drsajo pa tudi Šved, Čeh, Slovak in Kanadčani, ki imajo sorodnike v Sloveniji in so ob obisku dežele na sončni strani Alp na urnik dodali akademijo.

Mladeniči, prijavljena so tudi tri dekleta, stari od 7 do 17 let, so na ledu največ dve uri dnevno, saj na akademiji zagovarjajo tezo, da sta dve uri ledene ploskve na dan čez glavo. Dan se po ledenem treningu nikakor ne konča, saj jih čaka še nemalo obstranskih dejavnosti. | Foto: Mladeniči, prijavljena so tudi tri dekleta, stari od 7 do 17 let, so na ledu največ dve uri dnevno, saj na akademiji zagovarjajo tezo, da sta dve uri ledene ploskve na dan čez glavo. Dan se po ledenem treningu nikakor ne konča, saj jih čaka še nemalo obstranskih dejavnosti.

Ko postavijo drsalke v kot, jih čakajo dodatne aktivnosti, ki jih ponuja Bled. Tako so se sankali na Straži, igrali golf, obiskali blejski grad, pričakal jih je čarovnik, preizkusili so glasbeno znanje na karaokah … | Foto: Ko postavijo drsalke v kot, jih čakajo dodatne aktivnosti, ki jih ponuja Bled. Tako so se sankali na Straži, igrali golf, obiskali blejski grad, pričakal jih je čarovnik, preizkusili so glasbeno znanje na karaokah …

… imeli posebno druženje z Anžetom Kopitarjem in Tomažem Razingarjem, na katerem so si ogledali nekaj videoposnetkov iz lige NHL in slovenskih nastopov na olimpijskih igrah v Sočiju. Zanimivih in pristnih vprašanj ob spominu na najsvetlejše trenutke hokeja, pod katere so se podpisali Slovenci, ni manjkalo. | Foto: … imeli posebno druženje z Anžetom Kopitarjem in Tomažem Razingarjem, na katerem so si ogledali nekaj videoposnetkov iz lige NHL in slovenskih nastopov na olimpijskih igrah v Sočiju. Zanimivih in pristnih vprašanj ob spominu na najsvetlejše trenutke hokeja, pod katere so se podpisali Slovenci, ni manjkalo.

"Z njimi podoživljam leta hokeja, občudujem njihovo pristnost, znajo te nasmejati in te spomnijo na to, ko si sam igral hokej in je bil ta zate zabava. Po eni strani me je kar malo strah, da me bo zagrabilo in bom hotel postati trener, potem mi bo res zmanjkalo časa za vse preostale stvari," pravi Raza in odšteva dneve od svojega formalnega slovesa od profesionalne športne poti, ki bo 16. julija na Bledu, ko bo njegov dan tudi dobrodelno zaznamovan. | Foto: "Z njimi podoživljam leta hokeja, občudujem njihovo pristnost, znajo te nasmejati in te spomnijo na to, ko si sam igral hokej in je bil ta zate zabava. Po eni strani me je kar malo strah, da me bo zagrabilo in bom hotel postati trener, potem mi bo res zmanjkalo časa za vse preostale stvari," pravi Raza in odšteva dneve od svojega formalnega slovesa od profesionalne športne poti, ki bo 16. julija na Bledu, ko bo njegov dan tudi dobrodelno zaznamovan.

Da vse poteka, kot mora, trenutno skrbi 23 članov ekipe, od tega 16 trenerjev, kar pomeni, da ima na ledenem treningu en trener pod budnim nadzorom v povprečju dva hokejista. | Foto: Da vse poteka, kot mora, trenutno skrbi 23 članov ekipe, od tega 16 trenerjev, kar pomeni, da ima na ledenem treningu en trener pod budnim nadzorom v povprečju dva hokejista.

