Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 6. 2016,
13.17

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Natisni članek

Auston Matthews

Petek, 24. 6. 2016, 13.17

6 let, 7 mesecev

Hokejski upi prihodnosti zbrani v Buffalu

NHL-nabor: Prvič po desetletju in pol brez zibelke hokeja med top pet?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Pred letošnjim naborom lige NHL, ki bo konec tedna v Buffalu, je vse bolj vroče. Prvo bo po več kot 30 letih izbiralo moštvo Toronto Maple Leafs, večina strokovnjakov pa na prvem mestu nabora vidi Američana Austona Matthewsa. Lahko se zgodi, da v prvih petih izborih ne bo nobenega v Kanadi rojenega in vzgojenega hokejista.

Mladeniči odštevajo zadnje ure pred uresničitvijo sanj. | Foto: Guliverimage/Getty Images Mladeniči odštevajo zadnje ure pred uresničitvijo sanj. Foto: Guliverimage/Getty Images

Nabori mladih upov v najkakovostnejši hokejski ligi na svetu potekajo od leta 1963, ko so moštva lahko izbirala le med hokejisti amaterji, starimi do 20. Pravila so se spremenila leta 1979, ko so klubi dobili pravico, da izbirajo tudi med oklepniki, ki so bili že vpeti v profesionalni hokej.

Vse do leta 1994 so moštva izbirala glede na uvrstitev po koncu rednega dela sezone, od leta pozneje pa vrstni red med klubi, ki se niso uvrstili v končnico in imajo zato prednost pri izbiri, določa žreb (največ možnosti, da bo izbralo prvo, in sicer kar 20 odstotkov, ima tako najslabše, 30. moštvo). Do letos je bil žreb le en, letos pa so ga med moštvi brez play-offa prvič opravili trikrat.

Toronto kot prvi

Tako so določili, da bodo v prvem krogu nabora prvič po letu 1985 prvi izbirali Toronto Maple Leafs, drugi Winnipeg Jets in tretji Columbus Blue Jackets, preostala moštva, ki se niso uvrstila v končnico, pa bodo izbirala glede na uvrstitev po rednem delu (od najslabšega proti najboljšemu), po posebni razvrstitvi - ob upoštevanju rezultatov končnice in prvih mest v divizijah - bodo sledili tisti, ki so igrali v izločilnih bojih.

Bodo pa na vrstni red vplivale tudi odločitve iz preteklosti, ko so si na primer klubi v menjavah prepuščali mesta na naborih. Kot primer lahko izpostavimo moštvo Los Angeles Kings Anžeta Kopitarja, ki bi moralo 21. izbirati v prvem krogu nabora, a bo izbiralo šele v drugem krogu, in sicer 51. Kralji so namreč v februarski menjavi leta 2014 v zameno za Andreja Sekero Carolini prepustili mladinca in izbor prvega kroga nabora leta 2016 (ker se jim leta 2015 ni uspelo uvrstiti v končnico).

Predviden vrstni red izbora v prvem krogu nabora:

1. Toronto Maple Leafs

2. Winnipeg Jets

3. Columbus Blue Jackets

4. Edmonton Oliers

5. Vancouver Canucks

6. Calgary Flames

7. Arizona Coyotes

8. Buffalo Sabres

9. Montreal Canadiens

10. Colorado Avalanche

11. New Jersey Devils

12. Ottawa Senators

13. Carolina Hurricanes

14. Boston Bruins

15. Minnesota Wid

16. Detroit Red Wings

17. Nashville Predators

18. Philadelphiya Flyers

19. New York Islanders

20. Arizona Coyotes (namesto NY Rangers)

21. Carolina Hurricanes (Namesto LA Kings)

22. Winnipeg Jets (namesto Chicago Blackhawks)

23. Florida Panthers

24. Anaheim Ducks

25. Dallas Stars

26. Washington Capitals

27. Tampa Bay Lightning

28. St. Louis Blues

29. Boston Bruins (namesto San Jose)

30. Anaheim Ducks (namesto Pittsburgh Penguins)

Oblegani Američan Auston Matthews naj bi bil izbran prvi. 18-letnikov stil igre primerjajo s stilom Anžeta Kopitarja. | Foto: Guliverimage/Getty Images Oblegani Američan Auston Matthews naj bi bil izbran prvi. 18-letnikov stil igre primerjajo s stilom Anžeta Kopitarja. Foto: Guliverimage/Getty Images

