Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 8. 2013,
6.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

NHL

Torek, 6. 8. 2013, 6.52

8 let

Konec sage: po štirih letih Phoenix le našel (pravega) lastnika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Kar štiri leta je vodstvo lige NHL iskalo novega lastnika za ekipo Phoenix Coyotes. V tem času jo je namreč vodilo kar samo, zdaj pa jo je za okoli 170 milijonov ameriških dolarjev le prodalo.

Zvezna država Arizona oziroma Phoenix, ali če smo natančnejši, mesto Glendale se je leta 1996 razveselilo novice, da bodo prebivalci deležni tekem v najmočnejši hokejski ligi na svetu. Moštvo v Winnipegu se je namreč znašlo v hudih finančnih težavah, tako da so prodali franšizo in se preselili v omenjeno mesto. A že od samega začetka so bili Kojoti v finančnih težavah, menjali pa so se tudi lastniki. Leta 2005 je klub kupil Jerry Moyes, ob koncu leta 2008 pa se je finančna slika le še poslabšala, tako da je že takrat liga NHL skrivaj pomagala in plačevala račune. Maja 2009 je Moyes objavil bankrot. Franšizo je želel prodati kanadskemu bogatašu Jimu Balsillieju, vendar je vodstvo lige NHL na čelu s komisarjem Garyjem Bettmanom zaustavilo nakup in po sodni poti prevzelo (začasno) lastništvo nad ekipo. Leta so minevala, potencialni kupci so prihajali in odhajali, franšizo so selili drugam … Po štirih letih pa se je le našel kupec. Franšiza je prišla v roke Anthonyja LeBlanca, Georgea Gosbeeja in skupine Renaissance Sports & Entertainment. Eden od lastnikov je novico nemudoma posredoval kar prek Twitterja …

Nekoliko zatem je LeBlanc podal še uradno izjavo: "Izjemno smo navdušeni nad tem, da smo prevzeli klub, ki ga vodita eden najboljših direktorjev Don Maloney in eden najboljših trenerjev Dave Tippett ter ima kapetana, kot je Shane Doan, ki ga spoštujejo povsod. Kojoti torej ostajajo tu, mi pa bodo garali tako na ledu kot zunaj njega, da bomo napredovali. Seveda je cilj osvojitev Stanleyjevega pokala."

Liga NHL je franšizo prodala za 170 milijonov ameriških dolarjev, posel pa je moral potrditi tudi odbor guvernerjev, ki ga sestavljajo lastniki moštev. Tu ni bilo prav nobenih zapletov. "V ligi NHL verjamemo, da je Arizona pomemben trg ter da bodo novi lastniki zagotovili stabilno in dolgotrajno prihodnost ekipi," je bil navdušen tudi komisar Bettman, ki je v sporočilo za javnost dodal: Treba se je zahvaliti Miku Nealyju, Donu Maloneyju, Davu Tippettu, kapetanu Shanu Doanu, preostalim igralcem in zaposlenim v klubu, ki so stali klubu ob strani v tem težkem obdobju, polnem vzponov in padcev."

Ne spreglejte