Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
28. 8. 2020,
6.46

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,34

2

Natisni članek

Liga NBA končnica Black Lives Matter liga NHL

Petek, 28. 8. 2020, 6.46

3 leta, 7 mesecev

Četrtkove in petkove tekme odpovedane

Tudi NHL po zgledu NBA: končnica je prekinjena

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,34

2

liga nhl | Končnica lige NHL je začasno prekinjena. Tudi v najmočnejši hokejski ligi na svetu želijo opozoriti na sistemski rasizem in policijsko brutalnost v ZDA. | Foto Getty Images

Končnica lige NHL je začasno prekinjena. Tudi v najmočnejši hokejski ligi na svetu želijo opozoriti na sistemski rasizem in policijsko brutalnost v ZDA.

Foto: Getty Images

Ligi NBA so sledili tudi v ligi NHL. Končnica najkakovostnejše hokejske lige na svetu je začasno prekinjena. Vse četrtkove in petkove tekme konferenčnega polfinala so kot znak protesta proti sistemskemu rasizmu in policijski brutalnosti nad temnopoltimi prestavljene.

Luka Dončić
Sportal Liga NBA se bo nadaljevala, "Balkanci" prosti dan izkoristili za druženje

"Po dolgi razpravi so igralci lige NHL sklenili, da je najboljši korak v nastalem položaju, da ne odigrajo današnjih in petkovih srečanj. Liga NHL podpira odločitev igralcev in bo predvidene štiri tekme prestavila, tekmovanje se bo nadaljevalo v soboto, prav tako bomo prilagodili preostanek urnika drugega kroga končnice," so v skupni izjavi za javnost zapisali pri ligi NHL in sindikatu igralcev.

Igralci vseh preostalih ekip v končnici so v četrtek opravili videoklic in se strinjali, da lahko le skupaj, kot eno, pošljejo močno sporočilo proti rasizmu. "Če se ozremo po sobi, je v njej veliko belopoltih športnikov. Hvaležen sem jim, da smo stopili skupaj in poslali sporočilo, ki bo, upam, imelo vpliv. Sovražim njihov pogum na ledu (nasprotnikov, op. a.), a ne bi mogel biti bolj ponosen na te fante, na to, da smo stopili skupaj," je med drugim dejal eden redkih temnopoltih hokejistov v končnici, član Vegas Golden Knights Ryan Reaves.

Končnica se bo nadaljevala v soboto.

Kaj je sploh sprožilo tak odziv športne javnosti?

Košarkarje najboljšega moštva rednega dela lige NBA Milwaukee Bucks je razjezil nov prikaz policijskega nasilja nad temnopoltimi Američani. Dogodek, ki je razburil javnost, se je zgodil v nedeljo, ko so v kraju Kenosha v ameriški zvezni državi Wisconsin odjeknili streli. Policist je v hrbet kar sedemkrat ustrelil temnopoltega Jacoba Blaka, in to pred očmi njegovih treh mladoletnih otrok, ki so čakali v avtomobilu, v katerega je želel pred streljanjem vstopiti. Osemindvajsetletni Blake, ki je zaradi posledic streljanja trenutno paraliziran od pasu navzdol, naj bi se po besedah policistov upiral aretaciji, kar pa z viralnega videoposnetka, ki je zakrožil po družbenih omrežjih, ni mogoče potrditi. Bil je tudi neoborožen.

To je še en primer rasne nestrpnosti, ki že mesece pretresa ameriško družbo. Spomnimo, proteste je spodbudila smrt temnopoltega Georgea Floyda, temu je policist kar devet minut s kolenom pritiskal na vrat in prijema ni popustil, čeprav je Floyd večkrat poudaril, da ne more dihati.         

 

Liga NHL, konferenčni polfinale

Philadelphia Flyers – New York Islanders /1:1/
Tampa Bay Lightning – Boston Bruins /2:1/
Vegas Golden Knights – Vancouver Canucks /1:1/
Colorado Avalanche – Dallas Stars /1:2/

//-razmerje v zmagah, igrajo na štiri zmage

Preberite še: 

Luka Dončić Goran Dragić
Sportal Dragić in Dončić v znanstvenofantastičnem filmu
Philadelphia Flyers
Sportal Tampa se je razbesnela, Philadelphia izenačila, Colorado se je vrnil v igro
Luka Dončić
Sportal Nameren napad na Dončića? "Imam druge skrbi!"

 

Ne spreglejte