Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 5. 2016,
16.44

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Tampa Bay Lightning liga NHL

Petek, 13. 5. 2016, 16.44

2 leti, 1 mesec

Na vzhodu začenjajo boj za veliki finale, odločala bo hitrost

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Tampa Bay Lightning Pittsburgh Penguins | Foto Reuters

Foto: Reuters

S tekmo v Pittsburghu med domačimi pingvini in gosti Tampa Bay Lightning se začenja boj za vstopnico, ki vodi v veliki finale. Obe moštvi sta pred uvodno tekmo, ki bo v noči na soboto, izpostavili dejavnik hitrosti.

Gostitelji uvodnih dveh tekem konferenčnega finala vzhodne konference Pittsburgh Penguins so imeli v prvih dveh serijah letošnjih izločilnih bojev težje delo od nasprotnikov, s katerimi se bodo bojevali za finale. Najprej so se spopadli z New York Rangers in jih odpravili s 4:1 v zmagah, nato jih je čakalo prepričljivo najboljše moštvo rednega dela Washington Capitals, a so tudi z njimi opravili in po šestih tekmah zadrsali v finale vzhoda.

Na drugi strani so člani Tampa Bay Lightning najprej s 4:1 v zmagah izločili Detroit, nato z istim rezultatom še New York Islanders.

Tri zmage za previdno Tampo: Igramo proti najboljšim do zdaj

Varovanci Mika Sullivana, ki je vodenje Pittsburgha prevzel sredi lanskega decembra, in Jona Cooperja so se v tej sezoni srečali trikrat. Vselej so zmagali oklepniki s Floride, ki pa v serijo vstopajo previdno.

"Morali bomo igrati bolj trdoživo, kot smo do zdaj. Treba bo dvigniti igro na višjo raven, kot je bila v prvih dveh serijah. Zavedamo se, da nas čaka boljša ekipa, kot smo se jim zoperstavili do zdaj v končnici. Osredotočiti se moramo le na to, na kar lahko vplivamo," razmišlja švedski orjak Victor Hedman, ki je bil proti NY Islanders tako branilsko kot napadalno razpoložen.

Branilec Victor Hedman opozarja, da proti tako kakovostni ekipi v letošnji končnici še niso igrali, vratar Ben Bishop pa izpostavlja hitrost Pingvinov. | Foto: Reuters Branilec Victor Hedman opozarja, da proti tako kakovostni ekipi v letošnji končnici še niso igrali, vratar Ben Bishop pa izpostavlja hitrost Pingvinov. Foto: Reuters

Branilec je dodobra pomagal zaustaviti kapetana Johna Tavaresa, ob tem pa dosegel še osem točk. S podobnim receptom se bo treba lotiti tudi napada Pittsburgha: "Naša obramba je proti Islandersom delovala dobro, vsak je dal svoj maksimum. Ne le branilci, v obrambni tretjini so pomagali tudi napadalci. Lotiti se moramo na podoben način."

Vratar Ben Bishop pa je izpostavil še hitrost Pittsburgha, ki je po prihodu hitrega Carla Hagelina na še višji ravni: "Zavedamo se, česa je ta ekipa sposobna. Na neki način je podobna Islandersom, ki so hoteli biti izjemno napadalni in poskušali s stopnjevanjem tempa ustvariti čim več priložnosti. Ti fantje so podobni, a s to razliko, da imajo več izkušenih igralcev in več hitrosti. Morali bomo biti pozorni. Ne smemo se prepustiti njihovi igri 'run and gun', ki jo bodo hoteli igrati. Čim bolj bo treba omejiti njihove poskuse."

Proti Washingtonu je bila najbolj nevarna linija Hagelin, Nick Bonino in Phil Kessel, ki je zbrala kar 18 točk, najbolj razpoložen Tampin trojček pa so sestavljali Alex Killorn, Tyler Johnson in Nikita Kučerov.

Kapetan trenira, a prehiteval ne bo

Steven Stamkos je zadnjo tekmo odigral 31. marca, v začetku aprila pa zaradi krvnega strdka prestal operacijo. Okrevanje kapetana Tampe naj bi po prvih ocenah trajalo od enega do treh mesecev. 26-letnik je v sredo treniral s soigralci, kdaj se bo vrnil, še ni znano: "Nimam nobenega časovnega okvira, in prav to me razjeda. Gre za proces. In ko moraš enkrat skozi takšen postopek, previdnost ni odveč."

Kapetan Pittsburgha Sidney Crosby je prepričan, da bo odločala hitrost oziroma to, kdo bo bolje deloval v hitrem ritmu. | Foto: Guliverimage/Getty Images Kapetan Pittsburgha Sidney Crosby je prepričan, da bo odločala hitrost oziroma to, kdo bo bolje deloval v hitrem ritmu. Foto: Guliverimage/Getty Images

Peklenska serija z veliko hitrosti

"Hiter hokej," je kapetan Pittsburgha Sidney Crosby odgovoril ob omembi prvih treh tekem s Tampo v rednem delu sezone in dodal: "Obe moštvi imata precej posameznikov, ki so dobri drsalci. A pomembneje bo, kdo bo bolje in hitreje nadziral plošček in se znašel v hitrem tempu, ki bo najverjetneje delal razliko."

Bo Matt Murray tudi proti Tampi odigral pomembno vlogo med vratnicama? | Foto: Reuters Bo Matt Murray tudi proti Tampi odigral pomembno vlogo med vratnicama? Foto: Reuters

Na dejavnik hitrosti je s prstom pokazal tudi branilec Ben Lovejoy: "Washington nas je hotel ustrahovati s svojo močjo, tokrat pa mislim, da bo drugače. Ti fantje igrajo podobno kot mi. So hitri in spretni. Poskušali nas bodo 'predrsati'. Nekateri njihovi branilci, kot je Hedman, kljub svoji velikosti prinašajo veliko hitrosti."

Domačini, pri katerih je bilo v zadnjih dneh največ dilem okoli začetnega vratarja – bo to v končnici odlični mladenič Matt Murray ali se bo vrnil Marc-Andre Fleury – ob tem opozarjajo, da Tampi ne bodo smeli dati veliko prostora in časa, saj znajo njeni hokejisti to dobro izkoriščati.

Krilni napadalec Patric Hornqvist pričakuje peklensko serijo in upa, da bodo izkoristili prednost domačega terena: "Doma moramo začutiti trenutek, izkoristiti ta zagon, za seboj potegniti svoje navijače in nato graditi naprej."

V finalu zahodne konference se bosta na štiri zmage pomerila San Jose Sharks in St. Louis Blues.
Ne spreglejte