Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
19. 5. 2016,
21.31

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

1

Natisni članek

svetovno hokejsko prvenstvo v Rusiji

Četrtek, 19. 5. 2016, 21.31

6 let, 7 mesecev

Kanadčani ponižali Švede, Rusi po uvodnem šoku zanesljivo v polfinale

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

1

Auston Matthews | Foto Reuters

Foto: Reuters

Znani so vsi polfinalisti. Še neporaženi Finci se bodo po zmagi s 5:1 nad Danci za finale udarili z Rusi. Gostitelji so v četrtfinalu s 4:1 premagali Nemce. V drugem polfinalnem paru se bosta pomerili aktualna svetovna prvakinja Kanada, ki je s 6:0 odpihnila Švede, in ZDA, ki je po kazenskih strelih v obup spravila Čehe.

V Moskvi smo popoldan spremljali ponovitev lanskega boja za tretje mesto med izbranima vrstama Češke in ZDA, ki so ga lani s 3:0 dobili zadnji. Tudi tokrat so se veselili Američani, ki so še enkrat razžalostili Čehe. Ti so sicer v 16. minuti povedli, kazenski strel je uspešno izvedel Tomas Zohorna, na začetku druge tretjine pa je z izenačenjem odgovoril Auston Matthews. 18-letnik bo po mnenju strokovnjakov čez lužo na letošnjem naboru NHL izbran med prvimi.

Do konca rednega dela zadetkov ni bilo, prav tako ne v podaljšku, tako da so o zmagovalcu odločali kazenski streli. Odločilnega je izvedel prav Matthews. Izkazala sta se tudi oba vratarja, a se je smejalo le Keithu Kinkaidu, ki je zaustavil 31 strelov Čehov.

Finci upravičili vlogo favoritov

Mikael Granlund | Foto: Reuters Foto: Reuters

Na popoldanski tekmi v Sankt Peterburgu so Finci upravičili vlogo favoritov in na koncu visoko premagali Dance. Ti so se skoraj do konca druge tretjine dobro upirali, a se po zadetku mladega finskega upa Patrika Laina na zadnji odmor odpravili z zaostankom 1:3.

Ob koncu rednega dela so poskušali znižati s šestimi igralci v polju in brez vratarja, a je Jussi Jokinen v 58. minuti prekrižal njihove načrte in zvišal na +3. Končnih 5:1 pa je v zadnji minuti s svojim drugim zadetkom na tekmi postavil Mikael Granlund. Finci se bodo v soboto za finale udarili z Rusi.

Rusi so se ogreli v drugi tretjini

Gostitelji so na večernem obračun v prestolnici začeli slabo in v peti minuti doživeli hladno prho, Patrick Reimer je namreč premagal Sergeja Bobrovskega in popeljal Nemce v vodstvo. Tega so zadržali do začetka druge tretjine, ko je udaril Vadim Šipačjov in izenačil.

Slab začetek, dober konec Rusov. Nemce so premagali s 4:1. A zdaj jih čaka precej težja ovira - še neporaženi Finci. | Foto: Reuters Slab začetek, dober konec Rusov. Nemce so premagali s 4:1. A zdaj jih čaka precej težja ovira - še neporaženi Finci. Foto: Reuters

Rusom je nato steklo in do konca druge tretjine sta Thomasa Greissa premagala še Jevgenij Dadonov in še drugič Šipačjov. Prevlado pa je v zadnji tretjini z zadetkom kronal še Aleksander Ovečkin, ki je bil izbran tudi za najboljšega igralca tekme.

Pol ducata ploščkov v švedski mreži

Kanada Švedska SP | Foto: Reuters Foto: Reuters

Še višjo zmago pa so na četrtfinalu, za katerega se je zdelo, da bi lahko bil še najbolj izenačen, dosegli Kanadčani. Aktualni svetovni prvaki so se poigrali s Švedi in jim zadali boleč poraz. V njihovi mreži je končalo kar šest ploščkov, medtem ko v svoji vrsti niso imeli junaka, ki bi premagal vratarja Cama Talbota. Kanadčan je zaustavil vseh 24 strelov in še tretjič na tem SP ohranil mrežo nedotaknjeno, med strelce pa se je vpisalo šest hokejistov.

Javorovi listi si bodo v polfinalu iz oči v oči zrli z Američani. Reprezentanci sta se že srečali na uvodnem srečanju prvenstva, ko so s 5:1 zmagali Kanadčani.

 

SP, izločilni boji (Moskva, Sankt Peterburg):

Četrtfinale
Četrtek, 19. maj:

Rusija : Nemčija 4:1 (0:1, 3:0, 1:0)
Šipačjov 21., 35., Dadonov 28., Ovečkin 43.; Reimer 5.

Kanada : Švedska 6:0 (1:0, 3:0, 2:0)
Scheifele 19., Dumba 27. (PP), Marchand 33., Domi 33. Stone 52., Brassard 54.

Češka : ZDA 1:2* (1:0, 0:0, 0:0, 0:0, 0:1)
Zohorna 16. (KS); Matthews 22. Matthews KS

Finska : Danska 5:1 (1:0, 2:1, 2:0)
Granlund 15., 59., Koskiranta 22., Laine 39., Jokinen 58. (EN); Eller 32. (PP)>
 

*po kazenskih strelih
KS - kazenski strel
PP - zadetek z igralcem več
EN - zadetek v prazen gol

Polfinale
Sobota, 21. maj:
15.15 Finska - Rusija (Moskva)
19.15 ZDA - Kanada (Moskva)

Tekmi za odličja
Nedelja, 22. maj:
15.15 Tekma za 3. mesto (Moskva)
19.45 Finale (Moskva)

 

Ne spreglejte