Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 5. 2016,
14.43

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

Natisni članek

hokej Hokejska Zveza Slovenije Matjaž Rakovec

Petek, 20. 5. 2016, 14.43

6 let, 7 mesecev

Volitve in kongres IIHF

Predsedniku še šesti mandat, Rakovec ostal pred vrati, Bledu SP do 18 let in turnir EIHC

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58
Rene Fasel | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Reneju Faselu so v Moskvi dodeli nov predsedniški mandat na čelu Mednarodne hokejske zveze (IIHF), Matjaž Rakovec je ostal pred vrati sveta IIHF, na letnem kongresu pa so določili večino prizorišč svetovnih prvenstev za prihodnje leto. Obetajo se spremembe podaljškov na SP.

Švicarski funkcionar Rene Fasel ostaja v predsedniškem sedlu IIHF. V Moskvi so mu namreč podelili še šesti predsedniški mandat. Na tej funkciji – tudi tokrat protikandidata ni imel – vztraja že vse od leta 1994. Kot pravi, se bo še naprej zavzemal, da bi NHL-ovci leta 2018 lahko nastopili na olimpijskih igrah v Pjongčangu, čeprav pred dnevi ni bil najbolj optimističen.

Podpredsedniške vloge bodo do leta 2020 še naprej opravljali Kalervo Kummola iz Finske (skrb za področje Evrope in Afrike), Kanadčan Bob Nicholson in Thomas Wu iz Hongkonga (skrb za Azijo in Oceanijo).

Slovenija ostaja brez predstavnika

Neuspešen pa je bil v boju na volilnem kongresu IIHF predsednik Hokejske zveze Slovenija Matjaž Rakovec, ki je prejel premalo glasov, da bi se pridružil svetu mednarodne zveze. Vanj je bilo (ponovno) izvoljenih devet predstavnikov, med njimi nekateri nekdanji hokejisti, kot so Vladislav Tretiak, Franz Reindl, Luc Tardiff, Petr Briza Matjaž Rakovec je prejel premalo glasov za mesto v svetu IIHF. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Matjaž Rakovec je prejel premalo glasov za mesto v svetu IIHF. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Pred vrati sveta so ob Rakovcu ostali še Šved Peter Forsberg, Slovak Igor Nemeček, predstavnik Španije, Mehike, Islandije in Nizozemske.

Na Bled prihajajo trije člani elite

Na Bledu bo med 3. in 5. novembrom potekal mednarodni turnir v članski konkurenci iz sklopa Euro Ice Hockey Challennge (EIHC), na katerem bodo poleg risov sodelovale še tri članice elite: Belorusija, Francija in Latvija.

Po elito v Ukrajino, najstniki na Bled

Države gostiteljice elitne divizije so znane že nekaj let vnaprej (leta 2017 bosta SP gostili Nemčija in Francija, leta 2018 Danska, leta 2019 Slovaška, leta 2020 pa Švica), zdaj pa so na letnem kongresu IIHF določili še gostitelje svetovnih prvenstev nižjih kakovostnih članskih skupin, mlajših selekcij in nekaterih SP za nežnejši spol za prihodnje leto.

Avstrijci elite ne bodo lovili doma, pač pa se bodo zanjo v družbi Kazahstana, Madžarske, Poljske, Južne Koreje in Ukrajine udarili v Kijevu. | Foto: Sportida Avstrijci elite ne bodo lovili doma, pač pa se bodo zanjo v družbi Kazahstana, Madžarske, Poljske, Južne Koreje in Ukrajine udarili v Kijevu. Foto: Sportida

Da bi gostili SP divizije I, skupine A, od katere sta se letos poslovili Slovenija in Italija, so si močno prizadevali naši severni sosedi, a njihova želja ni bila uslišana. Namesto v Avstrijo se bodo reprezentance prihodnje leto po elito odpravile v Ukrajino v Kijev. Divizijo I, skupino B, bo gostila Severna Irska, natančneje Belfast.

Svetovno prvenstvo najkakovostnejših ženskih reprezentanc bo v ZDA, tistih do 20 let v Kanadi, do 18 let pa na Slovaškem. Se bodo pa najstniki ustavili tudi v Sloveniji. Bled bo aprila prihodnje leto gostil SP divizije I, skupine B, do 18 let. Risi do 20 let bodo svoje SP divizije I, skupine B odigrali v Budimpešti, medtem ko prizorišče SP za ženske divizije II, skupine A, na katerem bodo nastopila naša dekleta, še ni znano.

Celoten seznam SP za prihodnje leto.

Spremembe podaljškov in kazenskih strelov na SP

Na kongresu so sprejeli tudi odločitev, da v prihodnje na SP najkakovostnejših divizij nekoliko spremenijo pravila in potek tekem, ki ne bodo končane po rednem delu.

Tako bo po novem podaljšek v skupinskem delu dolg pet minut, a se bo igralo le tri na tri. Če po petih minutah ne bo zmagovalca, bodo sledile tri serije kazenskih strelov. Če bo potrebno, bo vsaka reprezentanca nato izmenjaje izvajala po en kazenski strel.

V izločilnih bojih – izjema je finale – bodo igrali desetminutni podaljšek, in sicer s po štirimi igralci v polju. Če po desetih minutah ne bo zmagovalca, bo sledilo pet serij kazenskih strelov. Če bo potrebno, bo vsaka reprezentanca nato izmenjaje izvajala po en kazenski strel.

Če bo podaljšek potreben v finalu, ga bo igralo po pet igralcev v polju na vsaki strani, in to po 20 minut. Če po 20 minutah ne bo zmagovalca, bo sledilo pet serij kazenskih strelov. Če bo potrebno, bo vsaka reprezentanca nato izmenjaje izvajala po en kazenski strel.

Družina IIHF ima po novem 77 članic, sprejeli so še Nepal, Indonezijo in Filipine.

Ne spreglejte