Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 4. 2016,
18.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

Robert Kristan Nik Zupančič svetovno prvenstvo v hokeju hokej risi

Sreda, 20. 4. 2016, 18.00

6 let, 7 mesecev

Kako izkušeni so slovenski hokejski potniki na SP?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45
slovenska hokejska reprezentanca | Foto HZS/Drago Cvetanovič

Foto: HZS/Drago Cvetanovič

Slovenska reprezentanca bo na SP v Katovicah zaradi mnogih poškodb zaigrala v prevetreni zasedbi, v kateri nekateri še nimajo izkušenj s prvenstvi. Največ jih ima za seboj Robert Kristan, peterica ni okusila še nobenega.

Hokejisti si bodo med 23. in 29. aprilom na Poljskem v družbi domačinov, Avstrijcev, Italijanov, Japoncev in Južnih Korejcev poskušali izboriti vstopnico za vrnitev v elitno divizijo. Na seznamu selektorja Nika Zupančiča so trije vratarji, sedem branilcev in 13 napadalcev. V njegovi četi je zaradi poškodb nekaterih standardnih igralcev precej novih obrazov, ki s svetovnimi prvenstvi še nimajo izkušenj.

 

Največ izkušenj med vratarji

Teh ne primanjkuje triu vratarjev, med katerimi najdemo najbolj izkušenega risa. Triintridesetletni Robert Kristan po statistiki domače krovne hokejske organizacije odhaja že na 12. svetovno prvenstvo (na prvem leta 2002 sicer ni branil), Andrej Hočevar je sodeloval na osmih, za Gašperja Krošlja bo to sicer šele drugo, a ima pri 29 letih za seboj malo morje klubskih tekem.

Prekaljeni  | Foto: Vid Ponikvar Prekaljeni Foto: Vid Ponikvar

Lani odpadel zadnji, letos bo debitiral

Med sedmerico branilcev je slovenske barve na prvenstvih desetkrat branil Aleš Kranjc, ki je z 59 odigranimi tekmami na SP rekorder med letošnjimi risi – Lix je na 11 prvenstvih zbral devet tekem manj. Kranjcu po številu udeležb sledita Sabahudin Kovačević (šest SP) in Blaž Gregorc (pet). Med stebri obrambe je tudi debitant, ki je pred lanskim odhodom v Ostravo odpadel zadnji. Prvič bo na prvenstvu drsal 21-letni Jurij Repe.

Za 21-letnega Jurija Repeta bo to prvo SP, za 34-letnega Aleša Kranjca pa 11. | Foto: Vid Ponikvar Za 21-letnega Jurija Repeta bo to prvo SP, za 34-letnega Aleša Kranjca pa 11. Foto: Vid Ponikvar

Kvartet sploh prvič

Največ mladosti in neizkušenosti s svetovnimi prvenstvi po odpovedih Jana Muršaka, Davida in Marcela Rodmana ter Boštjana Goličiča prinaša napad. Kar štirje napadalci potujejo na premierno prvenstvo. Vsi so v končani sezoni igrali za domače klube, in sicer so dres Olimpije nosili Žiga Pešut, Gregor Koblar in Anže Ropret, medtem ko je bil 18-letni Žan Jezovšek član Celja (morda Zupančič, ki je pred dnevi še upal na prihod Roberta Saboliča, Jezovška ne bo prijavil).

Žiga Pešut je novinec na svetovnih prvenstvih. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Žiga Pešut je novinec na svetovnih prvenstvih. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Za Žigo Panceta in Aleša Mušiča bo to osmo svetovno prvenstvo, kar je največ med napadalci, Andrej Hebar in Rok Tičar pa sta jih je izkusila šest.

 

Podrobnejše podatke o slovenski odpravi, ki bo prvo tekmo prvenstva odigrala v soboto ob 13. uri proti Japoncem, si lahko ogledate v spodnji statistiki.

KLIK za povečavo statistike slovenske reprezentance 

Statistika Hokejske zveze Slovenije in dr. Andreja Stareta | Foto: Statistika Hokejske zveze Slovenije in dr. Andreja Stareta

 

Slovenska reprezentanca za SP*:

Vratarji (3): Robert Kristan (Pirati Chomutov, češka Extraliga), Gašper Krošelj (Medveščak Zagreb, liga KHL), Andrej Hočevar (Epinal, Ligue Magnus).

Branilci (7): Sabahudin Kovačević, Aleš Kranjc (Graz 99ers, liga EBEL), Luka Vidmar (Stjernen, Getligaen, Norveška), Blaž Gregorc (Pardubice, češka Extraliga), Jurij Repe (Kladno, liga WSM, druga češka), Klemen Pretnar (Vienna Capitals, liga EBEL), Jakob Milovanovič (Grenoble, Ligue Magnus).

Napadalci (13): Jan Urbas (Västeras, Allsvenskan, druga švedska liga), Rok Tičar, Žiga Jeglič (oba Slovan Bratislava, liga KHL), Žiga Pance, Miha Verlič (oba VSV Beljak, liga EBEL), Andrej Hebar (Grenoble, Ligue Magnus), Ken Ograjenšek, Anže Kuralt (Epinal, Ligue Magnus), Žan Jezovšek (HK ECE Celje), Aleš Mušič, Žiga Pešut, Anže Ropret, Gregor Koblar (vsi HDD Olimpija, liga EBEL).

*Selektor bo čakal še na dogajanje na Češkem, kjer sta v klubskem pogonu še napadalec Robert Sabolič in branilec Miha Štebih. Če bo zadnji dobil zeleno luč za predčasen konec klubske sezone, bo zamenjal Jakoba Milovanoviča.

 

 

Slovenske tekme na SP divizije I, skupine A (Katovice, 23.–29. april):

Sobota, 23. april:

13.00 Japonska – Slovenija

Nedelja, 24. april:

13.00 Slovenija – Italija

Torek, 26. april:

20.00 Slovenija – Poljska

Sreda, 27. april:

16.30 Slovenija – Južna Koreja

Petek, 29. april:

16.30 Avstrija – Slovenija

Ne spreglejte