Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 2. 2015,
9.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

slovenska hokejska reprezentanca Matjaž Kopitar Bled

Torek, 3. 2. 2015, 9.21

8 let

Kopitar pričakuje resen pristop: Bomo videli, kdo si bo priigral bonus.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Slovenske hokejiste med četrtkom in soboto čaka tridnevni turnir na Dunaju. Kratke priprave na gostitelje, Italijane in Slovake so se danes začele v gorenjskem biseru, na Bledu.

Izbranci Matjaža Kopitarja bodo vrhunec sezone doživeli maja, ko bosta svetovno prvenstvo elite gostili Praga in Ostrava. A še preden bodo reprezentančne misli povsem usmerjene na Češko, bodo risi odigrali še nekaj pripravljalnih tekem. Tretji preizkus sezone – na novembrskem turnirju v Ljubljani so premagali Japonce, Beloruse in Avstrijce, decembra v Franciji pa so bili dvakrat boljši od pomlajenih galskih petelinov – bodo opravili konec tedna na Dunaju.

Kratke priprave je reprezentanca danes začela s treningom na Bledu (enega bo še popoldne), kjer je pogrešala šesterico, na katero računa tudi v Avstriji. Anže Kuralt je trening zaradi bolezni izpustil, selektor pa upa, da bo napadalec francoskega Epinala na Dunaju lahko opravil edini pravi skupni trening. Tam se bodo namreč risom v sredo pridružili še vratar Gašper Krošelj branilec Žiga Pavlin in napadalci Jan Urbas, Rok Tičar in Žiga Jeglič.

Bolnišnica med izkušenimi

Kot je že v navadi na reprezentančnih turnirjih, Kopitar tudi tokrat ne bo imel na razpolago vseh najudarnejših asov, saj so se zaradi poškodb in klubskih zahtev zgodile nekatere odpovedi.

"Logično je, da je ogromno igralcev nekoliko poškodovanih, saj so tekmovanja postala naporna, vedno več tekem je … Tako se tudi menedžerji ekip bojijo za te igralce, saj jih je velika večina ključnih v svojih moštvih," je mož s taktirko obrazložil, zakaj nekaterih ne bo.

V napadu tako ne bo mogel računati na Jana Muršaka, Roberta Saboliča (težave s hrbtom, že nekaj časa igra z zdravili, tako da je bila tudi menedžerjeva želja, da ne bi igral) in Aleša Mušiča (težave s prepono). Je pa, kljub temu da v Gradcu zadnje čase ne igra, na zbor povabil še Miho Verliča. "Letos še ni dobil priložnosti, saj je bil kar nekaj časa bolan … Vem, da tam nič ne igra, a bi ga vseeno rad videl. Mogoče je to psihološko dobro tudi zanj," o visokoraslem Štajercu pravi Kopitar.

Še več stalnih članov bo manjkalo na branilskih mestih. Mitja Robar naj bi se zadnje čase ukvarjal s poškodbo gležnja, Sabahudin Kovačevič, ki je prišel pozdravit kolege na Bledu, s poškodbo rame, Miha Štebih s prepono, Andrej Tavželj nadaljuje tekme v ligi VHL, že dlje časa pa je z ledu odsoten Aleš Kranjc, za katerega so švedski mediji pisali celo o koncu sezone, a je Kopitar postregel s spodbudnejšimi informacijami. "Z Alešem sicer nisem govoril, je pa Nik (Zupančič, op. a.). Vsekakor nimamo toliko igralcev, da bi lahko rekli: toliko časa nisi igral, tako da te ne bo. Mislim, da bo kar kmalu začel igrati in da bomo imeli pred svetovnim prvenstvom dovolj časa za skupne priprave."

Reprezentanca bo priprave na SP začela že 1. aprila.

Nova priložnost za mlade. Največja neznanka Slovaška.

Priložnost med 23 izbranci (trije vratarji, osem branilcev, 12 napadalcev) so tako dobili nekateri mladi, kot sta Žiga Pešut in Miha Logar.

"Ne nazadnje so ti turnirji namenjeni temu, da tudi vidimo, kaj imamo. Videli bomo, kar vidimo na vsakem zboru. Zelo resen pristop in seveda to, da imajo nekateri mladi priložnost, da se dokažejo. Videli bomo, kdo si bo priigral kaj bonusa. Verjetno bo kdo tudi razočaral, a upam, da bo teh drugih manj," meni 49-letni strateg, ki se je ozrl še k tekmecem: "Avstrijo poznamo, je domačin in bo zagotovo dobra. Ne vemo, kakšna bo slovaška reprezentanca. Doma imajo turnir, tako da bodo verjetno sestavili dve ekipi. Kljub temu imajo toliko kakovostnih igralcev, da bo tekma z njimi za nas dobrodošla. Sicer pa se ne obremenjujem z nasprotniki, mi bomo poskusili sestaviti zanimive peterke, da bodo tudi mlajši dobili veliko igralnega časa in da ne bodo le na obrobju."

In kaj o tekmecih pravi izkušeni reprezentančni branilec Klemen Pretnar? "Ta akcija bo res zelo pomembna, da bomo našli prave občutke, saj gremo potem spet vsak v svoj klub. Vsi tekmeci so znani nasprotniki, le za Slovaško ne vemo, v kakšni postavi bo prišla. Vem pa, kako bodo pripravljeni Avstrijci. Vedno si želijo premagati Slovenijo, a sem prepričan, da jim ne bo uspelo."

Prvi nasprotnik Slovencev bodo v četrtek gostitelji (19.30), ki po navadi na slovenski "meni" pridejo ob koncu turnirja, v petek sledi obračun s Slovaki (15.30), v soboto še z zahodnimi sosedi (14.30).

Ne spreglejte