Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
7. 4. 2013,
21.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

HDD Olimpija

Nedelja, 7. 4. 2013, 21.24

8 let

Olimpija v Tivoliju do zaključnega ploščka za 13. zvezdico

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Olimpija na prvi finalni tekmi državnega prvenstva ni dopustila presenečenja. Založane je premagala s 4:1 in si priigrali zaključni plošček za 13. zvezdico, do katere lahko pride že v ponedeljek.

Po mnogih peripetijah okoli terminov in organizacije končnice državnega prvenstva je le prišel čas za začetek sklepnega dejanja klubske sezone, v katerem v glavnih vlogah nastopajo hokejisti HDD Olimpije in HK Playboy Slavije, ki so si v finalu slovenskega prvenstva nazadnje nasproti stali v sezoni 2006/2007. Takrat so s 4:1 v zmagah slavili ''zmaji'', ki lovijo trinajsti naslov v samostojni Sloveniji, medtem ko so Založani srečo v finalu poskušali štirikrat, a niso bili nikoli uspešni. Olimpija je v zadnjem mesecu in pol odigrala le tri tekme, Slavija pa ima za seboj naporen tekmovalni teden. V sredo so zaključili klubsko sezono v ligi INL, v kateri jim je zmanjkalo nekaj sreče, da bi osvojili naslov premiernega prvaka, v soboto pa so si Založani z zmago proti Triglavu na povratni polfinalni tekmi zagotovili finale, v katerem po petih sezonah ni Jesenic.

''Zmaji'' v polno z dvema igralcema manj

Kljub temu, da je bila vloga favorita že pred tekmo jasna, so Založani že v uvodu pokazali, da ne bodo zlahka prodali kože. V obrambi so dobro držali ''zmaje'' in že v drugi minuti prek Saša Rajsarja prišli do priložnosti, a je bil Jerry Kuhn na mestu. Na drugi strani je poskušal Damjan Dervarič, ki mu ni uspelo zadeti, je pa zato kaj kmalu zatem Andrej Hebar v srednji tretjini ukradel plošček Slaviji in sprožil strel, a je Aleš Sila s palico še pravočasno uspel odbiti plošček. Kar nekaj nervozne igre in besednih spopadov je v prvi tretjini videlo dobrih tisoč gledalcev, ki so se odločili, da si v živo ogledajo prvo finalno tekmo.

V deveti minuti je imela Olimpija prvič igralca več na ledu in še preden je Andraž Čampa uspel sesti na kazensko klop je Žiga Pance zeleno-bele popeljal v vodstvo. Tri minute kasneje so imeli tudi Založani številčno prednost, a so preveč kombinirali in je niso kronali z zadetkom. Vroče pa je postalo v 17. minuti, ko je na kazensko klop najprej moral sesti Damjan Dervarič, čez slabo minuto pa sta se mu na hlajenju pridružila še Patrick Coulombe in Andrew Thomas, ki si je prislužil 10-minutno disciplinsko kazen. Slavija je imela lepo priložnost, da z dvema igralcema več izenači, a je po strelu Klemna Sodržnika ''zmaje'' rešila vratnica. Gostje so imeli še vedno situacijo pet na tri, ko je do ploščka prišel Aleš Mušič, ki je pobegnil v protinapad in povišal ljubljansko vodstvo. Manj kot minuto pred koncem tretjine pa so gostje vendarle unovčili prednost igralca več, Rok Snoj je po podaji Luke Karja s strelom z desne premagal Kuhna, ki mu je plošček ušel med nogama, in postavil izid tretjine.

Olimpija na +3, med Hočevarjem in Klavžarjem zapele pesti

Drugi del tekme je prinesel hiter zadetek Olimpije, Patrick Coulombe je v 22. minuti z močnim in natančnim strelom pod prečko poskrbel, da so gostitelji spet pobegnili na +2. V nadaljevanju je imel priložnost za znižanje zaostanka Enes Gorše, ki pa se v gneči pred ljubljanskimi vrati ni znašel.

Na drugi strani sta zapretila Žiga Pance, ki je pridrsal po desni in lepo podal do Matevža Ermana pred gol, a je strel slednjega Sila zaustavil. Je pa Erman že v naslednji akciji streljal bolj natančno in poskrbel, da je v 31. minuti na semaforju pisalo že 4:1. V nadaljevanju sta imeli obe ekipi nekaj priložnosti, a nobena ni resneje ogrozila nasprotnikovih vrat, Olimpiji tudi z igralcem več v 35. minuti ni uspelo. Posledica nervozne igre na obeh straneh je bil krajši pretepaški dvoboj, ki sta ga v 19. minuti uprizorila Matej Hočevar in Rok Klavžar, a so ju delivci pravice kaj kmalu spravili narazen in jima dodeli vsakemu po štiri minute kazni.

Tretjina brez zadetkov, Olimpija pred 13. naslovom

Zadnjo tretjino so silovito začeli domači, Aleš Mušič se je sam znašel pred Silo, a streljal prek gola, strel Mihe Verliča pa je čuvaj mreže gostov ubranil. V igri 4 na 4, izključena sta bila Miha Pesjak in Matic Jančar, je Žiga Pance prestregel plošček, oddrsal pred nasprotnikov vrata, a mu je Luka Ščap dobro zaprl pot in preprečil zvišanje vodstva. V nadaljevanju je ritem padel, gledalci so spremljali 'zaspano' igro, v kateri Olimpija ni izkoristila dveh ''power-playjev'', še najbolj nevaren je bil strelec tretjega zadetka Coulombe, ki se je znašel iz oči v oči s Silo, a je bil slednji uspešnejši. Tudi Založani do konca tretjine, v kateri nismo videli zadetkov, niso več mogli igrati 'na polno' in so moči, ki so jim še ostale, hranili za jutrišnjo tekmo, ko jih čaka še tretji obračun v treh dneh. Tik pred iztekom je sicer v protinapad pobegnil Ken Ograjenšek, a ni bil natančen, na drugi strani pa tudi nekaj strelov Slavije ni našlo cilja.

Letošnji ekspresni finale igrajo le na dve zmagi, kar pomeni, da bi Olimpija že v ponedeljek v Zalogu (tekma se začne ob 19.00) lahko dvignila pokal. V primeru ponedeljkove zmage Slavije pa bi se finalna serija končala v Tivoliju, termin morebitne tretje tekme je četrtek, 11. april, ob 19.15.

Ne spreglejte