Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
22. 5. 2016,
21.56

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,08

Natisni članek

svetovno hokejsko prvenstvo v Rusiji hokej

Nedelja, 22. 5. 2016, 21.56

6 let, 6 mesecev

Kanadčani ugnali nerazpoložene Fince in ubranili naslov prvakov, najstnik spisal zgodovino

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,08
Connor McDavid | Foto Reuters

Foto: Reuters

Hokejisti Kanade so v finalu 80. svetovnega prvenstva z 2:0 premagali Fince in ubranili naslov svetovnih prvakov. To je zanje že 26. naslov. Na tekmi za tretje mesto so Rusi s 7:2 prerešetali Američane.

Lestvica IIHF: Risi izgubili mesto, na prizorišče SP še čakajo

Poročilo s finalne tekme: Kanadčani niso prepustili svetovnega prestola

Na večerni finalni tekmi v Moskvi sta se še drugič na prvenstvu srečali Kanada in do tega srečanja neporažena Finska. V skupinskem delu so Severnjaki, ki so lovili svoj tretji naslov svetovnih prvakov, aktualne prvake premagali s 4:0. Precej pomembnejši obračun pa se je razpletel po željah javorovih listov. Ti so začeli nevarneje in v 13. minuti povedli prek 19-letnega Connorja McDavida, ki je Mikka Koskinena matiral z bližine pod prečko. McDavid za svoj premierni zadetek na SP ne bi mogel izbrati primernejšega trenutka.

Tudi v nadaljevanju so bili Kanadčani bolj razpoloženi in več pri strelu kot hokejisti iz dežele tisočerih jezer, a je finski vratar držal svoje kolege v igri, na drugi strani pa je Cam Talbot uspešno zaustavljal redke finske poskuse (razmerje strelov na koncu 33:16 za Kanado). Finci so ob koncu poskušali še brez vratarja, a so se jim načrti, da bi izenačili in izsili podaljšek, izjalovili. Matt Duchene je namreč tik pred zadnjim piskom sirene z zadetkom v prazen gol postavil končnih 2:0.

Kanadčani so tako ubranili naslov svetovnih prvakov (lani so v Pragi s 6:1 odpihnili Ruse), že 26. so pokorili vso konkurenco. Kanadčani se veselijo ubranitve naslova svetovnih prvakov. Že 26. so stopili na svetovni prestol. | Foto: Reuters Kanadčani se veselijo ubranitve naslova svetovnih prvakov. Že 26. so stopili na svetovni prestol. Foto: Reuters

Perry se je pridružil zlatemu klubu, McDavid najmlajši v zgodovini Coreyju Perryju je do trojnega zlatega kluba manjkal še naslov svetovnega prvaka, ki se ga veseli po zmagi nad Finci | Foto: Reuters Coreyju Perryju je do trojnega zlatega kluba manjkal še naslov svetovnega prvaka, ki se ga veseli po zmagi nad Finci Foto: Reuters

Prvič je naslov svetovnega prvaka osvojil kapetan Corey Perry in se kot 27. hokejist pridružil t. i. trojnemu zlatemu klubu (zlato na SP, zlato na OI in Stanleyjev pokal). Lani je to uspelo Sidneyju Crosbyju.

Strelec zmagovitega zadetka Connor McDavid je z 19 leti postal najmlajši hokejist v zgodovini, ki je osvojil zlato odličje na SP do 18 let (leta 2013), do 20 let (leta 2015) in v članski konkurenci. Pred njim je bil najmlajši, ki mu je uspel ta dosežek, Aleksander Perežogin (tri naslove je zbral pri 25 letih).

MVP prvenstva je 18-letni Finec

Najkoristnejši igralec svetovnega prvenstva po izboru medijev je pri zgolj 18 letih postal finski napadalec Patrik Laine. Mladenič, čigar ime naj bi na letošnjem NHL naboru poklicala med prvimi, je na svojem premiernem članskem SP statistiko obogatil z 12 točkami – s sedmimi zadetki in petimi podajami. Laine je prejel tudi nagrado vodstva tekmovanja, izbran pa je bil tudi v idealno ekipo SP.


Nagrade direktorata SP:
Najboljši vratar: Mikko Koskinen, Finska
Najboljši branilec: Michael Matheson, Kanada
Najboljši napadalec: Patrik Laine, Finska

All-star ekipa po izboru medijev:
Vratar: Mikko Koskinen, (Finska)
Branilci: Nikita Zaitsev (Rusija), Michael Matheson (Kanada)
Napadalci: Patrik Laine (Finska), Vadim Šipačjov (Rusija), Mikael Granlund (Finska)

18-letni finski napadalec Patrik Laine je najkoristnejši igralec SP. | Foto: Reuters 18-letni finski napadalec Patrik Laine je najkoristnejši igralec SP. Foto: Reuters

 

Rusi brez težav do brona

 

Rusija je na domačem SP merila le na zlato, a ji to tudi v tretjem poskusu na lastnem terenu ni uspelo (pred tem je bila enkrat 11., leta 2007 pa tretja), saj so ji načrte v polfinalu že v soboto prekrižali Finci. Četa Olega Znaroka, ki mu zbornaje komande sploh prvič, odkar jo je prevzel leta 2014, ni uspelo popeljati v finale SP, se bo tako morala zadovoljiti z bronom. Ta bo bolj slaba tolažba, saj je selektor pred tekmovanjem govoril le o zlatu, a vseeno boljši od četrtega mesta. Rusi se bodo morali potolažiti z bronom. | Foto: Reuters Rusi se bodo morali potolažiti z bronom. Foto: Reuters

Tega so na koncu osvojili Američani. Izbrana vrsta, v kateri je precej hokejistov iz študentskih lig, v tekmi za tretje mesto ni bila nevarna kot v polfinalu, ko je dolgo pretila svetovnim prvakom. Rusi so bili tokrat izjemno razigrani in predvsem učinkoviti. Po prvi tretjini so vodili z 2:0, po drugi s 5:1, ob koncu pa prednost zvišali na +5 (7:2). Med strelce se je vpisalo šest hokejistov, medtem ko je oba zadetka Američanov prispeval član Frank Vatrano.

To je za Ruse tretji bron na SP po razpadu Sovjetske zveze, zadnjič so bili tretji leta 2007.

Svetovno prvenstvo elitne divizije (Moskva, Sankt Peterburg, 6.-22 maj):

Nedelja, 22. maj
Finale
Finska : Kanada 0:2 (0:1, 0:0, 0:1)
McDavid 12., Duchene 60. (EN)

Tekma za tretje mesto
Rusija : ZDA 7:2 (2:0, 3:1, 2:1)
Vojnov 7., Mozjakin 13. (PP), 54., Telegin 30., Dadonov 33., Panarin 36., Šipačjov 60.; Vatrano 35., 44.


PP-zadetek z igralcem več
EN-zadetek v prazen gol

Ne spreglejte