Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
18. 5. 2016,
11.17

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

hokej svetovno hokejsko prvenstvo v Rusiji

Sreda, 18. 5. 2016, 11.17

6 let, 6 mesecev

"To smo si zaslužili, ni nam bilo podarjeno"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
Kirill Starkov | Foto Reuters

Foto: Reuters

Na svetovnem prvenstvu v Rusiji se bodo v četrtek začeli izločilni boji, v četrtfinalu ne bosta manjkali niti Nemčija niti Danska. Obe ponosni, da se jima je po nekaj letih spet uspelo uvrstiti med najboljših osem.

Skandinavci med elitno divizijo vztrajajo vse od leta 2003. Večino časa so hodili po robu, bili tudi blizu izpadu, a se jim je od takrat vselej uspelo obdržati v najkakovostnejšem razredu. Vrteli so se med 11. in 14. mestom, letos bodo posegli precej višje. Drugič v zgodovini (prvič po leti 2010) so se uvrstili med najboljših osem. Uspeha so se razveselili, potem ko so Švicarji izgubili s Čehi in ostali brez četrtfinalne vozovnice.

"Fantastično. To smo si zaslužili, ni nam bilo podarjeno. Četrtfinale je bil naš cilj od prvega dne, karkoli drugega ne bi bil uspeh. Odlično," se je v pogovoru za domači DR Nyheder smejalo napadalcu Kirillu Starkovu.

Danci so si napredovanje priigrali s štirimi zmagami, tri so dosegli na zadnjih treh tekmah. Te so nanizali po polomu z Rusi, ki so jih odpravili z 10:1. A hokejisti iz Hamletove dežele so se zbrali, premagali Latvijce, nato edini strli Čehe, za konec pa bili boljši še od poslavljajočega se Kazahstana.

Že zdaj dosegli veliko

Na danski hokejski zvezi so zadovoljni s smerjo, v katero pluje njihov hokej.  | Foto: Reuters Na danski hokejski zvezi so zadovoljni s smerjo, v katero pluje njihov hokej. Foto: Reuters

V boju za polfinale jih čaka edina neporažena reprezentanca Finska, ki v skupinskem delu ni oddala niti točke. A s težkim četrtfinalnim nordijskim obračun se ne obremenjujejo, kot pravijo, so že zdaj dosegli veliko.

"Neizmerno smo ponosni na predstave svoje reprezentance v Rusiji in hvaležni, da so igralci po dolgih klubskih sezonah iztisnili vse atome moči in pomagali še na svetovnem prvenstvu. Tako reprezentanti kot celotno osebje so v zadnjih letih pripomogli, da je hokej na Danskem vse bolj priljubljen. Rezultati v Moskvi prav tako dokazujejo, kako je v zadnjem desetletju napredoval danski hokej," je igralce pohvalil predsednik domače zveze Ulrik Larsen. Njegova domovina bo čez dve leti gostila svetovno prvenstvo elite.

Uspelo mu je v prvem poskusu

Precej bogatejšo zgodovino igranja med elito so spisali Nemci, a tudi oni so na četrtfinale čakali nekaj let. Natančneje od leta 2011, ko jih je tja popeljal Uwe Krupp in se nato poslovil od reprezentance. Od takrat so pod taktirko Pata Cortine prebolevali neuvrstitev na OI v Soči in neuspešno iskali recept za preboj iz skupinskega dela, a ga našli šele pod taktirko Marca Sturma.

Nekdanji kapetan Nemčije se je prvič preizkusil v selektorski vlogi, ki jo za zdaj opravlja odlično. Nemci so se v četrtfinale uvrstili po petih letih. | Foto: Guliverimage/Getty Images Nekdanji kapetan Nemčije se je prvič preizkusil v selektorski vlogi, ki jo za zdaj opravlja odlično. Nemci so se v četrtfinale uvrstili po petih letih. Foto: Guliverimage/Getty Images

Čeprav 37-letni nekdanji NHL-ovec (14 sezon je preživel v ligi NHL in bil del sezone 2010/11 soigralec Anžeta Kopitarja pri Kraljih) in dolgoletni reprezentant ni imel trenerskih izkušenj, so ga posedli za selektorsko krmilo. In vsaj za zdaj je Nemcem prinesel veselje.

Prvenstva sicer res niso začeli obetavno. Bolj kot poraz s Finci je bolel tisti s Francozi, s katerimi bodo prihodnje leto gostili svetovno prvenstvo. A nato so se zbrali, spremenili peterke in ujeli veter v jadra. Premagali so Slovake, Beloruse, Američane in Madžare, kar je bilo dovolj za tretje mesto v skupini.

"Imamo novega trenerja, prav vsak rad pride v reprezentanco in zastopa svojo državo. To je zelo pomembno," je v pogovoru za IIHF dejal veteran Philip Gogulla, kapetan Marcel Goc pa dodal: "Mislim, da smo se tokrat bolje držali načrta. Na prvih dveh tekmah smo igrali bolj tako, tako, a nato stopili na plin in igrali kot ekipa."

Ne bodo se vnaprej predali

Zdajšnji kapetan Marcel Goc se bo s soigralci za polfinale bojeval z gostitelji Rusi. | Foto: Reuters Zdajšnji kapetan Marcel Goc se bo s soigralci za polfinale bojeval z gostitelji Rusi. Foto: Reuters

V polfinalu bodo igrali proti favoriziranim Rusom, ki jih doma zanima le zlato. "Veseli smo, da nam je uspelo priti v četrtfinale, a s tem se ne smemo prehitro zadovoljiti. Zavedamo se, da bo nasprotnik favorit, kljub temu se ne bomo predali, pač pa pokazali vse, kar znamo. Naš vratar se bo postavil tudi na glavo, mi pa bomo morali izkoristiti priložnosti," je pred četrtkovim srečanjem razmišljal Goc.

Njegovi ekipi ne bosta mogla pomagati napadalca Arizone in Wolfsburga Tobias Rieder (koleno) in Gerrit Fauser (rama), na modri liniji pa bo zaradi poškodbe kolka manjkal Torsten Ankert.

 

 

 

Izločilni boji

Četrtfinale
Četrtek, 19. maj:

15.15 Češka - ZDA (Moskva)
15.15 Finska - Danska (Sankt Peterburg)
19.15 Rusija - Nemčija (Moskva)
19.15 Kanada - Švedska (Sankt Peterburg)

Polfinale
Sobota, 21. maj:
15.15 Češka/ZDA - Kanada/Švedska (Moskva)
19.15 Finska/Danska - Rusija/Nemčija (Moskva)

Tekmi za odličja
Nedelja, 22. maj:
15.15 Tekma za 3. mesto (Moskva)
19.45 Finale (Moskva)

Ne spreglejte