Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 12. 2021,
17.40

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,34

Natisni članek

Peking 2022 Peking 2022 kitajska hokejska reprezentanca liga NHL

Sreda, 1. 12. 2021, 17.40

1 leto, 2 meseca

poteka presoja, kdo bi lahko sestavljal kitajsko hokejsko olimpijsko reprezentanco

Kitajska olimpijska hokejska uganka še ni razrešena

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,34
Kunlun Red Star | Mednarodna hokejska zveza (IIHF) še ni sprejela odločitve o usodi kitajske moške hokejske reprezentance na prihajajočih olimpijskih igrah. | Foto Guliverimage

Mednarodna hokejska zveza (IIHF) še ni sprejela odločitve o usodi kitajske moške hokejske reprezentance na prihajajočih olimpijskih igrah.

Foto: Guliverimage

Mednarodna hokejska zveza (IIHF) še ni sprejela odločitve o usodi kitajske moške hokejske reprezentance na prihajajočih olimpijskih igrah, na katerih se odgovorni bojijo hudega domačega hokejskega poloma. Naslednji sestanek bo prihodnji teden, do takrat sledi preučevanje dokumentacije o izpolnjevanju pogojev potencialnih olimpijskih kandidatov.

Kitajska - hokej
Sportal Bi lahko Kitajci na svojih OI doživeli takšno ponižanje?

Predsednik IIHF Luc Tardif je v začetku novembra izrazil skrb pred visokimi olimpijskimi porazi moške kitajske hokejske reprezentance, a ob tem zatrdil, da ima mesto na olimpijskem turnirju kot gostiteljica kljub temu zagotovljeno. Nekaj dni zatem je v pogovoru za Reuters dejal, da bodo položaj preučili in naknadno sporočili, ali bi lahko prišlo do menjave.

Če bi, bi namesto Kitajske na tekmovanju petih krogov v Pekingu nastopila najvišje rangirana reprezentanca brez olimpijske vozovnice Norveška. IIHF je svoje oglednike poslala na tekmo KHL-ovca Kunlun Red Star, iz katere bi gostitelji črpali glavnino olimpijskega igralskega kadra, ter sklicala sestanek za 25. oziroma 26. november.

Kunlun red star
Sportal Bi kitajska moška hokejska reprezentanca lahko ostala brez nastopa na domačih OI?

Kdo ima kakovost in kdo ustreza pogojem za sprejem med "Kitajce"?

Pri krovni svetovni hokejski zvezi so potrdili, da so se konec novembra res sestali, a da status kitajske moške hokejske reprezentance ostaja nespremenjen, dokler ne analizirajo prejete dokumentacije. Gre tako za presojo o kakovosti potencialnih kandidatov kot tudi in predvsem za to, kdo bi sploh lahko sestavljal kitajsko olimpijsko reprezentanco, kdo ustreza zahtevanim pogojem za naturalizacijo ... Pri IIHF preučujejo prejeto dokumentacijo in presojajo, kdo bi sploh lahko sestavljal kitajsko olimpijsko reprezentanco, kdo ustreza zahtevanim pogojem za naturalizacijo ... | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Pri IIHF preučujejo prejeto dokumentacijo in presojajo, kdo bi sploh lahko sestavljal kitajsko olimpijsko reprezentanco, kdo ustreza zahtevanim pogojem za naturalizacijo ... Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

"Svet IIHF je prejel poročilo strokovne skupine, zadolžene za pregled vseh potencialno upravičenih igralcev, ki bi lahko bili vključeni na seznam kitajske moške reprezentance. Prav tako je Svet prejel osvežene dokumente o izpolnjevanju pogojev Kitajske hokejske zveze tistih hokejistov, ki so jih uvrstili na daljši seznam. Vse dokumente bomo pregledali, še preden se bo Svet ponovno sestal in odločal o nadaljnjih ukrepih. Status kitajske moške reprezentance je nespremenjen," so za Reuters povedali pri IIHF. Naslednji sestanek je predviden 6. decembra.

Olimpijska dvanajsterica

Med olimpijsko dvanajsterico so ob Kitajski še Kanada, ZDA, Rusija, Švedska, Finska, Češka, Nemčija, Švica, Slovaška, Latvija in Danska. V predtekmovanju bodo razdeljene v tri skupine, Kitajska je v skupini s prvo s svetovne lestvice Kanado, četrto ZDA in peto Nemčijo, ki je v Pjongčangu postala olimpijska podprvakinja.

olimpijska medalja peking 2022
Sportal Toliko olimpijskih medalj Sloveniji napovedujejo v Pekingu

Ideja o igranju NHL-ovcev na OI se je pri nekaterih ohladila

Na olimpijskih igrah, ki bodo med 4. in 20. februarjem, naj bi nastopili tudi hokejisti iz najmočnejše hokejske lige na svetu, ki so bili v Pjongčangu za olimpijsko doživetje prikrajšani. A tudi tu ne gre vse gladko.

NHL-ovci so na olimpijskih igrah zadnjič nastopili leta 2014 v Sočiju. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko NHL-ovci so na olimpijskih igrah zadnjič nastopili leta 2014 v Sočiju. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Liga NHL sicer za zdaj načrtuje, da bodo NHL-ovci del olimpijskih iger. A zaradi izbruha bolezni covid-19 najprej pri Ottawa Senators, nato še pri New York Islanders, prestavljenih tekem in skrbi, kaj bi za seboj potegnil morebitni pozitivni test na olimpijskem prizorišču, se je ideja o selitvi NHL-igralcev na Kitajsko pri nekaterih nekoliko ohladila.

Kot poroča priznani hokejski insider Pierre LeBrun, se lahko vodstvo lige NHL do 10. januarja brez posledic odloči in hokejistov "ne pošlje" na olimpijske igre, če pa bi do te odločitve prišlo po omenjenem datumu, bi sledila finančna kazen.

Anže Kopitar
Sportal Kakšna borba! Kopitarjevi kralji izgubili po kazenskih strelih. #video
Ne spreglejte