Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
13. 3. 2017,
9.55

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Južna Koreja Pjongčang 2018

Ponedeljek, 13. 3. 2017, 9.55

6 let, 7 mesecev

Južna Koreja

Iščejo tuje hokejiste, ki jih zanima nastop na olimpijskih igrah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Južna Koreja Hokej | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Čeprav je Južna Koreja ena najbolj rasno homogenih držav na svetu, kar 96-odstotkov je etničnih Korejcev, so v zadnjem času bolj radodarni glede dodelitve državljanstva tujcem. To predvsem velja za hokejiste, saj bo Južna Koreja prihodnje leto gostila olimpijske igre, njihova reprezentanca pa je šele 23. na svetovni hokejski lestvici.

Zadnji, ki čaka na korejsko državljanstvo, je Kanadčan Alex Plante, ki je v pogovoru za francosko tiskovno agencijo AFP dejal, da si na olimpijskih igrah v Pjongčangu želi igrati za Južno Korejo.

"To je zadnja priložnost, da bi kdaj lahko zaigral na olimpijskih igrah," je dejal 29-letni Plante, ki bo, če mu bodo odobrili prošnjo za korejsko državljanstvo, sedmi hokejist iz Severne Amerike v reprezentanci Južne Koreje.

Do zdaj je 29-letni Plante hokej profesionalno igral v ZDA, na Norveškem, v Avstriji in Nemčiji, v zadnjih dveh letih pa igra v južnokorejski ligi.

Selektor je Korejec, ki je dvakrat osvojil Stanleyjev pokal

Ker ima Južna Koreja kot gostiteljica olimpijskih iger zagotovljeno mesto na hokejskem turnirju, njena reprezentanca pa je vse prej kot konkurenčna najboljšim hokejskim državam na svetu, so v vodstvu njihove hokejske zveze odločeni, da sestavijo čim močnejšo ekipo. Tudi na račun dvojnega državljanstva, ki v Južni Koreji sicer ni dovoljeno, zdaj pa so nekoliko spremenili zakon o priseljevanju.

Prizorišče hokejskega turnirja na olimpijskih igrah v Pjongčangu. | Foto: Guliverimage/Getty Images Prizorišče hokejskega turnirja na olimpijskih igrah v Pjongčangu. Foto: Guliverimage/Getty Images

Selektor južnokorejske reprezentance je Jim Paek, prvi korejski hokejist, ki je zaigral v severnoameriški ligi NHL in ki je s Pittsburgh Penguins v začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja dvakrat celo osvojil Stanleyjev pokal.

Vlada Južne Koreje je namenila veliko denarja v razvoj hokeja, najeli so veliko tujih trenerjev in zgradili veliko novih objektov. Zanimivo pa je, da imajo v državi s 50 milijoni prebivalcev trenutno le 133 profesionalnih hokejistov.

Južna Koreja bo na olimpijskem turnirju v Pjongčangu igrala v skupini A s Kanado, olimpijsko prvakinjo iz Sočija, Češko in Švico, v skupini B bodo igrale reprezentance Rusije, ZDA, Slovaške in Slovenije, v skupini C pa Švedska, Finska, Norveška in Nemčija.
Ne spreglejte