Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 3. 2024,
21.40

Osveženo pred

1 mesec, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,42

Natisni članek

HDD Jesenice HK Olimpija državno prvenstvo

Petek, 8. 3. 2024, 21.40

1 mesec, 2 tedna

Finale državnega prvenstva, prva tekma

Olimpija se je za uvod znesla nad večnim tekmecem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,42
finale DP SŽ Olimpija Sij Jesenice | Finale državnega prvenstva med Olimpijo in Jesenicami se je začel v hali Tivoli. | Foto www.alesfevzer.com

Finale državnega prvenstva med Olimpijo in Jesenicami se je začel v hali Tivoli.

Foto: www.alesfevzer.com

S tekmo v Tivoliju se je v petek zvečer začelo finale državnega hokejskega prvenstva, v katerem se merila večna tekmeca iz Ljubljane in Jesenic. Državni prvak bo moštvo, ki bo zmagalo štirikrat, prednost domačega igrišča ima favorizirana Olimpija. Ta je prvo četrtino prve tekme dobila s 3:0, po 40 minutah vodila že s 7:1, tekmo pa dobila z 9:3.

Po dveh tretjinah je bilo že 7:1. | Foto: www.alesfevzer.com Po dveh tretjinah je bilo že 7:1. Foto: www.alesfevzer.com Potem ko je HK SŽ Olimpija lani naslov državnega prvaka osvojil že januarja, in to po zgolj dveh tekmah, letošnji finale poteka po sistemu na štiri zmage. Po petkovi uvodni tekmi v Tivoliju, bo druga tekma v nedeljo na Jesenicah.

Za Ljubljančane so zadeli tri Aljaž Predan, štiri Nik Simšič, po enega pa Maris Bičevskis (19.) in Žiga Mehle (59.), za Jeseničane pa Tadej Čimžar (36.), Urban Sodja (50.) in Grega Pazlar (60.).

Olimpija je v vlogi favoritinje, lovi 19. naslov v samostojni državi (te so dosegli različni pravni subjekti iz Tivolija), medtem ko so železarji (prav tako različni klubi) od samostojnosti osvojili 13 naslovov državnih prvakov.

Vse naslove prvaka od sezone 1991/92 so sicer osvajali samo hokejisti iz Ljubljane ali Jesenic. Pred tremi leti zaradi pandemije prvaka ni bilo, ker so tekmovanje predčasno končali.

Olimpija je dosegla kar devet golov. | Foto: www.alesfevzer.com Olimpija je dosegla kar devet golov. Foto: www.alesfevzer.com Ljubljančani so bili večino prve tretjine v napadalni tretjini tekmecev in pritiskali proti vratom Žana Usa. Gola pa jim dolgo ni uspelo doseči, za prvega je nato v 12. minuti poskrbel Aljaž Predan. Po strelu Žige Panceta, ko se je plošček odbil od vratnice, je praktično iz mrtvega kota izza vrat zadel Usa v hrbet, plošček pa je končal v golu. Nato so domači izkoristili igralca več, ko je dve sekundi pred iztekom jeseniške kazni zadel Nik Simšič. Manj kot minuto zatem pa je, po še enem ne najboljšem posredovanju Usa, še tretjič plošček za njegov hrbet spravil še Maris Bičevskis. 

Čeprav je bilo glede na razmerje moči na ledu že po prvi tretjini jasno, da bodo železarji težko prišli do preobrata, domač niso popuščali, naslednji gol ob prednosti igralca več je dosegel Simšič že v 22. minuti, za 5:0 pa je isti igralec poskrbel tri minute pozneje, ko je od ograde odbiti plošček spretno pospravil v mrežo. Da je bil ta večer tudi njegov, pa je napadalec Olimpije pokazal še s četrtim golom, znova ob "power-playu" na polovici tekme.

finale DP SŽ Olimpija Sij Jesenice | Foto: www.alesfevzer.com Foto: www.alesfevzer.com

Ob festivalu golov na ljubljanski strani se je na ledu tudi iskrilo, v pretepu je bil udeležen tudi vratar gostov Us, potem pa je gostom le uspelo doseči prvi zadetek, ko je Tadej Čimžar uspešno končal protinapad. A so domači odgovorili s še enim golom ob koncu tretjine, tudi tega so dosegli, ko so imeli na ledu igralca več.

finale DP SŽ Olimpija Sij Jesenice | Foto: www.alesfevzer.com Foto: www.alesfevzer.com V zadnji tretjini so gostje menjali vratarja, namesto Usa je v igro vstopil Ian Sotlar. Domači so ob visokem vodstvu močno spustili ritem, kar so Jeseničani najprej izkoristili za drugi zadetek, uspešen je bil Urban Sodja po protinapadu. A so tudi domači še imeli željo po golu, kar je s tretjim zadetkom na tekmi pet minut pred konce potrdil Aljaž Predan. Ob koncu tekme pa sta ekipi dosegli še vsaka po gol, tako da je bila končna razlika +6.

Finale državnega prvenstva, prva tekma

Petek, 8. marec

Naslednja tekma bo 10. marca v Podmežakli, 12. marca tretja spet v Ljubljani in 15. na Jesenicah. Če prvak takrat še ne bo znan, so termini tekem še 17., 19. in 22. marca.

HDD Jesenice
Sportal Jeseničani visoko zmagali, pa vseeno ostali brez končnice
Pustertal : HK Olimpija
Sportal Olimpija po hudem boju poražena in brez končnice
Ne spreglejte