Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
7. 9. 2015,
14.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Graz 99ers liga EBEL Ivo Jan

Ponedeljek, 7. 9. 2015, 14.46

8 let

Spomladansko-poletna čistka za vrnitev play-offa?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Če se je kdo po sezoni resno lotil čiščenja moštva, je bil to prav Gradec, ki je zamenjal skoraj dve tretjini ekipe. Odšli so skoraj vsi tujci, glavni trener ostaja Todd Bjorkstrand, pomočnik Ivo Jan.

Klub z avstrijske Štajerske, ki je v svoji zgodovini že večkrat propadel (zdajšnji klub je nastal leta 1999 iz propadlega ATSE Gradca), se v zadnjem desetletju ne more pohvaliti z uvrstitvami, ki bi zadovoljile njegove želje. Potem ko so lani še drugič zapored in tretjič v zadnjih štirih letih ostali brez končnice, so sledile spremembe. A le v igralskem kadru. Glavni trener namreč ostaja Američan Todd Bjorkstrand, Ivo Jan naj bi pomagal pri videoanalizah, s klopi pa bo pomagal Finec Teppo Kivelä.

Konkretna prevetritev. Od vrat do napada.

Trdo delo in železna pravila, od katerih Bjorkstrand ne odstopa, bo v novi sezoni spoznalo kar nekaj hokejistov, saj je ekipa dodobra prevetrena. Spremembe so se zgodile že med vratnicama, kjer po dveh sezonah ne bo več moža, na katerega so se lahko zanesli, Dannyja Sabourina. Panterji so na mesto številka ena takoj po svetovnem prvenstvu, na katerem je blestel, postavili Danca Sebastiana Dahma. Njegovi menjavi bosta Thomas Höneckl, ki se je vloge drugega vratarja navadil že v Beljaku, in mladi Dominik Frank.

Od napada so se poslovili skorajda vsi tujci – med drugim Anders Bastiansen, Olivier Latendresse, Marek Zagrapan in tudi oba Slovenca David Rodman in Miha Verlič –, odšli sta tudi domači moči, prvi strelec Manuel Ganahl in Kevin Moderer. Avstrijski pridih v izjemno neavstrijsko ekipo – tujcev je več kot domačih igralcev – bo v napad na novo prinesel le Aleksander Feichtner. Iz Bolzana se je na avstrijsko Štajersko preselil Philip DeSimone, računajo tudi na izdatno pomoč lanskega podprvaka lige EBEL Petra MacArthurja, iz švedske druge lige sta prišla Kanadčan Matt Fornataro in Danec Morten H. Poulsen.

Kevin se vrača

Tudi obramba ni ubežala spremembam. Novim izzivom naproti so se podali pomembni členi, Stefan Lassen si je odprl vrata finske elitne lige, Matt Kelly se je preoblekel v dres Beljaka, Mitch Ganzak se bo preizkusil v ligi EIHL. Tudi Sabahudin Kovačević je končal graško izkušnjo. Se pa po treh sezonah v ligo EBEL vrača Kevin Mitchell, ki je lani navduševal pri švedski Mori in od katerega naj bi se predvsem mladi lahko veliko naučili. Še tretjič bo z Gradcem poskusil Martin Oraze, izkušnje iz lige AHL in ECHL pa prinašata Američana Daniel New in Mike Marcou.

V pripravljalnem obdobju so petkrat zmagali – konec tedna so z zmagama nad Skalico in Sapo Fehervar osvojili memorial Gaborja Ocskaya – in trikrat izgubili (z Linzem, Nürnbergom in MAC Budimpešto). Sezono bodo odprli v petek proti Bolzanu.

Ne spreglejte