Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
13. 5. 2017,
12.20

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

SP v hokeju 2017 slovenska hokejska reprezentanca risi Pariz Belorusija Kevin Lalande

Sobota, 13. 5. 2017, 12.20

6 let, 6 mesecev

Belorusi pred tekmo s Slovenijo (16.15)

Kevin Lalande: Slovenska ekipa je podobna beloruski. Pričakujem tesno tekmo.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45
SP v hokeju Francija Belorusija | Foto Reuters

Foto: Reuters

"V spomin so se mi močno vtisnile olimpijske kvalifikacije, s katerih ostaja grenak priokus. Zagotovo bomo dobro pripravljeni na Slovenijo. Pričakujem tesno tekmo," pred morda že odločilnim srečanjem z risi sporoča Kanadčan med beloruskima vratnicama Kevin Lalande.

Če ne bo točke, se bodo Slovenci poslovili: "Samo od sebe ne bo nič prišlo"
- Slovenski selektor bo pred bojem z Belorusi za obstanek vpeljal spremembo

poročevalka | Foto:

Pozno zvečer, malce pred 23. uro, je v prostor za intervjuje po tekmah v dvorani Bercy prikorakal vidno utrujeni prvi vratar Belorusije Kevin Lalande. Njegova reprezentanca je po štirih ničlah na prvenstvu v petek vknjižila prvo točko, bila je blizu tudi dvema, a se je na koncu morala zadovoljiti z eno.

Beloruska točka pomeni, da se že danes lahko ena od omenjenih reprezentanc poslovi od upanja na obstanek med elito. Če bo katera zmagala po rednem delu, si bo zagotovila obstanek, druga pa bo tekmo pred koncem SP nazadovala v divizijo I. Če se bo tekma zavlekla v podaljšek ali kazenske strele, pa se bo odločitev prestavila na ponedeljek ali torek.

Tako dobro v Parizu še niso igrali

Belorusi so včeraj pokazali, da znajo biti nevarni tudi v napadu in da zmorejo kaj več kot le tri zadetke na štirih tekmah. Po zaostanku z 0:2 so se vrnili, povedli s 3:2, na koncu pa so po loteriji slavili Francozi.

"Res je bil težek poraz, a odigrali smo najboljšo tekmo prvenstva. Odnesli smo točko. Ni še vse izgubljeno. S te tekme moramo odnesti pozitivne stvari in jih prenesti na tekmo s Slovenijo. Začetek prvenstva je bil za nas zelo težek, saj smo igrali proti trem hokejskim velesilam (Kanada, Finska, Češka, op. a.). Tudi tokrat nam je nasproti stala odlična Francija, a v soboto nas čaka še pomembnejša tekma. Morali bomo biti pripravljeni. Čim bolje se moram spočiti," nam je po porazu dejal kanadski čuvaj mreže, ki od sezone 2013/14 brani za domovino svojih prednikov.

"To je bila naša najboljša tekma prvenstva. Pozitivne stvari moramo prenesti na tekmo s Slovenijo," pravi vratar Kevin Lalande. | Foto: Vid Ponikvar "To je bila naša najboljša tekma prvenstva. Pozitivne stvari moramo prenesti na tekmo s Slovenijo," pravi vratar Kevin Lalande. Foto: Vid Ponikvar

Belorusi imajo za pripravo na Slovenijo štiri ure časa manj kot izbranci selektorja Nika Zupančiča, ki bodo v srečanje vstopili s popotnico mlačne predstave proti Čehom, Belorusi pa na krilih odlične proti domačinom.

Bo Slovenija obstala med elito?

