Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
9. 5. 2016,
21.32

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

svetovno hokejsko prvenstvo v Rusiji

Ponedeljek, 9. 5. 2016, 21.32

6 let, 7 mesecev

Čehi v derbiju po preobratu porazili Švede, Finci vzdržali pritisk Američanov, Rusi prvič suvereno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68
Rusija Latvija | Foto Reuters

Foto: Reuters

Nov teden prinaša obilo zanimivih dvobojev na hokejskem svetovnem prvenstvu v Rusiji. Gostitelji turnirja so s 4:0 odpravili Latvijce, svetovni prvaki so napolnili mrežo Belorusije. V derbiju skupine A so Čehi s 4:2 porazili Švede.

Rusi so po porazu proti Čehom na drugi tekmi le premagali Kazahstan, a ne povsem brez težav. Na tretji tekmi pa so le malce lažje zadihali in sicer nadvse trdožive Latvijce premagali odločno, s 4:0. 

Dva zadetka – prvega že po pol minute obračuna – je prispeval Chicagov Artemij Panarin, ki je bil zaradi domnevne poškodbe z nedeljske tekme vprašljiv za boj z Latvijo. A je nastopil in sodeloval pri prav vseh štiirih zadetkih (dodal je še dve podaji). Preostala zadetka sta prispevala Jevgenij Dadonov in Vadim Šipačjov, prvič na prvenstvu pa se je izkazal tudi vratar Sergej Bobrovski in s 27 obrambami zaklenil svoja vrata. Zbornaja komanda je tako prav na dan zmage (v Rusiji z dnevom brez dela obeležujejo dan zmage nad fašizmom in nacizmom) prikazala prvo suvereno predstavo na SP.

Kanadska prevlada se nadaljuje

Še bolj suvereno so slavili Kanadčani, ki so brez večjih težav osvojili nove tri točke. Beloruse so premagali z visokih 8:0, med strelce pa se je vpisalo sedem hokejistov. Odlične predstave svetovnih prvakov vsaj malce spominjajo na lansko prevlado v Pragi, ko so zmagali na prav vseh desetih tekmah.

Javorovi listi so na treh tekmah v Sankt Peterburgu dosegli že 20 zadetkov (v povprečju sedem na tekmo), prejeli pa le dva. Če bodo nadaljevali v tem stilu, bi se lahko približali lanskemu dosežku, ko so dosegli kar 66 zadetkov, kar je bilo največ po letu 1977, ko so člani Sovjetske zveze na SP 77-krat zatresli mrežo nasprotnikov.

Derbi v Moskvi Čehom, Finci za gol boljši od Američanov

V Moskvi sta se v derbiju kroga pomerili Češka in Švedska, zmage s 4:2 pa so se veselili Čehi, pa čeprav so po prvi tretjini tekme že zaostajali z 0:2. Preobrat so začeli v 27. minuti, ko je 19-letni David Pastrnak znižal na 1:2, Jan Kovar pa je sedem minut pozneje izenačil. Za novo hladno prho treh kron je dve minuti pred koncem tretjine poskrbel Michal Birner, ki je zadel z igralcem manj, nato pa v zadnji tretjini golu in podaji dodal še zadetek za končnih 4:2. Čehi po treh tekmah še ne poznajo poraza.

Neporaženi Čehi se veselijo nove zmage. Potem ko so premagali Ruse in Latvijce, so po preobratu na kolena spravili še Švede. | Foto: Reuters Neporaženi Čehi se veselijo nove zmage. Potem ko so premagali Ruse in Latvijce, so po preobratu na kolena spravili še Švede. Foto: Reuters

V Sankt Peterburgu so Finci ostali neporaženi. Lanski dobitniki bronastega odličja Američani so bili trd oreh, a so se Finci veselili zmage s 3:2. Tokrat so zmago priigrali izkušenejši člani reprezentance iz dežele tisočerih jezer. 33-letni Mikko Koivu in 31-letni Antti Pihlstrom sta zadela za vodstvo z 2:0, Američani so na začetku zadnje tretjine izenačili, Leo Komarov pa je v 45. minuti v igri z igralcem več prispeval zmagoviti zadetek.

Svetovno prvenstvo, 4. dan (A – Moskva , B – Sankt Peterburg):

Skupinski del

Ponedeljek, 9. maj:
Skupina A
Latvija : Rusija 0:4 (0:0, 0:2, 0:2)
Panarin 21., 58. (PP), Dadonov 28., Šipačjov 48.

Švedska : Češka 2:4 (2:0, 0:3, 0:1)
Rosen 10. (PP), Lundberg 20. (SH); Pastrnak 27., Kovar 34., Birner 38., 55.
 

Skupina B
Belorusija : Kanada 0:8 (0:1, 0:4, 0:3)
Brassard 17. (PP), Perry 22., O'Rilley 24. (SH), 42., Duchene 32. (PP), Hall 32., Stone 50., Matheson 54.


Finska : ZDA 3:2 (2:1, 0:0, 1:1)
Koivu 10., Pihlstrom 13., Komarov 45. (PP); Vatrano 14., Murphy 41.
 

Celoten spored svetovnega prvenstva

Ne spreglejte