Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 10. 2022,
4.11

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

liga NHL Los Angeles Kings Anže Kopitar Anže Kopitar

Ponedeljek, 10. 10. 2022, 4.11

1 leto, 6 mesecev

Anže Kopitar pred 17. sezono v ligi NHL

S povsem evropskim napadom po končnico. "Sami si jo bomo priigrali ali pa ne," pravi Kopitar.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45
Anže Kopitar | "Pričakovanja so od vsakega posameznika, da se znova uvrstimo v končnico. S temi pričakovanji pa mogoče pride tudi malo več pritiska.," pred svojo 17. sezono v ligi NHL pravi kapetan LA Kings Anže Kopitar. | Foto Guliverimage

"Pričakovanja so od vsakega posameznika, da se znova uvrstimo v končnico. S temi pričakovanji pa mogoče pride tudi malo več pritiska.," pred svojo 17. sezono v ligi NHL pravi kapetan LA Kings Anže Kopitar.

Foto: Guliverimage

Pred najboljšim slovenskim hokejistom Anžetom Kopitarjem je že 17. sezona v najmočnejši ligi na svetu. Njegovi Los Angeles Kings so se okrepili s Švicarjem Kevinom Fialo, ta bo v napadu zaigral ob 35-letnem Hrušičanu in Švedu Adrianu Kempeju. S povsem evropskim napadom si bodo LA Kings poskušali znova priboriti končnico, sanjajo pa tudi o ponovni osvojitvi Stanleyjevega pokala.

Nova sezona hokejske lige NHL se je že začela, ekipi San Joseja in Nashvilla sta v petek in soboto v okviru svetovne serije gostovali v Pragi in odigrali dve tekmi. Za vse druge bo šlo zares v začetku naslednjega tedna, v noči na 12. oktober po slovenskem času bo prvič v novi sezoni na delu tudi slovenski zvezdnik Anže Kopitar s svojimi Kralji.

Visoka pričakovanja in z njimi pritisk. "Ta pa je dobrodošel," pravi kapetan.

To bo za kapetana že 17. sezona v ligi NHL, v lanski se je s soigralci iz LA Kings po nekaj letih suše spet uvrstil v končnico in to si želi ponoviti tudi v prihajajoči. "Pričakovanja so od vsakega posameznika, da se znova uvrstimo v končnico. S temi pričakovanji pa mogoče pride tudi malo več pritiska. To pa je tudi dobrodošlo za našo ekipo. Lani smo dokazali, da zmoremo, zdaj pa je to treba nadgraditi. Na to se moramo nekako navaditi, se s tem ne preveč obremenjevati in igrati svojo igro. Boriti se in dokazati na vsaki tekmi. Tudi mladi igralci imajo zdaj že kar nekaj sočnih izkušenj, tako da bomo vsi skupaj skušali storiti še korak naprej in še izboljšati lanski rezultat," pravi izkušeni Hrušičan.

Iz šampionskih sezon 2012 in 2014 so v ekipi kraljev le še trije hokejisti, poleg Kopitarja še vratar Jonathan Quick in branilec Drew Doughty. | Foto: Reuters Iz šampionskih sezon 2012 in 2014 so v ekipi kraljev le še trije hokejisti, poleg Kopitarja še vratar Jonathan Quick in branilec Drew Doughty. Foto: Reuters

Prišel je švicarski napadalec, vrnila sta se kanadska branilca

Moštvo, v katerem so le še trije igralci iz šampionskih sezon 2012 in 2014, ko so osvojili svoja edina Stanleyjeva pokala v zgodovini franšize – poleg Kopitarja sta to še branilec Drew Doughty in vratar Johnatan Quick –, je spet doživelo nekaj manjših sprememb. Iz Minnesote so v mesto angelov pripeljali 26-letnega švicarskega napadalca Kevina Fialo, ki bo igral ob Kopitarju in Adrianu Kempeju v švedsko-švicarsko-slovenskem prvem napadu.

