Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 7. 2012,
6.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 6. 7. 2012, 6.21

8 let

''Stanko'' se v deželi na sončni strani Alp na ogled postavi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Stanleyjev pokal ali ''Stanko'', kot so ga poimenovali slovenski privrženci hokeja, je v četrtek v popoldanskih urah prispel v Slovenijo, danes pa ga bo "kralj" Anže Kopitar visoko dvignil na Hrušici.

Pisalo se je leto 2006, natančneje 6. oktober, ko je Anže Kopitar debitiral v NHL, in to na kakšen način. Proti Anaheim Ducks je dosegel dva zadetka, pri enem izmed obeh je dobesedno osmešil branilca Chrisa Prongerja, priznanega branilca, in nato zabil gol. A sanje o osvojitvi Stanleyjevega pokala so bile oddaljene. Los Angeles je bil namreč v fazi prenove ekipe, igre niso bile najboljše, končnica je bila oddaljena. Po treh letih je Hrušičan le popeljal soigralce do končnice in v tej sezoni vse do konca. In to na kakšen način. Skupaj s kapetanom Dustinom Brownom je bil najučinkovitejši igralec končnice, s soigralci pa so postavili nekaj mejnikov, med drugim v številu zaporednih zmag v gosteh, na zahodu pa so izločili brez težav vse tri najvišje postavljene ekipe rednega dela.

Za piko na i so v finalu še prišli do skalpa New Jerseyja in Stanleyjevega pokala. Pokala, ki tehta nekaj več kot 15 kilogramov, meri v višino 185 centimetrov, premer pa znaša 29 centimetrov. Pokal, ki je onkraj Atlantika najbolj cenjena lovorika. In pokal, glede katerega veljajo stroga pravila. Zanj sta namreč zadolžena dva skrbnika, ki potujeta s pokalom praktično povsod. In slednja sta v četrtek ''Stanka'' pripeljala v Slovenijo. Če je v preteklosti bilo v navadi, da je pokal potoval iz Severne Amerike proti vzhodu, je pot tokrat potekala nekoliko drugače. Začela se je v Rusiji, kot prvi ga je imel čast navijačem predstaviti Andrej Loktjonov, nato je odpotoval k Slavi Vojnovu v Čeljabinsk in v četrtek je prišel v Slovenijo.

Po pravilih naj bi vsak igralec imel v posesti Stanleyjev pokal, ki se ga praviloma lahko dotaknejo le igralci, ki so ga osvojili, 24 ur, vendar bo v deželi na sončni strani Alp nekoliko dlje. Kot že omenjeno, je prispel v četrtek, v petek ga bo v popoldanskih urah slovenski športni as delil z navijači na domači Hrušici, proti Severni Ameriki pa bo znova krenil okoli šeste ure v soboto. Hrušica bo tako v petek znova osrednje dogajanje v Sloveniji, saj bo Kopitar ob približno šesti uri dvignil pokal, prireditev pa se bo začela že ob 16. uri. Med 18. in 20. uro bo prišel na vrsto čas, ko se bodo navijači lahko fotografirali ob Stanleyjevem pokalu, nato pa bo vse do 1. ure zjutraj sledila zabava s številnimi glasbenimi skupinami, med katerimi bo tudi Big Foot Mama.

Ne spreglejte