''Stanko'' se v deželi na sončni strani Alp na ogled postavi

Stanleyjev pokal ali ''Stanko'', kot so ga poimenovali slovenski privrženci hokeja, je v četrtek v popoldanskih urah prispel v Slovenijo, danes pa ga bo "kralj" Anže Kopitar visoko dvignil na Hrušici.

1 / 2

Foto: Guzliver/Getty Images

2 / 2

Foto: Guzliver/Getty Images

Pisalo se je leto 2006, natančneje 6. oktober, ko je Anže Kopitar debitiral v NHL, in to na kakšen način. Proti Anaheim Ducks je dosegel dva zadetka, pri enem izmed obeh je dobesedno osmešil branilca Chrisa Prongerja, priznanega branilca, in nato zabil gol. A sanje o osvojitvi Stanleyjevega pokala so bile oddaljene. Los Angeles je bil namreč v fazi prenove ekipe, igre niso bile najboljše, končnica je bila oddaljena. Po treh letih je Hrušičan le popeljal soigralce do končnice in v tej sezoni vse do konca. In to na kakšen način. Skupaj s kapetanom Dustinom Brownom je bil najučinkovitejši igralec končnice, s soigralci pa so postavili nekaj mejnikov, med drugim v številu zaporednih zmag v gosteh, na zahodu pa so izločili brez težav vse tri najvišje postavljene ekipe rednega dela.

Za piko na i so v finalu še prišli do skalpa New Jerseyja in Stanleyjevega pokala. Pokala, ki tehta nekaj več kot 15 kilogramov, meri v višino 185 centimetrov, premer pa znaša 29 centimetrov. Pokal, ki je onkraj Atlantika najbolj cenjena lovorika. In pokal, glede katerega veljajo stroga pravila. Zanj sta namreč zadolžena dva skrbnika, ki potujeta s pokalom praktično povsod. In slednja sta v četrtek ''Stanka'' pripeljala v Slovenijo. Če je v preteklosti bilo v navadi, da je pokal potoval iz Severne Amerike proti vzhodu, je pot tokrat potekala nekoliko drugače. Začela se je v Rusiji, kot prvi ga je imel čast navijačem predstaviti Andrej Loktjonov, nato je odpotoval k Slavi Vojnovu v Čeljabinsk in v četrtek je prišel v Slovenijo.

Po pravilih naj bi vsak igralec imel v posesti Stanleyjev pokal, ki se ga praviloma lahko dotaknejo le igralci, ki so ga osvojili, 24 ur, vendar bo v deželi na sončni strani Alp nekoliko dlje. Kot že omenjeno, je prispel v četrtek, v petek ga bo v popoldanskih urah slovenski športni as delil z navijači na domači Hrušici, proti Severni Ameriki pa bo znova krenil okoli šeste ure v soboto. Hrušica bo tako v petek znova osrednje dogajanje v Sloveniji, saj bo Kopitar ob približno šesti uri dvignil pokal, prireditev pa se bo začela že ob 16. uri. Med 18. in 20. uro bo prišel na vrsto čas, ko se bodo navijači lahko fotografirali ob Stanleyjevem pokalu, nato pa bo vse do 1. ure zjutraj sledila zabava s številnimi glasbenimi skupinami, med katerimi bo tudi Big Foot Mama.

V Slovenijo prihaja prva replika

Obstajajo trije Stanleyjevi pokali. Originalen iz leta 1893 in dve repliki. Originalnega so igralci ob osvojitvi prejeli do leta 1970, od tedaj pa se ob končni zmagi dvigne prva replika, imenovana Presentation Cup, ki je bila izdelana leta 1963 v Montrealu. Prav ta pokal bo pripotoval tudi v Slovenijo. Razlog, da se ne uporablja več originalni, je v krhkosti, zato je že lep čas razstavljen v Hiši slavnih v Torontu. Druga replika nosi ime Replica Cup in je bila izdelana v Montrealu leta 1993. Uporablja se le redko. Ko je Presentation Cup na poti, ga v Hiši slavnih nadomesti omenjena replika.

Nekaj zanimivosti o Stanleyjevemu pokalu:

- pokal je bil leta 1982 kupljen za vsega 50 dolarjev, poleg originala obstajata še dve kopiji. V Slovenijo naj bi prišel tisti, ki so ga igralci Los Angelesa dvignili ob osvojitvi naslova prvaka NHL. - V celotni zgodovini je za pokal skrbelo devet skrbnikov, trenutno sta zanj zadolžena Brian O'Neill (od leta 1987 in Ian Morrison - Scotty (od leta 2002). Ko kateri izmed skrbnikov ni več sposoben opravljati svoje funkcije, ga zamenja novi. - Da je igralec vgraviran pri zmagoviti ekipi na pokal, mora odigrati v rednem delu sezone vsaj na 41 tekmah, z dovoljenjem lige NHL pa ga dodajo tudi v primeru, da ni izpolnil pogoja. - Na pokal se vgravirajo ime ekipe, igralcev, trenerskega štaba in drugega klubskega osebja. Bojazni, da bi zmanjkalo prostora, ni, saj na določeno število let dodajo nov obroč. - Pri vgraviranju je v zgodovini prišlo do številnih napak pri imenih ali priimkih, mnoge niso bile nikoli odpravljene (Dickie Moore je na primer osvojil šest naslovov prvaka, kar petkrat so ga vgravirali drugače).

Sorodne vsebine

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano