Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 3. 2019,
13.00

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,46

1

Natisni članek

risi slovenska hokejska reprezentanca Ivo Jan

Sreda, 13. 3. 2019, 13.00

5 let, 1 mesec

Kdo še igra in kdo je končal klubsko sezono?

Mesec in pol pred vrhuncem: kdo se veseli in komu ni do smeha?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,46

1

slovenska hokejska reprezentanca Slovenija Belorusija Bled | Kdo od slovenskih legionarjev je še v klubskem pogonu in kdo je mesec in pol pred svetovnim prvenstvom klubsko opremo že pospravil? | Foto Peter Podobnik/Sportida

Kdo od slovenskih legionarjev je še v klubskem pogonu in kdo je mesec in pol pred svetovnim prvenstvom klubsko opremo že pospravil?

Foto: Peter Podobnik/Sportida

Še mesec in pol je do svetovnega hokejskega prvenstva drugega razreda, na katerem bo sodelovala tudi slovenska reprezentanca. Kar nekaj standardnih članov je že končalo klubske sezone, nekateri so tik pred tem, drugi pa bi lahko še lep čas vztrajali v klubskem pogonu. Preverili smo, kdo še igra in za koga je klubskega tekmovalnega ritma konec.

Slovensko hokejsko reprezentanco vrhunec sezone čaka med 29. aprilom in 5. majem, ko se bo v Astani v Kazahstanu v družbi domačinov, Belorusov, Madžarov, Južnih Korejcev in Litovcev potegovala za eno od prvih dveh mest, ki vodita v elitno divizijo. 

Reprezentanti se zavedajo, da bo to eno težjih prvenstev drugega razreda, nič kaj pa ne pomaga podatek, da so nekateri pomembni člani reprezentance že končali klubske sezone oziroma so tik pred koncem. 

Od marca do konca aprila je dolga doba

Selektor Ivo Jan | Foto: Peter Podobnik/Sportida Selektor Ivo Jan Foto: Peter Podobnik/Sportida

Preverili smo, kdo od varovancev selektorja Iva Jana - na februarskem domačem turnirju je dejal, da bodo, ko bo tudi teoretično jasno, da Los Angeles Kings nimajo več možnosti za končnico, stopil v stik z Anžetom Kopitarjem - še igra in kdo je klubsko opremo že pospravil.

V pregled smo zajeli le hokejiste, ki jih je Jan v tej sezoni uvrstil na seznam (tudi rezerv) za katerega od dveh turnirjev, in Jana Muršaka. V pregledu tako ni hokejistov Alpske lige.

"Lige so narejene tudi tako, da morda tiste slabše ekipe, ki se ne uvrstijo v play-off, praktično na začetku marca že končajo prvenstvo. Do konca aprila pa je nato dolga doba. Za te, ki bodo hitro končali, bomo nekaj zagotovo organizirali. Upam, da nam uspe pridobiti trenerja za fizično pripravo, ki bi z njimi delal že pred resnejšimi pripravami, ki jih imamo v načrtu. Od 1. aprila bodo fantje, ki ne bodo več v klubskih pogonih, v pogonu z reprezentanco," je o tem, kaj čaka reprezentante, ki bodo hitro končali klubske sezone, februarja dejal selektor. Los Angeles Kings Anžeta Kopitarja so na zadnjem mestu zahodne konference. Do konca rednega dela bodo odigrali še 13 tekem, za osmim mestom, ki še vodi v končnico, zaostajajo 17 točk. Realnih možnosti za končnico tako ni veliko. Ostaja vprašanje, ali bo Kopitar v primeru neuvrstitve v končnico pomagal reprezentanci. | Foto: Reuters Los Angeles Kings Anžeta Kopitarja so na zadnjem mestu zahodne konference. Do konca rednega dela bodo odigrali še 13 tekem, za osmim mestom, ki še vodi v končnico, zaostajajo 17 točk. Realnih možnosti za končnico tako ni veliko. Ostaja vprašanje, ali bo Kopitar v primeru neuvrstitve v končnico pomagal reprezentanci. Foto: Reuters

Vratarji

Luka Gračnar (Innsbruck, liga EBEL) - Z Innsbruckom je v nedeljo odigral zadnjo tekmo sezone. Tirolci so v razširjenem avstrijskem prvenstvu končali na devetem mestu in ostali brez četrtfinala.

Gašper Krošelj (Mlada Boleslav, češka Extraliga) - Redni del so končali na osmem mestu, tako da se za eno od dveh preostalih četrtfinalnih vstopnic borijo z devetim po rednem delu Zlinom. Serija je izenačena (1:1) v zmagah, napreduje tisti, ki prvi zmaga trikrat.

Češki elitnoligaš, za katerega brani Gašper Krošelj, se v dodatnih kvalifikacijskih boji bori za končnico. | Foto: Getty Images Češki elitnoligaš, za katerega brani Gašper Krošelj, se v dodatnih kvalifikacijskih boji bori za končnico. Foto: Getty Images

Matija Pintarič (Rouen, francoska Ligue Magnus) - Že je odigral prvi krog končnice in se s soigralci s 4:0 v zmagah nad Chamonixom na najkrajši mogoč način uvrstil v polfinale. Najboljše moštvo rednega dela Rouen se bo v polfinalu pomerilo s petim po rednem delu Gapom.

Rok Stojanovič (Lyon, francoska Ligue Magnus) - Zgolj točka je Lyon ločevala od končnice, brez katere so ostali na devetem mestu. Trenutno se njegovo moštvo, za katerega igra tudi Jana Ankerst, v dodatnih bojih meri za obstanek med francosko prvoligaško druščino, Stojanovič v tem delu ni bil v ekipi.

Branilci

Blaž Gregorc (Vitkovice Steel, češka Extraliga) - Redni del so končali na sedmem mestu in za dve točki zgrešili neposredno uvrstitev v končnico, tako da se v dodatnem kvalifikacijskem delu borijo za četrtfinalno vstopnico. Njihov nasprotnik je Sparta Praga, pri kateri je Gregorc začel sezono, a se sredi tekmovalnega obdobja moral preseliti v klub iz Ostrave. Po dveh tekmah Gregorčevi vodijo z 2:0 v zmagah, za napredovanje potrebujejo tri zmage. Slovenski branilec je zadnjič igral v petek, ko so končali redni del, v izločilnih bojih pa ga ni bilo v postavi.

Vitkovice Blaža Gregorca se borijo za četrtfinalno vstopnico v Extraligo. | Foto: Vid Ponikvar Vitkovice Blaža Gregorca se borijo za četrtfinalno vstopnico v Extraligo. Foto: Vid Ponikvar

Miha Logar (Strasbourg, francoska Ligue Magnus) - S Strasbourgom je redni del končal na zadnjem mestu. Trenutno igrajo dodatne boje za obstanek med francosko elito (konec jih bo 29. marca), a je že zdaj jasno, da se Strasbourg seli v manj kakovostno tekmovanje.

Sabahudin Kovačević (Mlada Boleslav, češka Extraliga) - Redni del so končali na osmem mestu, tako da se za eno dveh preostalih četrtfinalnih vstopnic borijo z devetim po rednem delu Zlinom. Serija je izenačena (1:1) v zmagah, napreduje tisti, ki prvi zmaga trikrat.

Aleksandar Magovac (Grenoble, francoska Ligue Magnus) - Magovac je s soigralci na najhitrejši mogoč način napredoval v polfinale. V četrtfinalu so s 4:0 v zmagah izločili Nico. Drugo moštvo rednega dela se bo za finale udarilo v s tretjim Amiensom.

Aleksandar Magovac bo v prihodnjih dneh igral v polfinalu francoskega prvenstva. | Foto: Peter Podobnik/Sportida Aleksandar Magovac bo v prihodnjih dneh igral v polfinalu francoskega prvenstva. Foto: Peter Podobnik/Sportida

Žiga Pavlin (Češke Budejovice, češka druga Chance liga) - Za Češkimi Budejovicami, ki so redni del končale na tretjem mestu, je prvi krog izločilnih bojev. S 4:2 v zmagah so izločili Havirov, v naslednjem krogu jih čaka drugi po rednem delu Vsetin. Če ga bodo izločili, se bodo potegovali za preboj v elitno češko ligo.

Matic Podlipnik (Karlovy Vary, češka Extraliga) - Redni del so končali na 12. mestu, kar pomeni, da obstanek med elitno druščino ni zagotovljen. Trenutno se v družbi še treh najslabših moštev rednega dela borijo za prvi dve mesti v skupini, ki zagotavljata obstanek. Najslabši ekipi rednega dela čakajo dodatni boji za obstanek.

Klemen Pretnar (Košice, slovaška Tipsport Liga) - Hokejisti Košic so redni del končali na četrtem mestu, trenutno se v četrtfinalu merijo s petim Popradom in v boju na štiri zmage izgubljajo z 0:2 v zmagah. Pretnar, ki je februarja okreval po naletu v kolenu, je ob prvem porazu v končnici igral, ob drugem ne.

Jurij Repe igra četrtfinale danskega prvenstva. | Foto: Peter Podobnik/Sportida Jurij Repe igra četrtfinale danskega prvenstva. Foto: Peter Podobnik/Sportida

Jurij Repe (Herning, Metalligaen) - Redni del so končali na šestem mestu. Trenutno igrajo četrtfinale, v katerem se na štiri zmage merijo s četrtim po rednem delu Aalborgom. Ta v četrtfinalu vodi z 2:1 v zmagah.

