Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
31. 5. 2011,
18.55

Osveženo pred

2 leti, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Zdeno Chara Patrice Bergeron Milan Lucic

Torek, 31. 5. 2011, 18.55

2 leti, 12 mesecev

Slovaški orjak in pretepač srbskih korenin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Boston Bruins veljajo za homogeno ekipo brez izstopajočih zvezdnikov. Med branilci je prvo ime Slovak Zdeno Chara, med napadalci pa navijače najbolj navdušuje Kanadčan srbskih korenin Milan Lucic.

Slovaški orjak je uradno najvišji in najtežji igralec v NHL. V višino meri 206 centimetrov, medtem ko se tehtnica ustavi pri 117 kilogramih. Kljub višini pa gre za izjemno motoričnega branilca, ki je bil na naboru izbran leta 1996 v tretjem krogu, njegove usluge so si zagotovili pri New York Islanders. Za ''otočane'' je odigral štiri sezone, nato pa bil del menjave z Ottawo, ki je vključevala še Billa Muckalta, Jasona Spezzo in Alekseja Jašina.

Tudi pri Ottawi je preživel štiri sezone, vmes pa se je v času stavke v NHL vrnil najprej v domači Trenčin (sezona 2001/02), nato pa v Švedski Färjestad (sezona 2004/05). Pri ''senatorjih'' je močno napredoval tudi v ofenzivnih nalogah in leta 2003 prvič zaigral na tekmi zvezd, na kateri je nato sodeloval še štirikrat. Na svoji tretji tekmi zvezd je v tekmovanju najhitrejšega strela podrl celo rekord (plošček je poletel s hitrosjo 166 km/h). Pred sezono 2006/07 je postal prost igralec in sprejel odločitev, da se preseli v Boston, s katerim je podpisal petletno pogodbo v višini 37,5 milijona ameriških dolarjev. Nemudoma je postal kapetan ekipe. V svoji drugi sezoni pri ''kosmatincih'' je prvič presegel mejo 50 točk, dosegel je eno več, kar je zanj najboljši izkupiček doslej. V sezoni 2008/09 je bil proglašen za najboljšega branilca sezone. Na začetku oktobra 2010 je podaljšal pogodbo z Bostonom za sedem let.

Kanadski napadalec igra v NHL že svojo sedmo sezono, prav vse je odigral v dresu Bostona, ki ga je na naboru izbral leta 2003 kot 45. po vrsti. V svoji prvi sezoni pri ''kosmatincih'' je odigral 71 tekem in zbral 39 točk, v drugi pa je eksplodiral, saj je to doslej zanj najboljša sezona. Na 81 tekmah je namreč zbral 73 točk, leto zatem pa se je ustavil pri številki 70.

Sezone 2007/08 ne bo ohranil v najlepšem spominu, odigral je le 10 tekem. Konec oktobra ga je branilec Philadelphie Randy Jones naletel od zadaj, 25-letni napadalec pa je z glavo priletel v ogrado in obležal na tleh nezavesten. Na treninge na ledu se je vrnil šele marca 2008, prvič pa je lahko igral na telo v aprilu. Konec leta 2008 je doživel nov pretres možganov, tokrat je za rehabilitacijo potreboval mesec in pol. Tudi letos je znova doživel pretres možganov na začetku maja, vendar je bil ta lažji, tako da je izpustil le nekaj tekem končnice.

Napadalec Milan Lucic se je rodil v kanadskem Vancouvru očetu Dobrivoju Lučiću, ki je Srbijo zapustil pri 27 letih in materi Snežani Kesi. Stric slednje, Dragan 'Dan' Kesa, je prav tako igral hokej, v NHL je odigral 137 tekem, kariero pa je končal pri Dunaju.

Pred vstopom v NHL je 22-letni igralec igral v ligi BCHL in WHL, na naboru pa so ga pri Bostonu izbrali leta 2006 kot 50. po vrsti. V sezoni 2007/08 je dobil prvič priložnost v dresu Bruins in že na prvi tekmi dokazal, da mu rokavic ni težko odvreči. Prvi zadetek je dosegel teden po prvi tekmi, na koncu sezone pa je zabeležil 77 tekem in 27 točk. Kot novinec je zbral tudi 13 pretepov, prišel pa do tako imenovanega Gordie Howe hat-tricka (na tekmi je zabeležil gol, podajo in pretep). Izbran je bil tudi na tekmo NHL YoungStar, tako kot tudi v sezoni zatem (med seboj se pomerijo novinci in tisti, ki imajo za sabo že eno sezono). Drugo leto v NHL je bilo točkovno že veliko uspešnejše, na 72 tekmah je v statistiko vpisal 42 točk. V pretekli sezoni je imel težave s poškodbami in izpustil 32 tekem, po koncu pa podpisal novo pogodbo, ki mu bo v treh letih prinesla nekaj več kot 12 milijonov ameriških dolarjev. V tekoči sezoni je napravil korak naprej in bil na koncu celo najučinkovitejši igralec Bostona po rednem delu (79 tekem in 62 točk).

Ne spreglejte