Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
31. 12. 2015,
12.22

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

hokej slovenska hokejska reprezentanca HDD Sij Acroni Jesenice HDD Olimpija Matjaž Kopitar Nik Zupančič

Četrtek, 31. 12. 2015, 12.22

6 let, 7 mesecev

Leto slovesa, odstopa in jubilejnega šivanja zvezdice železarjev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Jeseničani na državnem prestolu, neuresničen cilj članske reprezentance, selektorska menjava in hokejsko slovo dolgoletnega kapetana je le nekaj glavnih poudarkov slovenskega hokeja v letu 2015.

Slovenska hokejska reprezentanca se je maja v podobni postavi, kot je potovala na olimpijske igre – v zasedbi je bil tudi Anže Kopitar, manjkal pa je David Rodman –, vendar v slabši formi, odpravila na svetovno prvenstvo elitne divizije. Risi so bili pred odhodom v Ostravo previdni v napovedih, a obstanek med hokejsko smetano je bil cilj vseh. Že uvodni poraz z Belorusijo je otežil delo izbrancem Matjaža Kopitarja, ki so nanizali še pet porazov, ob koncu prvenstva pa za slovo od najkakovostnejšega reprezentančnega razreda premagali Dance.

Po neuspeli akciji risov je po zadnji tekmi na Češkem po štirih letih in pol vodenja reprezentance z mesta selektorja odstopil Matjaž Kopitar in ob tem dejal: "Moja zgodba z reprezentanco je končana. Žal je v Sloveniji toliko negativcev, ki prevladujejo. Veliko je bilo lepega, nekaj je bilo tudi žalostnega. A hitro se lahko tukaj preštejejo ljudje, ki zlivajo gnojnico in negativno vplivajo na vse skupaj." Konec maja je selektorski izziv sprejel dolgoletni Kopitarjev pomočnik Nik Zupančič, ki ga je predsedstvo Hokejske zveze Slovenije za selektorja potrdilo junija.

Konec leta so se na vrhunec odpravili slovenski reprezentanti do 20 let, za katere se je svetovno prvenstvo pod vodstvom selektorja Jake Avgustinčiča in pomočnika Dejana Varla končalo klavrno. Risi, ki so lani izpadli iz divizije I, skupine A, v divizijo I, skupino B, niso bili prav nič v igri za vrnitev v kakovostnejšo skupino. Izgubili so na prav vseh tekmah, pred izpadom pa so jih rešili Japonci, ki se prvenstva niso udeležili in so posledično nazadovali v divizijo II.

"Upamo, da bo Podmežakla po naslednji tekmi gorela," so bile po tretjem obračunu za državnega prvaka, ko so Jeseničani pod vodstvom Nika Zupaniča v Tivoliju dobili zaključni plošček za naslov, želje železarjev. Ti so četrto finalno tekmo proti Olimpiji odigrali pred domačimi gledalci in jih z zmago spravili v delirij. Slavje v Zgornjesavski dolini je bilo nepopisno, večni tekmec je bil na tleh, jubilejni deseti naslov, prvi po sezoni 2010/11, pa v gorenjski vitrini.

Zmaje so sredi aprila razjedale hude težave, igralci pred državnim prvenstvom niso trenirali, kot bi se pričakovalo, njihovo nezainteresiranost pa so Jeseničani s pridom izkoristili. Po porazu so v ljubljanskem taboru celo rekli, da je bil ta na nek način potreben, saj je prinesel priložnost, da se začnejo stvari obračati na bolje. Olimpija – sredi maja so sporočili, da Matjaž Sekelj ne bo več športni direktor in da naj bi se umaknil – je avgusta z okrožnega sodišča v Ljubljani dobila zeleno luč za plačevanje grehov iz preteklosti v obliki poenostavljene prisilne poravnave.

V sezoni 2015/16 je HZS vpeljala novo tekmovanje, Pokal Slovenije, v finalu katerega smo spet spremljali boj zelenih in rdečih. Tokrat je Olimpija upravičila vlogo favorita, bitko vzela resneje in za nagrado prejela pokalni krožnik.

Namignil je že po zadnji tekmi svetovnega prvenstva na Češkem, napovedi o hokejski upokojitvi pa je Tomaž Razingar uradno oznanil 9. septembra, ko se je v Lescah poslovil od najhitrejšega ekipnega športa. "Ko sem šel spat, sem se počutil kot šolar, ki naslednji dan ne bi šel pisat kontrolne naloge, pa čeprav ve, da jo mora," je orisal noč pred uradnim slovesom. A po 20 letih je prišel čas, ko je dolgoletni kapetan slovenske reprezentance, s katero je nastopil na 15 svetovnih prvenstvih, osmih elite, in na olimpijskih igrah, drsalke in preostalo opremo postavil v kot.

Z 212 nastopi za reprezentanco bo verjetno še dolgo držal slovenski rekord, še naprej bo vpet v hokej – enega od projektov: Hokejska akademija Anžeta Kopitarja in Tomaža Razingarja pripravlja skupaj z edinim našim NHL-ovcem – in gostinstvo, ki njegov vsakdanjik polni že nekaj zadnjih let.

Leta 2014 se je naslova v razširjenem avstrijskem prvenstvu veselil Žiga Pance z Bolzanom, ki je na odločilni finalni tekmi proti Salzburgu prispeval zmagoviti zadetek.

Grenko izkušnjo so rdeči biki letos spremenili v veselje, v finalu so z metlo, z gladkih 4:0, odpihnili Dunaj. Na prestolu lige EBEL je bil tako še drugo leto zapored Slovenec, Luka Gračnar se je veselil drugega naslova prvaka tega tekmovanja. Olimpija je končala na zadnjem mestu in še tretjo sezono zapored ostala brez izločilnih bojev.

Ljubitelji najkakovostnejše hokejske lige na svetu so po letu 2013 na vrhu spet videli Chicago Blackhawks, ki so v finalu s 4:2 izločili Tampa Bay Lightning. Nič kaj bleščeče pa se sezona ni končala za Anžeta Kopitarja in njegove soigralce pri Los Angeles Kings, ki so branili Stanleyjev pokal, a ostali brez končnice.

Svetovno prvenstvo elite v Pragi so najsrečnejši zapuščali Kanadčani, ki so dobili vseh deset tekem prvenstva in v velikem finalu s 6:1 ponižali Ruse.

Ne spreglejte