  • Da, že po tekmi z Belorusijo si bo zagotovila obstanek.
    53,33 %
    16 glasov
  • Ne, že po tekmi z Belorusijo bo izpadla.
    36,67 %
    11 glasov
  • Da, a šele prihodnji teden.
    0,00 %
    0 glasov
  • Ne. Izpadla bo prihodnji teden.
    10,00 %
    3 glasov
Oddanih 30 glasov

Najpomembnejša tekma prvenstva

Lalande poraza ni prav dolgo obžaloval. Dejal je, da ga morajo že na poti v slačilnico poskušati pozabiti, saj jih danes čaka najpomembnejša tekma prvenstva. Kaj je tisto, kar bodo poskušali s petkovega večera prenesti na tekmo s Slovenijo?

"Mislim, da smo zelo dobro drsali in omejili protinapade Francije. Nismo bili predolgo na kazenski klopi. Ob vsem tem moramo biti z glavo stoodstotno pri stvari," razmišlja 30-letnik, ki med Slovenci najbolje pozna Jana Muršaka, s katerim sta bila soigralca pri moskovskem CSKA. "Vem, da jih še nekaj igra v ligi KHL, a prav dobro jih ne poznam."

Kanadčan od Slovencev najbolje pozna Jana Muršaka, s katerim je eno sezono igral pri moskovskem CSKA. | Foto: Vid Ponikvar Kanadčan od Slovencev najbolje pozna Jana Muršaka, s katerim je eno sezono igral pri moskovskem CSKA. Foto: Vid Ponikvar

Nova poškodba v beloruskem taboru

Beloruski tabor se spopada s poškodbami. Napadalec Andrej Kostitsin je odigral tri tekme, branilec Roman Graborenko tekmo več, a v petek dopoldan še ni treniral, proti Francozom pa si je nogo poškodoval še napadalec Danila Karaban, ki ga proti Sloveniji ne bo v postavi. Ali se bo vrnil kdo drug, bodo razpravljali pred tekmo.

"Če se boste proti Sloveniji tako borili kot proti Franciji, imamo vse možnosti za uspeh," je nesrečni Karaban sporočil soigralcem.

Poraz za olimpijsko vozovnico še ni pozabljen

Slovenija in Belorusija se v zadnjem času pogosto srečujeta. Na večjem tekmovanju sta se zadnjič srečali septembra na olimpijskih kvalifikacijah v Minsku, kjer so risi na odločilni tekmi slavili po kazenskih strelih in v slabo voljo spravili gostitelje. Ti so novembra vrnili obisk in na Bledu zmagali po loteriji, a na precej manj pomembnem turnirju. Med elito sta se udarili štirikrat, vedno je zmagala Belorusija.

Prizor s konca septrembrske tekme, ki še danes boli Beloruse - Slovenija jih je v Minsku premagala na odločilni tekmi in si zagotovila olimpijsko vozovnico. | Foto: Hokejska zveza Slovenije Prizor s konca septrembrske tekme, ki še danes boli Beloruse - Slovenija jih je v Minsku premagala na odločilni tekmi in si zagotovila olimpijsko vozovnico. Foto: Hokejska zveza Slovenije

"Zadnje čase smo se pogosto srečevali. V spomin so se mi močno vtisnile olimpijske kvalifikacije, ko so nam zadali hud udarec. Ob omembi Slovenije čutim grenak priokus. Zagotovo bomo pripravljeni nanje," pravi Lalande, ki sicer na odločilni tekmi domnevno zaradi zdravstvenih težav ni branil, in dodaja: "Mislim, da je Slovenija zelo podobna ekipa kot naša. Ne zadevajo prav pogosto. Pričakujem tesno tekmo."

Belorusi so na petih tekmah zadeli šestkrat (trikrat proti Franciji) in prejeli 22 zadetkov, Slovenija pa je dosegla deset zadetkov, prejela jih je 27.

Če bo ena od reprezentanc danes zmagala po rednem delu, bo že danes jasno, da ostaja med elito, druga pa se bo od nje poslovila. Če pa se bo tekma zavlekla v podaljšek ali kazenske strele, pa se bo odločitev prestavila na ponedeljek ali torek.
Ne spreglejte