Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 6. 2018,
17.00

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,62

Natisni članek

slovenska hokejska reprezentanca Dejan Kontrec Matjaž Rakovec Matjaž Kopitar Hokejska Zveza Slovenije

Torek, 5. 6. 2018, 17.00

5 let, 10 mesecev

43. REDNA IN VOLILNA SKUPŠČINA HZS

Rakovec ostaja na čelu HZS, eno glavnih besed pri želeni vrnitvi Kopitarja imeli igralci

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,62
slovenska hokejska reprezentanca Slovaška OI | Foto Reuters

Foto: Reuters

Na 43. redni in volilni skupščini Hokejske zveze Slovenije so dozdajšnjemu predsedniku HZS Matjažu Rakovcu po pričakovanju zaupali nov, že tretji predsedniški mandat. Protikandidata namreč tudi tokrat ni imel. S sodelavci bodo čim prej poskušali razrešiti selektorsko vprašanje članske moške reprezentance. Glavna želja je vrnitev Matjaža Kopitarja, ki so jo izrazili tudi nekateri igralci z vidnimi vlogami v reprezentanci. Rakovec upa, da se bodo z novim, starim selektorjem dogovorili do konca meseca.

Po neuspelem aprilskem svetovnem prvenstvu slovenske hokejske reprezentance na Madžarskem, kjer se ji ni uspelo vrniti v elito, sta tako predsednik HZS Matjaž Rakovec kot generalni sekretar HZS Dejan Kontrec dejala, da imata voljo in elan še za tretji štiriletni olimpijski cikel.

Prvič oktobra 2010, zdaj še tretjič

Delegati HZS so Matjažu Rakovcu potrdili še tretji predsedniški mandat.  | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Delegati HZS so Matjažu Rakovcu potrdili še tretji predsedniški mandat. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Predsedniškega, že tretjega so Rakovcu, ki je bil na predsedniški stolček prvič izbran oktobra 2010, podelili na današnji 43. redni in volilni skupščini HZS, ki se je je udeležilo 24 od 26 članov z glasovalno pravico. Protikandidata ni imel, za to, da ostane na položaju jih je glasovalo 23, glasovanja se je vzdržal le Rudi Hiti.

Največji tekmovalni cilj v tretjem zaporednem mandatu je obstanek med elitno divizijo, kar risom v Rakovčevem obdobju še ni uspelo. Spomnimo, Slovenija bo elito lovila prihodnje leto v Kazahstanu, v boju za dve vstopnici bodo še Belorusija, Madžarska, Južna Koreja in Litva.

Med cilje je Rakovec, ki bo kandidiral tudi za župana Kranja, navedel tudi gradnjo nove hokejske dvorane.

"Vse preostalo teče ustaljeno. Reprezentančni programi se izpolnjujejo, ligaška tekmovanja prav tako, s to ligo AHL in ligo IHL in državnim prvenstvom, vpletenim v to strukturo. Zadnja sezona je bila prva, da smo jo izpeljali tako, da je imela rep in glavo. Upam, da bo tako naprej," meni novi in stari predsednik.

Podpredsednika, ki sta obenem člana predsedstva, sta postala Miha Butara in Domen Bucek, medtem ko so bili na funkcijo članov predsedstva izvoljeni še Dejan Kontrec, Igor Angelovski, Anže Pogačar, Gregor Purg in Gorazd Drinovec.

Terglav pozval vodilne za večje prizadevanje pridobivanja ustreznejšega statusa hokeja

skupščina HZS | Foto:

Na skupščini so sicer precej hitro obdelali vse teme na dnevnem redu, med drugim poročila o delu v pretekli sezoni, poslušali so tudi pozitivno poročilo zunanje revizorke in se seznanili s predvidenim finančnim načrtom za naslednje leto. Ob tem so poudarili, da so se v zvezi v 2017/18 odrekli dobičku 90 tisoč evrov, ta sredstva so nato v enakem znesku namenili slovenskim klubom.

Če so kljukice ob večini točk na dnevnem redu pisali precej hitro, pa so se nekoliko dlje časa ustavili pri poročilu nadzornega odbora. Predsednik NO Brane Terglav je izrazil kritiko in opozoril predvsem na premajhno prepoznavnost hokeja kot panoge v Sloveniji. Omenil je, da imajo vsi klubi in zveza na voljo skupaj le štiri milijone evrov, toliko, kot kakšen močnejši klub iz lige EBEL.

