Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 11. 2014,
11.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

slovenska hokejska reprezentanca Ken Ograjenšek Epinal

Torek, 11. 11. 2014, 11.45

8 let

"Pričakoval sem veliko slabšo ligo od EBEL, a me je pozitivno presenetila"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Priložnost na turnirju EIHC je z odprtima rokama sprejel in izkoristil "Francoz" Ken Ograjenšek. Dežela galskih petelinov ga je pozitivno presenetila, kot tudi elektronska pošta predsednika Olimpije.

Mladi Celjan si je na začetku preteklega tedna, ko se je reprezentanca zbrala na turnirju evropskega izziva v Ljubljani, želel kar se da najbolje izkoristiti vpoklic v reprezentanco in se dobro predstaviti trenerju, da bi bil še kdaj lahko zraven. Po sobotni tekmi, ko je Slovenija ugnala še Avstrijo – Ken Ograjenšek je k zmagi s 3:1 prispeval dva zadetka –, dvomov o tem, da je upravičil vpoklic, ni bilo. Vsekakor si želi biti del tudi najbolj pomembne reprezentančne akcije sezone, a se zaveda, da je to odločitev selektorja. Na njem je le, da misli spet posveti klubskemu hokeju in nadaljuje, kjer je ostal pred prvim druženjem z risi v sezoni.

Lepo presenečen

Napadalec se je po lanski sezoni poslovil od Olimpije, pri kateri je preživel pet let, in se po hokejske izzive prvič v karieri podal onkraj naših meja. Hokejski dom je našel v deželi glaskih petelinov, ki je v zadnjih letih zelo priljubljena med slovenskimi oklepniki. Zavezal se je moštvu Epinal, pri katerem se počuti dobro.

"Moram reči, da je Francija prav v redu in da sem se že navadil. Lepo je, da so zraven še trije Slovenci (v istem klubu igrajo še Andrej Hočevar, Anže Kuralt in Gašpr Sušanj, op. a.). Predvsem na začetku, ko še ne veš, kaj moraš narediti, kako narediti, mi je njihova pomoč veliko pomenila. Zdaj ni več težave, se že znajdem. Je pa vseeno dobro, da nas je več, da se skupaj družimo, malo po slovensko govorimo," je slovenske družbe vesel 23-letnik, ki zatrjuje, da je francoska liga – ob njegovi selitvi v Francijo je marsikdo pomislil na korak nazaj v karieri – presegla njegova pričakovanja. "Če sem iskren, sem pred odhodom pričakoval, da je to zelo slabša liga od EBEL, a me je pozitivno presenetila. Nekaj ekip je res dobrih. Se pa seveda ne morejo primerjati s Salzburgom, Dunajem, Linzem, ampak nekatera moštva so zelo kakovostna. In tudi tistih ekip, ki so pri dnu, ne moreš jemati z levo roko, ker imajo igralce, ki se zelo bojujejo."

Zadovoljen z igro

Njegovemu Epinalu – moštvo, ki domuje v istoimenskem mestecu z dobrimi 35 tisoč prebivalci na severovzhodu Francije – gre za zdaj odlično od rok. V prvenstvu so drugi, dobro se držijo tudi v ligaškem in francoskem pokalu. "Letos je ekipa veliko boljša kot lani. Tudi trener je nov (vodi jih dolgoletni francoski reprezentant Philippe Bozon, op. a.), tako da so z njegove strani ambicije kar visoke, a iz kluba ni nobenih pritiskov. Kar bo, bo," se naš sogovornik ne obremenjuje s cilji, prevelike pozornosti pa ne želi posvečati niti svoji statistiki (v ligaškem pokalu je s štirimi zadetki in 13 podajami na sedmih tekmah najučinkovitejši igralec svojega moštva, sicer pa je na 16 tekmah zbral šest zadetkov in 18 podaj): "Igre mi gredo za zdaj kar dobro in upam, da mi bo šlo tako še naprej."

Ograjenšek je zadovoljen tudi z navijači Epinala, ki nemalokrat napolnijo dvorano: "Mislim, da je naš klub eden od najbolj obiskanih. Naša dvorana, ki sprejme okoli 1.700 navijačev, je pogosto razprodana. Na vsaki tekmi je vsaj 1.500 ljudi. Tudi na gostovanjih nas spodbuja vedno nekje 300, 400 navijačev, tako da je vzdušje res dobro." Malce ga bega le razkropitev na tri različna tekmovanja – igrajo dva pokala in ligo. Kako moteče je lahko to? "(smeh) Ja, včasih še sam točno ne vem, kaj sploh igramo. Dva dni prej izvem. Ampak tekma je tekma. Vsako tekmo moraš iti na zmago, tako da na koncu ni pomembno, ali je pokal ali liga."

"Rad bi veliko spremenil. Upam pa, da ni prepozno"

Prosti čas, kot pravi, izkoristi za regeneracijo. Rad spremlja tudi rezultate tekem, na katerih igrajo slovenski hokejisti, tako mu pogled največkrat uide v ligo KHL in njemu najbolj domačo EBEL. Švignejo misli tudi k Olimpiji? "Ja, ampak v bistvu ne vem veliko, kaj se tam dogaja. Predvidevam pa, da ni prav veliko drugače, kot je bilo lani."

Se mu je, potem ko je konec maja zaradi Olimpijinega neizpolnjevanja obveznosti razdrl pogodbo, oglasil kdo iz ljubljanskega kluba? "Ja, oglasil se mi je gospod Marko Popovič (predsednik Olimpije, op. a.). Dobil sem njegovo elektronsko pošto, v kateri mi je zaželel srečo. Zapisal je še, da upa, da se morda kdaj dogovorimo za sodelovanje. To me je zelo pozitivno presenetilo, da se najde en tak človek, ki ga vsaj malo skrbi za igralce. Kot sem slišal, bi rad veliko spremenil. Upam pa, da ni prepozno," se je ob koncu pogovora nekdanjega moštva dotaknil Ograjenšek, ki se v klubski pogon vrača tam, kjer Slovenijo 19. in 21. decembra čaka drugi reprezentančni izziv sezone.

Ne spreglejte