Med strokovnjaki, ki so prišli iz tujine, je tudi finski guru drsanja Tuomo Kärki, zadnji dve leti trener drsanja pri finski hokejski zvezi za selekcije od U16 do U20. Kot pravijo na akademiji, je Finec poskrbel, da ne bodo utrujeni le otroci, pač pa bodo noge pekle tudi slovenske trenerje. | Foto: Med strokovnjaki, ki so prišli iz tujine, je tudi finski guru drsanja Tuomo Kärki, zadnji dve leti trener drsanja pri finski hokejski zvezi za selekcije od U16 do U20. Kot pravijo na akademiji, je Finec poskrbel, da ne bodo utrujeni le otroci, pač pa bodo noge pekle tudi slovenske trenerje. "Po treningu sem šel do njega in rekel preprosto uau. Ko zdaj opazujem, na kakšen način trenirajo nekje drugje, sam tega nisem bil deležen, bi si lahko le želel, da bi se podobno dogajalo tudi v slovenskih klubih. Delajo take stvari, ki jih jaz po 20 letih igranja nisem sposoben narediti," Razingar občuduje finsko hokejsko šolo. | Foto: "Po treningu sem šel do njega in rekel preprosto uau. Ko zdaj opazujem, na kakšen način trenirajo nekje drugje, sam tega nisem bil deležen, bi si lahko le želel, da bi se podobno dogajalo tudi v slovenskih klubih. Delajo take stvari, ki jih jaz po 20 letih igranja nisem sposoben narediti," Razingar občuduje finsko hokejsko šolo. Nad dogajanjem bdi tudi nekdanji slovenski selektor in strokovni vodja akademije Matjaž Kopitar, ki se vrača v hokejske vode. Po letu premora bo spet vihtel trenersko taktirko, vodil bo švicarskega drugoligaša HC Red Ice Martigny-Verbier. Kot nam je povedal, mu bo nova služba prišla še kako prav, "saj je premlad, da bi igral le golf" in verjame, da lahko hokeju še kaj da. Ob Kopitarjevih so v vlogi trenerjev med drugim tudi Klemen Mohorič, Aleš Burnik, Robert Kristan, Uroš Puš …  | Foto: Nad dogajanjem bdi tudi nekdanji slovenski selektor in strokovni vodja akademije Matjaž Kopitar, ki se vrača v hokejske vode. Po letu premora bo spet vihtel trenersko taktirko, vodil bo švicarskega drugoligaša HC Red Ice Martigny-Verbier. Kot nam je povedal, mu bo nova služba prišla še kako prav, "saj je premlad, da bi igral le golf" in verjame, da lahko hokeju še kaj da. Ob Kopitarjevih so v vlogi trenerjev med drugim tudi Klemen Mohorič, Aleš Burnik, Robert Kristan, Uroš Puš …

"Tudi sam sem dal kar nekaj kampov skozi, tako tukaj na Bledu kot v tujini, tako da me vse to spomni na mlajše dni. Lepo je videti nasmejane fante, za katere to ni le šport, pač pa tudi zabava in prav je tako, saj je ob hokeju treba biti čim večkrat nasmejan in čim bolj sproščen. Tudi jaz bom kar nekaj odnesel od tega tedna," o taboru pravi naš hokejski virtuoz, ki bo prihodnji teden v uk dobil še drugo skupino učencev. | Foto: "Tudi sam sem dal kar nekaj kampov skozi, tako tukaj na Bledu kot v tujini, tako da me vse to spomni na mlajše dni. Lepo je videti nasmejane fante, za katere to ni le šport, pač pa tudi zabava in prav je tako, saj je ob hokeju treba biti čim večkrat nasmejan in čim bolj sproščen. Tudi jaz bom kar nekaj odnesel od tega tedna," o taboru pravi naš hokejski virtuoz, ki bo prihodnji teden v uk dobil še drugo skupino učencev.

Gost Sportalovega sobotnega intervjuja bo Anže Kopitar

Z Anžetom Kopitarjem smo se po četrtkovem drsalnem dnevu na akademiji pogovarjali o najrazličnejših temah, od hokejskega tabora, lige NHL, slovenske klubske scene do družine. Več o tem pa v Sportalovem sobotnem intervjuju.

Ne spreglejte