Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 9. 2024,
12.35

Osveženo pred

3 minute

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,10
risi Edo Terglav Olimpijske kvalifikacije slovenska hokejska reprezentanca

Natisni članek

Nedelja, 1. 9. 2024, 12.35

3 minute

Hokejske olimpijske kvalifikacije, 1. september

V živo: Slovenci polnijo gol Ukrajine, Macuha po grdem naletu odnesli z ledu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,10
slovenska hokejska reprezentanca | Slovenci se za slovo od Rige merijo z Ukrajino. | Foto www.alesfevzer.com

Slovenci se za slovo od Rige merijo z Ukrajino.

Foto: www.alesfevzer.com

Danes bodo podeljene tri vstopnice za olimpijske igre 2026. Slovenski hokejisti za nastop na OI po dveh porazih nimajo več možnosti, se pa za konec turnirja v Rigi pravkar merijo z Ukrajino, ki prav tako ne bo nastopila na tekmovanju petih krogov. Risi, ki ne igrajo v polni postavi, se želijo posloviti z zmago. Ob 16. uri se bodo za prvo mesto pomerili Latvijci in Francozi, zmagovalec si bo zagotovil olimpijsko vozovnico.

Slovenska hokejska reprezentanca : Avstrija, Edo Terglav
Sportal Francozi Slovencem dokončno zaprli vrata olimpijskih iger

Olimpijske kvalifikacije

Nedeja, 1. avgust 
Slovenija : Ukrajina 6:2* (2:0, 1:2, -:-)
1:0 Urbas (Jeglič, Gregorc, 6., PP1), 2:0 Drozg (Macuh, 13.), 3:0 Drozg (Gregorc, 29.), 3:1 Lyalka (Zakharov, Fedyeyev, 36, PP2), 3:2 Pangelov-Yuldashev F. (Lyalka, Fedyeyev, 37., PP2), 4:2 Urbas (Pavlin, 41.), 5:2 Jeglič (Magovac, Drozg, 51.), 6:2 Kuralt (Jeglič, 53.)


Postava Slovenije: Us, Pintarič; Gregorc, Pavlin, Urbas, Jeglič, Verlič; Magovac, Mašič, Drozg, Macuh, Torok; Ćosić, Crnović, Jezovšek, Tomaževič, Kuralt; Bohinc, Podlipnik, Maver, Beričič. Selektor: Edo Terglav.
Postava Ukrajine: Petrov, Dyachenko; Cholach, Merezhko, Peresunko, Zakharov, Trakht; Sysak, Pangelov-Yuldashev, Lialka, Mazur, Denyskin; Hrebenyk, Ratushny, Vorona, Fadeyeyev, Borodai; Volkov, Cherdak, Sadovikov, Nimenko, Morozov; Selektor: Dmytro Khrystych.

*tekma se je začela ob 12. uri
PP1-zadetek z igralcem več
PP2-zadetek z dvema igralcema več

Slovenska hokejska reprezentanca je v Rigo odpotovala z željo po uresničitvi presenečenja, ki bi jih odpeljalo na tretje olimpijske igre v samostojni državi, a ji podvig ni uspel.

Že po uvodnem porazu z Latvijo, ob katerem so Slovence tepli nespametni prekrški, so bile možnosti varovancev Eda Terglava precej majhne. Da bi ostali v teoretičnih kombinacijah za nastop v neposredni soseščini 2026, bi morali v petek premagati Francoze, a so bili galski petelini ob bledi slovenski predstavi kakovostnejši tekmec in zasluženo zmagali (5:1).

"Lahko iščemo izgovore, a verjetno je to naša realnost," je po drugem porazu, po katerem so se olimpijska vrata dokončno zaprla, realno razmišljal izkušeni branilec Blaž Gregorc.

Terglavovi izbranci so pred odhodom poudarjali, da niso favoriti, da so na papirju nekje na tretjem mestu in prav za tega se trenutno merijo z Ukrajino, ki po dveh visokih porazih prav tako nima več možnosti za nastop na olimpijskih igrah. Slovenska zasedba je spremenjena.

Jan Drozg je zadel za 2:0 in 3:0. | Foto: www.alesfevzer.com Jan Drozg je zadel za 2:0 in 3:0. Foto: www.alesfevzer.com Vratarja Gašperja Krošlja, ki je rojake v igri držal na tekmi proti Latviji, ni v postavi, med slovenskima vratnicama je tako še tretji čuvaj mreže na tretji tekmi Žan Us. Njegova menjava pa Matija Pintarič. Prav tako v postavi ni standardnih napadalcev Roka Tičarja in kapetana Roberta Saboliča. Kapetanska vloga je tako pripadla Janu Urbasu, ki se je v šesti minuti podpisal pod prvi gol na tekmi - Slovenci so do vodstva prišli z igralcem več. V 13. minuti je Rok Macuh dobil sodniški met, plošček je prišel do Jana Drozga, ta pa je s strelom z vrha krogov z leve premagal Bogdana Dymchenka za 2:0 in postavil izid prve tretjine. Ukrajina je imela v prvih 20 minutah dvakrat igralca več, a ji Usa ni uspelo premagati, Slovenci pa so z igralcem povišanje lovili še ob koncu tretjine, a pritiska niso kronali z zadetkom.