S prstom je pokazal na državo oziroma majhna sredstva, ki jih ta nameni hokeju (168 tisoč evrov na leto od pristojnega ministrstva ter 75 tisoč prek Fundacije za šport). "Vodstvo zveze si mora bolj rigorozno prizadevati za pridobitev ustreznejšega statusa te panoge," je vodilne pri HZS pozval Terglav in negativni društveni sklad HZS ocenil na slabih 886 tisoč evrov. V zadnjem letu se je ta zmanjšal za 25 tisoč evrov.

Podpora Kopitarju velika

Bolj kot retorično vprašanje, kdo bo na vrhu HZS ob poskusu uresničevanja ciljev, saj Rakovec protikandidata ni imel, je bilo v ospredju vprašanje, kdo bo rise peljal proti ciljem.

Po slovesu selektorja Karija Savolainena je prva želja vodilnih mož vrnitev starega znanca reprezentance Matjaža Kopitarja, ki je za časnik Delo potrdil, da so se pogovarjali o vrnitvi na selektorski stolček, a da do razpleta skupščine "res ne bi rad javno napovedoval, kako bi se lotil novih nalog".

Predsednik o Matjažu Kopitarju:

"Pogovori se nadaljujejo, Matjaž si je vzel čas, da končamo skupščino. Mislim, da je podpora zelo velika v strokovnem svetu, v starem predsedstvu, tudi igralci so izrazili željo. Z naše strani bomo naredili vse, da se vrne na selektorsko mesto. Ali bodo dodatne spremembe v trenerskem štabu, je bolj vprašanje za Matjaža, če bo seveda prevzel to funkcijo, in strokovnega sveta," je o selektorski temi povedal Rakovec, ki je, zanimivo, še pred časom dejal, da želi v reprezentanci novih obrazov tudi v trenerskih štabih, saj da se v njej že osem let vrtijo isti.

Igralci imeli eno od glavnih besed

Na vprašanje, kako to, da so se obrnili k staremu obrazu, je dejal: "Veliko ljudi, vpletenih v hokej, se je vprašalo, kako in kaj. Eno od glavnih besed so imeli tudi igralci. Kar nekaj igralcev s pomembnejšimi vlogami je izrazilo željo, da bi spet radi videli Matjaža. Veste, da smo se razšli povsem prijateljsko, tako da z nobene strani ni zadržkov, da se kaj takega ne bi moglo zgoditi. Ključno pa je, o tem bomo tudi z Matjažem govorili, če sprejme vlogo, da v njegov štab vključimo mlade, da se naučijo delati, in da uredimo odhode teh mladih tudi na izobraževanja." Matjaž Kopitar je slovensko reprezentanco kot selektor vodil med letoma 2010 in 2015. | Foto: Reuters Matjaž Kopitar je slovensko reprezentanco kot selektor vodil med letoma 2010 in 2015. Foto: Reuters

Kopitar se je poslovil leta 2015 "zaradi ljudi, ki so zlivali gnojnico"

Kopitar je selektorsko taktirko v rokah držal med decembrom 2010 in majem 2015. Zadnjič je izbrano vrsto vodil na svetovnem prvenstvu elitne divizije v Ostravi (2015), ko mu z varovanci ni uspelo obstati med elito. Poslovil se je  "zaradi ljudi, ki so zlivali gnojnico in negativno vplivali na vse skupaj. Za prihodnost slovenskega hokeja ne vem, kje je, zase vem. In samo enkrat vam bom povedal, to zgodbo sem končal. Ne bom dajal več izjav. Moja zgodba z reprezentanco je končana".

Dogovoriti se do konca meseca

Rakovec upa, da se bodo z novim, starim selektorjem dogovorili v mesecu dni. Če ne bo sprejel naloge, bodo iskali nove možnosti. V tem primeru bi se iskanje selektorja zavleklo globoko v poletje. 

Preberite še:

Olimpija Jesenice
Sportal Podobnih manevrov v končnici IHL ne bodo več dopuščali. Junija spremembe v HZS?
slovenska hokejska reprezentanca Gašper Krošelj
Sportal Od tistih, pri katerih veliko "ne štima", do tistih, ki so pisali zgodovino
slovenska hokejska reprezentanca
Sportal Slovencem ne bodo oteževali preboja med elito
Ernest Aljančič
Sportal Nekdanji predsednik HZS: Nisem kriv, pričakujem oprostilno sodbo
Marcel Rodman
Sportal Marcel Rodman je kot navijač trpel, želel si je biti z risi
Ne spreglejte