Maks Selan (Chamonix, francoska Ligue Magnus) - Sezona se je za Selana in soigralce Chamonixa končala pred tednom dni, ko jih je v četrtfinalu s 4:0 v zmagah izločil branilec Rouen, v vratih katerega stoji Matija Pintarič.

Miha Štebih (Dukla Jihlava, češka druga Chance liga) - Potem ko so redni del končali na prvem mestu, so v prvem krogu končnice s 4:1 v zmagah izločili Litomerice in se zanesljivo uvrstili v drugi krog izločilnih bojev. V tem jim bo nasproti stal četrti po rednem delu Kladno. Če bodo Štebihovi izločili še drugega nasprotnika, se bodo borili za napredovanje v najkakovostnejšo češko hokejsko ligo. Štebih je zaradi poškodbe zadnjič igral v začetku marca, na prvi izločilni tekmi.
 

Napadalci

Andrej Hebar, Anže Ropret (UTE, liga Erste) - V končnico so se podali z drugega mesta in v četrtfinalu brez poraza, s 4:0 v zmagah, izločili Fehervari Titanok. V polfinalu jih čaka četrta ekipa Csíkszeredai, polfinale bodo začeli danes.

Žiga Jeglič (Slovan Bratislava, liga KHL) - S Slovanom so sezono končali že sredi februarja, redni del so končali na zadnjem mestu konference.

Anže Kuralt (Szefekesfehervar, liga EBEL) - Fehervar je drugi del lige EBEL končal na četrtem mestu, danes pa začenja četrtfinale na štiri zmage. Madžare v boju za polfinale čaka zahteven tekmec Salzburg, ki vselej meri na vrh. Slovenski napadalec je že dalj časa poškodovan, zadnjič je igral konec januarja in še vedno ni pripravljen na tekme.

Jan Muršak igra četrtfinale švicarske elitne lige. | Foto: Stanko Gruden, STA Jan Muršak igra četrtfinale švicarske elitne lige. Foto: Stanko Gruden, STA

Jan Muršak (Bern, švicarska prva liga NLA) - Muršak, ki v tej sezoni ni sodeloval na nobenem reprezentančnem zboru, je z Bernom redni del švicarskega prvenstva končal na prvem mestu. V četrtfinalu se meri z osmo Ženevo. Serijo, v kateri igrajo na štiri zmage, so Muršakovi v torek izenačili na 1:1 v zmagah.

Ken Ograjenšek (Graz 99ers, liga EBEL) - Za Gradcem sta odličen redni del sezone in skupina za razvrstitev. Vselej so bili pri vrhu, tako da so si tudi sami izbrali četrtfinalnega nasprotnika. Izbrali so si Linz. Četrtfinalni boj na štiri zmage se začenja danes.

Žiga Pance (Jegesmedvek, slovaška Tipsport Liga) - DVTK Jegesmedvek je redni del slovaške Extralige končal na osmem mestu in moral v dodatne boje za četrtfinale. Pomeril se je z MAC Ujbudo, izgubil z 0:3 v zmagah in končal sezono.

slovenska hokejska reprezentanca Madžarska Bled Robert Sabolič
Sportal Črna klubska nedelja za rise

Robert Sabolič (Torpedo Nižni Novgorod, liga KHL) - Po hudem boju v konferenčnem četrtfinalu, v katerem so se merili s favorizirano Barys Astano, so v nedeljo končali sezono. Serija je šla v sedem tekem, na odločilni so izgubili z 2:3 in ostali brez napredovanja.

Rok Tičar (24) se s Kölnom bori za vstop v polfinale nemškega prvenstva. | Foto: Sportida Rok Tičar (24) se s Kölnom bori za vstop v polfinale nemškega prvenstva. Foto: Sportida

Rok Tičar (Köln, DEL) - Redni del so končali na četrtem mestu, neposredno napredovali v četrtfinale in si zagotovili prednost domačega igrišča. Četrfinale na štiri zmage so v torek odprli z visokim porazom (2:6) proti petemu v rednem delu Ingolstadtu.

Jan Urbas, Miha Verlič (Fischtown, DEL) - Za las so zgrešili neposredno uvrstitev v četrtfinale, tako da so morali v dodatne boje za četrtfinalno vstopnico. V teh so se pomerili z Nurnbergom in po treh tekmah izgubili z 1:2 v zmagah ter končali sezono.

Preberite še:

Acroni Jesenice SŽ Olimpija Alpska liga derbi
Sportal Jeseničani dolgo trli selektorjevo ekipo in naredili korak h končnici

 
Ne spreglejte