Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 10. 2012,
8.12

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

NHL

Sreda, 17. 10. 2012, 8.12

7 let, 12 mesecev

Konec "lockouta", se bo liga NHL vrnila 2. novembra?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Pogajanja med lastniki lige NHL in sindikati igralcev so le prinesla nekaj optimizma. Lastniki so ponudili 50-odstotno delitev dobička, na vrsti so sindikati. Liga bi se lahko začela 2. novembra.

Torkova pogajanja v Torontu so nakazala, da se odgovorni počasi le bližajo dogovoru, s katerim bi prekinili že več kot mesec dni trajajoči "lockout". Glavni akter lige NHL Gary Bettman je na torkovem sestanku Donaldu Fehru in sindikatu igralcev po 34 dneh podal nov predlog delitve prihodkov, povezanih s hokejem. Še 15. septembra so lastniki NHL-a želeli znižati odstotek vseh prihodkov, povezanih z NHL-om, ki bi ga namenili za plače igralcev, iz 57 na 47 %, kar so sindikati odločno zavrnili. Zdaj so sindikatom v premislek podali novo ponudbo, ki predvideva razdelitev dobička 50-50. Torej 50 % lastnikom NHL-a, 50 % za plače hokejistov. Kot je po sestanku dejal komisar Bettman, je bilo prvič na pogajanjih čutiti pozitivno energijo in optimizem, ki bi v primeru, da sindikati pristanejo na takšno delitev, NHL na ledene ploskve pripeljala 2. novembra. To bi pomenilo, da bi se sezona zavlekla vse v junij, a bi tako rešili sezono in večje hokejske spektakle, kot je Zimska klasika v Michiganu.

A zdaj so na vrsti sindikati. Donald Fehr je po pogajanjih povedal: "Upamo, da bomo po temeljitem pregledu ponudbe lahko dosegli soglasje." In na vprašanje, ali je nova ponudba kaj ugodnejšega od prejšnje, dodal: "V nekaterih pogledih mislim, da je, v nekaterih pa nisem prepričan. Zdaj moramo stvar še dobro preučiti." Fehr je tudi namignil, da naj bi šlo za šestletno pogodbo, medtem ko Bettman o številu let veljavnosti nove kolektivne pogodbe ni želel govoriti.

Če bodo pristali na ponudbo, bi NHL lahko spet zaživel 2. novembra, a časa imajo, kot poudarja komisar lige, le slabih deset dni. Konec "lockouta" bi tako navdušil privržence NHL-a, medtem ko bi bili nekoliko manj navdušeni slovenski ljubitelji hokeja, saj bi začetek najmočnejše lige pomenil, da v Tivoliju med 8. in 10 novembrom ne bomo videli Anžeta Kopitarja in Jana Muršaka.

Ne spreglejte