Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 4. 2014,
13.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ivo Jan liga EBEL HDD Olimpija Graz 99ers

Torek, 8. 4. 2014, 13.57

8 let

Ivo Jan po odhodu: Če bom Olimpijinim fantom lahko pomagal, jim bom z veseljem.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
"Vesel sem, da se selim v zdravo okolje," so bile besede Iva Jana, ko smo ga povprašali o vrnitvi v Gradec, s katerim je podpisal dvoletno pogodbo in pri katerem bo pomočnik trenerja.

Pretekli četrtek je Ivo Jan zdaj že nekdanje varovance Olimpije popeljal do 14. naslova državnih prvakov v samostojni Sloveniji, le nekaj dni pozneje je postalo dokončno jasno, da se poslavlja od zeleno-belega tabora. Njegova prihodnja postojanka bo Gradec. Avstrijski EBEL-ligaš je z njim sklenil dvoletno sodelovanje, Jan pa bo na Štajerskem pomočnik trenerja.

"Ponudbo Gradca sem imel na mizi nekaj časa. Rekel sem si, da bom najprej končal sezono v Ljubljani in počakal, ali bi se morda pokazala še kakšna ponudba iz Olimpije, da bi morda ostal. A tega ni bilo, tako da sem se preprosto odločil za Gradec," pravi 39-letnik in na vprašanje, ali ga je kdo iz Olimpije po končanem državnem prvenstvu kontaktiral, mu čestital za državni naslov in omenil sodelovanje še v prihodnje, odgovori kratko in jedrnato: "Ne. Osebno nisem z nikomer govoril. Nihče me ni poklical."

"Lepo je iti tja, kjer čutiš neko spoštovanje"

Gradec je za Jeseničana vse prej kot neznanka, tam je namreč kot igralec preživel štiri sezone, na katere ima lepe spomine: "Jaz sem se v Gradcu, ki ga dobro poznam, vedno zelo lepo in dobro počutil. Zavedam se, da bom imel zdaj popolnoma drugačno vlogo, kot sem jo imel v prejšnjih letih. A lepo je iti tja, kjer čutiš neko spoštovanje in morda konec koncev tudi hvaležnost za tisto, kar sem kot igralec tam naredil. Vesel sem, da se selim v zdravo okolje. Poznam tudi veliko ljudi izven hokeja, tako da se bo po eni strani zelo lepo vrniti."

Če je pri Olimpiji sredi oktobra poprijel za glavno trenersko taktirko, bo pri "panterjih" pomočnik trenerja. Opravljal bo vlogo človeka, ki mu ga Olimpija kljub željam nikoli ni dodelila. Koliko je v Ljubljani pogrešal nekoga, ki bi mu kot pomočnik stal ob strani? "Po resnici povedano ne vem, kako je imeti pomočnika ob sebi, saj ga nikoli nisem imel (smeh). Prosil sem zanj, ampak ga nisem dobil. Trenutno mi je najbolj pomembno, da sem dobil priložnost v tujini."

Tudi v Gradcu spremenljiva sezona

Med sezono Gradca in Olimpije bi lahko povlekli nekaj vzporednic. Oba kluba sta oktobra zamenjala stratega, oba sta ostala brez končnice, na koncu pa še brez trenerja. Po slabem uvodu se je moral od "panterjev" posloviti Mario Richer, nasledil pa ga je tik pred tem odpuščeni Petri Matikainen (po zgolj šestih tekmah vodenja KHL-ovca Avangarda je dobil nogo). In na koncu sezone v Gradcu je Finca doletela enaka usoda, saj vodstvo kluba, potem ko se niso uvrstili v končnico, ne računa več nanj.

Pri Gradcu so že izbrali novega glavnega trenerja, kar nam je potrdil tudi Jan, a ga uradno še niso predstavili. Je pa znan prvi cilj ekipe v prihodnji sezoni: "Prvi cilj je seveda uvrstitev v končnico, kaj več pa ta trenutek težko rečem."

Mu bo kdo sledil k "panterjem"? Poskušal bo pomagati

Ivo Ljubljano in Olimpijo, pri kateri ni bilo posluha njegovim željam, zapušča z zelo grenkim priokusom. Najbolj žal mu je fantov, s katerimi je stkal tesen in iskren odnos: "Razmere pri Olimpiji res niso bile take, kot bi si jih vsak želel. A kar mi je najbolj škoda, so fantje. V zadnjih dveh sezonah, ko sem bil še pomočnik trenerja, in letos, ko sem bil glavni trener, smo si stali ob strani in pomagali eden drugemu. Zato sem jim res hvaležen."

Lahko torej pričakujemo, da mu bo kdo od fantov sledil v Gradec, da bo zanje rekel kakšno dobro besedo? "Vsekakor. Te fante zelo spoštujem. Vem, koliko so vsi vredni. Če bom komu lahko pomagal, mu bom z veseljem. Treba se je sicer zavedati, da bo imel glavno besedo glavni trener, ampak če bom lahko, bom pomagal," je ob koncu pogovora zatrdil naš sogovornik, ki se podaja boljšim časom naproti.

Ne spreglejte