"Kevin je zelo dober igralec. Lani je dosegel 35 golov, kar je pohvale vredno. Upam, da se to letos ponovi oziroma da doseže še kakšen gol več. Trenutno smo v napadu s Kevinom in Adrianom, tako bomo tudi začeli sezono. Kako se bodo stvari odvijale, pa bomo videli. Upam in mislim, da neka kemija bo oziroma je med nami in bo vse steklo, kot mora," je o najbolj odmevni okrepitvi povedal Kopitar, vesel, da sta se v moštvo vrnila tudi branilca Drew Doughty in Sean Walker.

Zanesljivi kanadski branilec Doughty je spet zdrav. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Zanesljivi kanadski branilec Doughty je spet zdrav. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Prepričan je, da so v prejšnji sezoni veliko naredili tudi za samozavest že z uvrstitvijo v končnico: "Lani smo z uvrstitvijo v končnico naredili zelo velik korak v pravo smer. Nekako smo tudi sami sebi dokazali, da to zmoremo. Z eno veliko okrepitvijo, s Kevinom in povratkom poškodovanih Drewa in Seana, ki se tudi morda lahko razume kot okrepitev … Da, papir je papir, kar se bo odvijalo na ledu, pa bomo videli. Sami si bomo priigrali končnico ali pa ne. Seveda upam, da bo uspelo."

A obenem oddaja, da je na papirju pred sezono vse lažje, dogajanje na ledu pa je nato povsem druga zgodba. Sicer večjih sprememb v igri ne pričakuje. "Prav veliko sprememb ni, so neki manjši detajli, ki bodo morda malce spremenili kaj, a tista osnova, ki smo jo začeli graditi tri leta nazaj, ko je prišel Todd (glavni trener McLellan, op. p.), ostaja na mestu. To je treba zdaj le še nadgraditi," še pravi.

Sanje o še enem Stanleyjevem pokalu še žive

Poleti je po tradiciji preživel del počitnic doma, a je bil dopust letos zanj krajši. Sredi avgusta so namreč v Los Angelesu pripravili posebno praznovanje ob deseti obletnici prve osvojitve naslova prvakov, zato je nekoliko prej odpotoval v ZDA. "Res smo se v Los Angeles vrnili malo prej kot po navadi. Vrnili smo se zaradi obletnice Stanleyjevega pokala iz leta 2012. Zbrala se je skoraj cela ekipa. Bilo je zelo sproščeno, nekaj fantov nisem videl že lep čas. Lepo je bilo znova skupaj malce posedeti, kakšno reči in se malce podružiti," je o prijetnem delu poletja povedal Kopitar.

Sanje o tretjem Stanleyjevem pokalu so med kralji še žive. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Sanje o tretjem Stanleyjevem pokalu so med kralji še žive. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

A tudi sanje o novem Stanleyjevem pokalu so še žive. "Dejstvo je, da upam, da bi mi še enkrat osvojili pokal. To je dejstvo. Ekipa je na papirju dobra, a kako se bo vse skupaj odvijalo, kakšna bo sezona ... 82 tekem je precej in lahko se zgodi marsikaj. V sezono moramo iti zagrizeno, sproščeno in z veliko energije. Poskusiti moramo zmagati čim več tekem, kam nas bo to peljalo, pa bomo videli čez nekaj mesecev," pravi, o svoji formi pa:  "Počutim se dobro. Poletje je bilo samo po sebi zame zelo dobro. Malce drugačno kot prejšnja leta, ampak počutim se dobro. Mislim, da je telo pripravljeno na novo sezono, tako da ni nič novega. Trening kamp smo zaključili, mislim, da smo vsi dobro pripravljeni in se že veselimo novega začetka."

Za konec pa je ocenil še, kdo je po njegovem mnenju glavni favorit za osvojitev naslova, ki ga bo branilo moštvo Colorado Avalanche. "Mogoče Colorado, tu je tudi Edmonton, ki bo po mojem mnenju dobra ekipa. Težko, zelo težko je napovedati. Tu sta denimo tudi Florida in Tampa in res težko izpostavim samo eno ekipo."

Preberite še:

Liga NHL, Praga, Nashville Predators - San Jose Sharks
Sportal Nashville še drugič v dveh dneh boljši od San Joseja
Praga NHL
Sportal Liga NHL se začenja v Evropi, Kopitar v 17. sezono
Ne spreglejte