Risi so po zmedi pred ukrajinskimi vrati v 29. minuti zvišali na 3:0, pod gol se je podpisal Drozg, nato gol tekmeca oblegali z igralcem več, a se rezultat ni spremenil. Se je pa v 36. minuti, ko so Ukrajinci hitro izkoristili dva igralca več, Usa je premagal Vitalij Lyalka. Takoj po znižanju je sledila nova slovenska kazen in nov gol Ukrajincev, ki so z dvema igralcema več znižali na 3:2, kar jim je dalo energijo, bili so nevarni za nov gol, a je sirena ob koncu tretjine ustavila njihov nalet.

Roka Macuha je po grdem naletu v zadnji tretjini odpeljalo zdravstveno osebje. | Foto: www.alesfevzer.com Roka Macuha je po grdem naletu v zadnji tretjini odpeljalo zdravstveno osebje. Foto: www.alesfevzer.com Slovenci so zadnjo tretjino odprli na najboljši mogoč način, Urbas je zadel za 4:2. A slovenski obrazi so bili kmalu zaskrbljeni, Filipp Pangelov-Yuldashev je z grdim naletom v glavo pokosil Roka Macuha, ki je nepremično obležal na ledu. Z igrišča ga je po nekaj minutah odpeljalo zdravniško osebje.

Slovenci so imeli pet minut igralca več, a vodstva niso zvišali, so pa v 52. minuti izigrali ukrajinsko obrambo, Aleksander Magovac je lepo našel Žigo Jegliča na levi strani, ta pa zvišal na 5:2.

Ob 16. uri sledi dvoboj neporaženih Latvije in Francije, ki se bosta pomerili za prvo mesto in olimpijsko vozovnico.

Latvijci bodo pred bučnim domačim občinstvom olimpijsko vozovnico lovili proti Francozom. | Foto: LHF Latvijci bodo pred bučnim domačim občinstvom olimpijsko vozovnico lovili proti Francozom. Foto: LHF

Slovaki za OI proti Kazahstanu, Danci proti Norvežanom

Tudi na preostalih dveh kvalifikacijskih turnirjih sta v igri za olimpijske igre po dve neporaženi reprezentanci, ki se bosta za olimpijske igre udarili med seboj.

V Bratislavi se bodo gostitelji za prvo mesto udarili s Kazahstanci, medtem ko Avstrijci in Madžari nimajo več možnosti. V Aalborgu pa se bodo gostitelji Danci na tekmi D pomerili z Norvežani, Britanci in Japonci pa bodo med seboj igrali za tretje mesto.

Mesta na OI so si že zagotovili gostitelji Italijani ter osem najvišje uvrščenih reprezentanc s svetovne lestvice: Kanada, Finska, Rusija, ZDA, Nemčija, Švedska, Češka, Švica. Če bi Rusom gorela rdeča luč za nastop na OI, bi se sprostilo eno mesto, ki bi ga morda lahko zavzela druga najboljša reprezentanca z enega od zadnjih treh kvalifikacijskih turnirjev. Slovenci tudi za to nimajo več možnosti.

Seznam reprezentantov za nastop v olimpijskih kvalifikacijah:

Vratarji (3): Gašper KROŠELJ (Kometa/Češ), Matija PINTARIČ (Brûleurs de Loups /Fra), Žan US (Jesenice/Slo)

Branilci (8): Rožle BOHINC (Olimpija/Slo), Aljoša CRNOVIĆ (Olimpija/Slo), Jan ĆOSIĆ (Olimpija/Slo), Blaž GREGORC (Olimpija/Slo), Aleksandar MAGOVAC (Amiens/Fra), Bine MAŠIČ (Olimpija/Slo), Matic PODLIPNIK (Kitzbüheler/Aut),  Žiga PAVLIN (Olimpija/Slo)

Napadalci (13): Miha BERIČIČ (Olimpija/Slo), Jan DROZG (Amur/Rus), Žiga JEGLIČ (Bremerhaven/Nem), Žan JEZOVŠEK (Lindau/Nem 3), Anže KURALT (Fehervar/Mad), Rok MACUH (Olomuc/Češ), Luka MAVER (-), Robert SABOLIČ (Olimpija/Slo),  Rok TIČAR (Graz 99/Aut). Blaž TOMAŽEVIČ (Olimpija/Slo), Matic TÖRÖK (KooKoo/Fin), Jan URBAS (Bremerhaven/Nem), Miha VERLIČ (Bremerhaven/Nem).

Olimpijske kvalifikacije, Riga 

Nedelja, 1. september
12.00 Slovenija – Ukrajina
16.00 Latvija – Francija

Lestvica:
1. Francija 2 tekmi - 6 točk
................................................
2. Latvija 2 - 6
3. Ukrajina 2 - 0
4. Slovenija 2 - 0


Petek, 30. avgust
Francija : Slovenija 5:1 (2:0, 0:1, 3:0) 
1:0 Texier (Bertrand, 7.), 2:0 Texier (S. Da Costa, Crinon, 12.), 2:1 Urbas (Jeglič, Gregorc, 36.) 3:1 Texier (Auvitu, S. Da Costa, 46., PP1), 4:1 Bozon (Dube, 47.), 5:1 Bozon (Dube, 50.)

Ukrajina : Latvija 1:5 (0:2, 0:3, 1:0)

Četrtek, 29. avgust
Francija : Ukrajina 7:2 (2:0, 3:0, 2:2)
Latvija : Slovenija 4:2 (2:1, 2:1, 0:0)

 
Slovenska hokejska reprezentanca : Francija
Sportal Slovenci po drugem porazu brez možnosti za OI
o
Ne spreglejte