Vroča imena

Kot najbolj zanimivo ime nabora, ki naj bi bilo izbrano prvo, so strokovnjaki čez lužo večji del sezone omenjali Američana Austona Matthewsa. Centralnega napadalca, zadnjo sezono je preživel pri švicarskem Zürichu, so nekateri primerjali s Kopitarjem. Gre namreč za visokoraslega centra (189 centimetrov, 98 kilogramov), ki "je tipični franšizni center, ki zmore marsikaj. Njegov stil je podoben Kopitarjevemu, je močan, visok in lahko igra po vsem igrišču."

Prav zaradi položaja – centri so bolj iskani od kril – naj bi imel 18-letni Američan prednost pred vse bolj samozavestnim Fincem Patrikom Lainom, ki je eksplodiral že v finski elitni ligi, nase pa opozoril tudi na zadnjem svetovnem prvenstvu, ko je postal najmlajši hokejist z nazivom najkoristnejšega igralca SP. Desnokrilnemu napadalcu tako pripisujejo drugo mesto.

Če bo Matthews na koncu izbran prvi, bo prvi Američan po letu 2007 in Patricku Kanu, ki bi mu pripadla ta čast. Na drugi strani Atlantika na tretje mesto postavljajo še eno finsko desno krilo, in sicer Jesseja Puljujarvija.

Patrik Laine je močno finsko orožje. | Foto: Guliverimage/Getty Images Patrik Laine je močno finsko orožje. Foto: Guliverimage/Getty Images

Brez Kanadčana med pet?

Lanski prvi izbor na naboru je bil Kanadčan Connor McDavid. Bomo letos med prvih pet sploh videli v Kanadi rojenega in vzgojenega hokejista? | Foto: Guliverimage/Getty Images Lanski prvi izbor na naboru je bil Kanadčan Connor McDavid. Bomo letos med prvih pet sploh videli v Kanadi rojenega in vzgojenega hokejista? Foto: Guliverimage/Getty Images

Če analitiki verjamejo, da bo omenjena trojica zasedla prva tri mesta, je več negotovosti pri mestih, ki sledijo. Lahko se zgodi, da bo Kanada prvič po letu 1999 ostala brez predstavnika med prvimi petimi poklicanimi oklepniki, ki bi bil rojen oziroma "hokejsko vzgojen" v zibelki hokeja.

Med močnimi aduti nabora omenjajo še imena Matthew Tkachuk (ZDA), Alexander Nylander (Švedska), Logan Brown (ZDA), Clayton Keller (ZDA), Jakob Chychrun (ZDA), Olli Juolevi (Finska), Charles McAvoy (ZDA) in Mihail Sergačev (Rusija). Chychrun na mednarodnih tekmah sicer nosi dres Kanade, a je bil rojen in se hokeja učil na Floridi, medtem ko se je Nylander rodil v Calgaryju, a je odraščal v Chicagu in Washingtonu, mednarodno pa zastopa Švedsko.

Prvi krog nabora bo v noči na soboto, preostalih šest pa v noči na nedeljo. Moštva bodo lahko izbirala med hokejisti, rojenimi med 1. januarjem 1996 in 15. septembrom 1998, sodelujejo lahko tudi še neizbrani "Nesevernoameričani", rojeni leta 1995, in tisti, ki so bili izbrani na naboru leta 2014, a niso podpisali NHL-pogodbe in so rojeni po 30. juniju 1996.

Ne spreglejte