Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 10. 2015,
12.43

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Gašper Krošelj Medveščak Zagreb liga KHL

Natisni članek

Četrtek, 29. 10. 2015, 12.43

8 let, 3 mesece

Gašper Krošelj: Strahu ni, je le užitek igrati proti velikim

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
"Gre za eno od najboljših lig, nekateri igralci so res neverjetni, klubi pa veliki, v njih se obrača veliko denarja. Za zdaj se počutim odlično," je nad izkušnjo v ligi KHL navdušen Gašper Krošelj.

Sredi maja je kot strela z jasnega odjeknila novica, da je slovenski čuvaj mreže Gašper Krošelj zgolj po mesecu dni od podaljšanja enoletnega sodelovanja s švedskim drugoligašem Oskarshamnom izkoristil klavzulo, ki mu je dovoljevala odhod v Kontinentalno hokejsko ligo. Čeprav vse do julija uradno ni bilo znano, kam se podaja, je bila prva misel ob omembi 28-letnika vselej Medveščak. In res se je vrnil na "kraj zločina", kjer je hokejsko znanje nabiral vrsto sezon (2006/07, 2008/09, 2009/10, 2010/11).

"Počutim se odlično. Tukaj sem preživel že veliko časa, tako da sem še pred vrnitvijo približno vedel, kaj pričakovati, saj mesto poznam že od prej. Ljudje v klubu in navijači so v redu. Še vedno je podoben krog ljudi kot pred štirimi leti, ko sem bil nazadnje tukaj. Je pa zanimivo, da sva z Aaronom Foxom nekoč skupaj igrala, zdaj pa je menedžer kluba," je Krošelj ob našem klicu dal vedeti, da se od njegovega zadnjega udejstvovanja v Zagrebu ni veliko spremenilo.

Užitek igrati proti velikim

A spremenila se je vsaj ena, in to izjemno pomembna stvar. Zdaj ni več tekmovanja v hrvaški ligi ali pa razširjenem avstrijskem prvenstvu, zdaj je Ljubljančan del velike KHL-scene.

"Res je. Raven hokeja je povsem druga. Gre za eno najboljših lig na svetu, tako da je razlika v primerjavi s tekmovanji, v katerih sem pred tem igral, očitna. Nekateri igralci so neverjetni, klubi veliki, v številnih se vrtijo ogromne količine denarja. Igralci imajo kar nekaj izkušenj, veliko jih pride iz lige NHL. A za zdaj lahko rečem, da strahu ni in da je lepo igrati proti njim. Je pa tudi res, da imam okoli sebe dobro ekipo, ki mi olajša delo. Velik užitek je igrati v taki ekipi, proti velikim ekipam v tako močni ligi," je navdušen naš sogovornik, ki je od sredine septembra pridno izkoriščal vlogo prvega vratarja. Danny Taylor, ki naj bi bil prva vratarska violina medvedov, je moral namreč zaradi poškodbe gležnja in prepone počivati.

Bitka z Dannyjem

Kanadčan se je v zadnjih tednih vrnil v tekmovalni ritem in bil prva izbira mladega kanadskega stratega Gordieja Dwyerja. Bitka za mesto med vratnicama se tako zaostruje.

"Vedel sem, da se bo za mesto treba res boriti, kar mi je za zdaj kar uspevalo. Danny ima za seboj močne tekme v ligi AHL, tako da ga spoštujem, je zelo dober vratar. Vesel sem, da imam ob sebi takšnega vratarja, da je konkurenca in da se tudi midva še bolj trudiva za mesto. Konkurenca je ne nazadnje zdrava."

Slovenska pomoč na treningu prav pride

Krošelj je med vratnicama stač na 16 od 27 tekmah (na 14 srečanjih je branil vso tekmo oziroma večji del tekme) in bil pri svojem delu 91,9-odstotno zanesljiv. "S svojimi igrami sem zadovoljen. Upam, da mi bo šlo tako tudi naprej. Vem pa, da se bo treba še zelo truditi, saj je sezona še zelo dolga. Veseli me, da mi na treningih pri gradnji moje tehnike pomaga Klemen Mohorič (trener vratarjev, op. a.), s katerim se poznava že od prej, kar zelo olajša stvari," je zadovoljen s slovenskim sodelovanjem.

Prav nič pa, vsaj tako pravi, ne zaostajajo odnosi med igralci. "Vzdušje je zelo v redu. Bil sem kar malo presenečen, saj smo se res ujeli. Pred dnevi smo imeli še malce zgodnejšo zabavo za noč čarovnic, saj je pozneje ne bomo mogli imeti. Znamo se sprosti, za zdaj prepirov še ni bilo, saj smo res dobra klapa in tudi v slačilnici je dobra kemija."

Hitreje, močneje, bolj utrujajoče …

Ena od večjih razlik med ligo KHL in ligami, v katerih je igral v preteklosti, je v hitrosti. "Tukaj vse poteka hitreje, saj so Rusi res dobri drsalci, dobro drsalno podkovani, tako da moraš biti res vso tekmo priseben in dati vse od sebe. Veliko je odvisno od vratarja, ekipi pogosto loči le en zadetek." Hitrosti pa ni mogoče občutiti le na ledu, pač pa tudi v ritmu tekem, ki si sledijo kot po tekočem traku. Pri tem je treba upoštevati še to, da klube ločujejo tisoči kilometrov, pa tudi različni časovni pasovi.

Kot pravi zgovorni oklepnik, se je z vsemi novostmi dobro spoprijel in mu niso povzročile veliko težav, pa tudi potovanja – Rusija ga je pozitivno presenetila, od mest, ki jih vidijo le bežno, sta se mu v spomin vtisnili Moskva in Riga v Latviji – so udobnejša, ko si enkrat na letalu, ne več na avtobusu, kot je bila praksa na Švedskem. Se pa strinja, da je zaradi hudega tekmovalnega tempa utrujenost večja, kar bi bil lahko eden od razlogov, da Medveščak igra v valovih – začeli so s serijo zmag, sledila je serija porazov, nato spet zmage in porazi –, nikakor pa ni edini.

Želijo, da se spočije

Slovenska reprezentanca se bo v začetku prihodnjega tedna zbrala na prvi akciji sezone, ki pa jo bo član Medveščaka, čeprav tudi liga KHL zapira vrata, izpustil.

"V klubu se niso strinjali s tem, da bi šel na Poljsko, saj želijo, da si spočijem. Za nami so res naporni dnevi, vsaka tekma je skoraj kot reprezentančna, a saj bodo še priprave, tako da se bom reprezentanci pridružil takrat," je ob koncu dodal gost Sportalovega pogovora, ki se bo med ligaškim premorom, ko bo najverjetneje prost le dva ali tri dni, morda vrnil v Slovenijo, vsekakor pa vsaj za kakšen trenutek odmislil plošček, led in vratarsko opremo.

Ne spreglejte